Vaša beba sa 7 mjeseci

Prije sedam mjeseci stigli ste kući sa čudnim malim kućnim gostom i krenuli sa brigom za vašeg gosta. Do pola godine, vjerovatno ste se počeli osjećati pomalo samouvjereno – čak i previše. Shvatili ste najpraktičnije stvari i čak ste razumjeli priličnu količinu onoga što vaše male stvorenje hoće, unatoč činjenici da je isporučeno bez priručnika. Ali, sada se sve opet mijenja, jer vaša beba puza, blebeće, više se ne zadovoljava pospanim ležanjem u vašim rukama i čak vas počinje gristi. Dobrodošli u drugu polovinu prve godine.

7-mjesečni razvoj i prekretnice

Prednosti blebetanja

To nije samo buka, studije pokazuju da je blebetanje dobro za mozak dojenčadi. Bebe rječnik grade na osnovu toga koliko roditelji razgovaraju s njima, ali napreduju još više kad im se da prostor za brbljanje. Razgovarajte s bebom kad god možete, pričajte o svom danu, a zatim zastanite i dajte joj priliku da doprinese razgovoru.

Grizenje i dojenje

Bolna je istina da mnoge bebe, posebno one s novim zubima, grizu dojke. Nakon mjeseci blaženog (ili dosadnog) dojenja, vaša beba će vas odjednom ugristi hraniti tokom hranjenja. Mama će vikati i trzati se, beba će početi plakati, a oboje ćete biti pomalo traumatizirani cijelim događajem. Negativan osjećaj koji dolazi kao instinkt možda znači da je vaše dijete zauvijek prestalo gristi, ali postoje i načini da se spriječi i obeshrabri svako grickanje ako se ono nastavi.

Anksioznost zbog razdvajanja

Bez obzira na to je li vaša beba do sada bila prijateljski nastrojena ili sramežljiva, većina beba počet će se sve više vezivati ​​kad počnu shvatati svijet oko sebe i shvate da njihova omiljena osoba na svijetu može nestati bez upozorenja. Anksioznost zbog razdvajanja može biti jedna od najtežih faza djetinjstva za vas oboje, jer vaša beba postaje očajnija i potrebniji ste joj – baš kao što se činilo da čvrsta hrana i raspored spavanja obećavaju malo više roditeljske slobode. Lijeka nema, ali stručnjaci kažu da dosljednost pomaže. Smislite frazu za rastanak („Vidimo se uskoro!“) I onu za povratak („Evo me!“) i vježbajte odlaske u kupatilo kako biste svojoj bebi pomogli da nauči da će se mama ili tata vratiti. Nemojte biti u iskušenju da se iskradete – vaša će beba postati još anksioznija ako se boji da će propustiti vaš odlazak. Pripremite se jer anksioznost dolazi i prolazi nekoliko puta prije nego što je vaš tinejdžer spreman zakolutati očima kad se nagnete da ih poljubite na rastanku.

Jedenje prstima

Ako još nisu oduševljeni čvrstim sastojcima, vrijeme je da se malo poguraju jer će sada lakše prihvatiti novu hranu, ukuse i teksture nego kasnije u prvoj godini. Ako ne vole pire, ponudite im mekanu hranu koju mogu jesti prstima, poput sira, kuhanog ili naribanog povrća i mekih dječijih krekera ili hljeba, kao i komade zrele banane, avokada i kajgane.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave