Valentina Vlah: Svakodnevnica majke četverogodišnjaka

Majčinstvo je nevjerovatno iskustvo, ali ponekad je kao da igramo ulogu u drami.

Majčinstvo je divna i ispunjavajuća uloga, ali može biti i izazovna, posebno kada imate četverogodišnjeg sina ili kćerku. U ovoj fazi razvoja deteta, postoje različiti izazovi sa kojima se majke mogu suočiti. U nastavku nam o tome piše Valentina Vlah.

Piše: Valentina Vlah

Dragi čitatelji, dobrodošli u svijet majčinskih muka paničarke sa četverogodišnjakom!  Majčinstvo je nevjerojatno iskustvo, ali ponekad je kao da igramo ulogu u drami. Dopustite mi da vam ispričam svoj svakodnevni život kao majke koja ima četverogodišnjaka s nevjerojatnim talentom za izmicanje iz malih dječjih čizmica.

  1. Drama oko spavanja: Kad vaš petogodišnjak postane mali inspektor za spavanje, spavanje postaje mini dramatizacija. Pitam se: je li on stvarno zaspao ili samo simulira san? Hoće li se probuditi noću? Je li mu možda prevruće ili previše hladno? Pitanja koja me održavaju budnom, iako je on duboko u snovima.

2. Drama oko jedenja: Hrana je vlastita priča. Moj sin ima svoje vlastite apetite i okuse, koji se često mijenjaju iz minute u minutu. Jutros je želio samo zelene stvari, a večeras odbija jesti sve osim špageta s umakom od kikirikija. To je “drama oko jedenja.” Hranimo li dovoljno vitamina? Trebamo li više povrća? Ili je ovo samo faza koja će proći?

3. Skladište igračaka: Moj dom izgleda kao skladište igračaka . Lego kocke, akcijske figurice, lutke, autići, i još igračaka koje nisam mogla prepoznati ni da život ovisi o tome. Spremna sam za svaku moguću igru i scenu, čak i ako je to “vožnja rakete na Mjesec” na kauču.

  1. Internet panika: Nisam li jedina koja svaki put kad moj sin kihne, odmah grabi svoj pametni telefon i pretražuje simptome? Naravno da nisam. To je “internet panika.” Dr. Google je neprocjenjiv izvor informacija, ali isto tako može dovesti do najgorih scenarija u našim umovima.

5. Savršene mame na društvenim mrežama: Svi smo vidjeli te savršene mame na društvenim mrežama koje izgledaju kao da upravo izlaze s modne piste. A onda dođem ja s mrljama od čokoladnog mlijeka na majici i pletenom kosom od zadnjeg pokušaja friziranja. To je čista drama, zar ne?

No, unatoč svim ovim majčinskim dramama, majčinstvo je nevjerojatno iskustvo. Možda smo skloni dramatiziranju, ali kad nas naši mališani nasmiju svojim nestašlucima i izjavama, sve te majčinske drame postaju potpuno zanemarive. Majčinstvo bez malo dramatiziranja ne bi bilo toliko zabavno, zar ne?

Zaključujem ovaj članak s osmijehom na licu i nadom da će moja drama jednog dana biti dio priče koju ću s veseljem pričati svojoj djeci. Do tada, neka drama ide dalje!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave