Varikozne vene tokom trudnoće

Varikozne tj. proširene vene su velike, natečene krvne žile koje se nalaze pretežno u nogama, ali se mogu pojaviti gotovo bilo gdje u donjoj polovini tijela – čak i na rektumu ili vulvi. Zapravo, hemoroidi nisu ništa drugo do proširene vene u području oko vašeg rektuma – ali barem ih ne morate gledati.

Kad nabreknu iznad površine kože, vene stvaraju one karakteristične purpurne nakupine koje djeluju alarmantno, ali su prilično bezopasne i prilično česte, a pogađaju i do 40% trudnica, prema nekim istraživanjima. Razlikuju se od paukovih vena ili vidljivih vena, koje su obično manje, i također ne baš lijepa nuspojava trudnoće.

Kada se varikozne vene počinju pojavljivati ​​tokom trudnoće?

Proširene vene mogu se razviti bilo kad u trudnoći, ali one postaju veće i izraženije kako vi rastete. Nakon rođenja, te izbočine na nogama povući će se i vjerojatno ćete opet izgledati poput sebe prije trudnoće.

Šta uzrokuje proširene vene tokom trudnoće?

Dodatni volumen krvi koji proizvedete tokom trudnoće neophodan je za potporu dva rastuća tijela. Međutim, vrši dodatni pritisak na vaše krvne žile – posebno vene na nogama, koje moraju raditi protiv gravitacije kako bi svu tu dodatnu krv gurnule nazad u vaše srce.

Dodajte tome debljanje i pritisak koji vaša rastuća maternica vrši na krvne žile zdjelice i efekte dodatnog progesterona na vaše tijelo na opuštanje krvnih žila i imate recept za proširene vene.

Šta mogu učiniti s varikoznim venama kada sam trudna?

Možete isprobati nekoliko trikova koji vam mogu pomoći umanjiti sve proširene vene koje se pojave dok očekujete ili ih barem držati pod kontrolom. I zapamtite, nemaju sve žene ovaj simptom, pa ste možda jedna od sretnica. Ali ako se pojave, evo nekoliko mogućih lijekova i savjeta:

Neka vam krv teče. Nemojte provoditi puno vremena i stojećem položaju i držite noge povišene dok sjedite. Kad stojite, stavite jedno stopalo na nisku stolicu i mijenjajte nogu na koju se oslanjate. Svako malo savijte gležnjeve i prekinite naviku sjedenja prekriženih nogu. Bonus: Ova strategija također pomaže pr održavanju paukovih vena.

Pokrenite se. Tjelovježba je ključna u prevenciji proširenih vena – zato prošetajte svaki dan ili uradite neki drugi oblik vježbi za povećanje cirkulacije. Istraživanje sugeriše da je kretanje u vodi posebno korisno, pa ako možete doći do lokalnog bazena, krenite!

Neka vam bude udobno. Obavezno nosite odjeću – uključujući donji veš- koja dobro stoji i ne urezuje se, posebno oko vrhova nogu. Ne nosite uske pojaseve ili čarape s uskim elastičnim gornjim dijelovima i klonite se pripijenih cipela i štikli.

Pazite na težinu. Porast kilograma tokom trudnoće smanjite na ono što preporučuje vaš doktor – obično od 25 do 35 kilograma. Dodatni kilogrami samo povećavaju zahtjeve za vaš ionako preopterećeni krvni sistem.

Spavajte na lijevoj strani. Ovo pomaže u izbjegavanju pritiska na vaše glavne krvne žile i održavanju snažne cirkulacije.

Ne naprežite se. Dizanje teških predmeta ili naprezanje na zahodu – ako osjećate drugi zabavni simptom trudnoće, zatvor – može povećati vidljivost vena. Zapamtite, hemoroidi su samo proširene vene u rektumu.

Uzmite dnevnu dozu vitamina. Uravnotežena trudnička prehrana može vam pomoći održati vene zdravima. Obavezno jedite puno hrane s vitaminom C, koje vaše tijelo koristi za proizvodnju kolagena i elastina, vezivnog tkiva koje popravlja i održava krvne žile.

Mogu li spriječiti proširene vene tokom trudnoće?

Možda, ali ne računajte na to. Neki ljudi vjeruju da nošenje kompresijskih čarapa, vježbanje i podizanje stopala mogu spriječiti proširene vene, ali nisu sigurni kako izbjeći ovaj simptom trudnoće. Gore spomenute savjete i lijekove svakako vrijedi isprobati i mogu pomoći u ovoj situaciji.

Kada mogu očekivati ​​da mi varikozne vene nestanu?

Vjerojatno vam se ne sviđa kako varikozne vene izgledaju, a mogu vas svrbiti ili boljeti, ali vjerojatno neće ni vas ni vašu bebu dovesti u rizik. Dobra vijest je da će se u većini slučajeva, ako ih niste imali prije trudnoće, proširene vene smanjiti ili će potpuno nestati u roku od nekoliko mjeseci nakon poroda.

Ne baš dobre vijesti? Ako imate drugu bebu, tada ne možete spriječiti proširene vene (iste će vene vjerovatno opet iskočiti). I kao i mnogi drugi simptomi trudnoće – uključujući strije – varikozne vene imaju tendenciju da budu nasljedne, pa ako ih je vaša majka imala tokom trudnoće, veća je vjerovatnoća da ćete ih i vi imati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave