Vahidin Katica: Veliki broj žena je posvećen svom intimnom zdravlju

Ono što me jako raduje jeste da su one prilično dobro educirane i da su dobro upoznate oko svog problema, ako ga imaju.

Intervju: dr. Vahidin Katica, specijalista ginekologije i akušerstva

Dr. Vahidin Katica rođen je rođen 6. aprila 1972 u Sarajevu.  Vahidin Katica  je specijalista ginekologije i akušerstva koji, već dugi niz godina radi, na  Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu.

Veoma važno je da žene imaju povjerenje u svoje ljekare, posebno u svog ginekologa. Dr. Vahidin Katica uživa veliko povjerenje žena i trudnica iz cijele Bosne i Hercegovine. Upravo zbog njegove predanosti poslu koji obavlja i odnosa prema pacijenticama dr. Katica ponio je titulu Ginekologa godine 2022. prema izboru čitateljki portala i časopisa Roditelj. Naša redakcija imala je priliku a razgovara sa dr. Katicom i u nastavku Vam donosimo intervju.

Za početak nam recite kako ste se odlučili za poziv ginekologa akušera?

Slobodno mogu reći da je izbor bio jednostavan. Prilikom studiranja obilazili smo razne klinike susretali smo se sa mnogim raznim stvarima vezano za pacijente i njihova oboljenja. Kako se približavao kraj studiranja trebali smo se nekako opredijeliti šta dalje kojim pravcem i smjerom ići. S obzirom da je ginekologija i akušerstvo jedna od rijetkih grana medicine gdje se ne bavite samo bolesnim, pored toga vam dolaze zdrave trudnice na redovne kontrole, vi donosite i novi život na svijet. Mogu reći da je to bila prekretnica u mojoj odluci. Također i asistenti u to vrijeme na klinici za Ginekologiju i Akušerstvo su, na najljepši mogući način nam približili i dočarali i taj neviđeni osjećaj kada i vi učestvujete u donošenja novog života na svijet. Zaista neopisiv i neprocjenjiv osjećaj, koji je pomogao u mojoj konačnoj odluci za ovaj poziv. Međutim osim što je to jedan od najljepših poziva na svijetu slobodno mogu reći isto tako da je to jedan od najtežih i najstresnijih. Jer nije uvijek sve tako i ne bude na kraju uvijek kako bi smo mi htjeli i željeli.

Mnoge trudnice i mama imaju samo riječi hvale za Vas. Na koji način dobijete povjerenje trudnica?

Trudim se uvijek biti  dostupan i pristupačan. Pokušavam uvijek imati isti odnos prema svima. Uvijek dajem sve od sebe da taj njihov problem riješimo na najbolji mogući način to jeste onako kako je najbolje moguće. U tom trenutku. Na kraju podrška i lijepa riječ njima jako puno znači.

Nedavno ste proglašeni za Ginekologa 2022. godine. Koliko Vam znače javna priznanja pacijenata?

Prije svega veliko hvala svima koji su svojim glasom dali svoj doprinos da  budem izabran za Ginekologa 2022 godine. I kao što sam tada i rekao . Možda naziv titule nije adekvatan. Možda ili siguran sam da su mnogi drugi trebali biti kandidirani ili izabrani za ovu titulu. Još jednom hvala.  Na taj način ne samo da su mi ukazali veliku čast i povjerenje nego i obavezu da nastavim raditi ako ne i  bolje onda barem isto kao do sada.  

Prema Vašim saznanjima koliko su danas žene u BiH posvećene svom intimnom zdravlju? Da li dolaze redovno na ginekološke preglede?

Najveći mogući broj njih je posvećen svom intimnom zdravlju i isto tako dolaze redovno na preglede kao  i na kontrole. Ono što me jako raduje jeste da su one prilično dobro educirane i da su dobro upoznate oko svog problema, ako ga imaju. To znači da se ne libe potražiti još neko dodatno mišljenje obzirom da živimo u eri ovih elektronskih medija da potraže dodatne informacije a iste su im vrlo lako dostupne.  Ali evo neka zaključak bude da najveći broj žena redovno posjećuje ginekologa i zaista vodi računa o svom intimnom zdravlju. 

Kada su u pitanju trudnice koliko je važno da i prije začeća posjećuju ginekologa? Šta vi savjetujete svojim pacijentima?

Nekako bi se nadovezao na ovo gore pitanje redovne kontrole su ono što je potrebno prije začeća osim ako nemaju neki problem. Ako problem postoji onda ga treba rješavati.  I jako je važno uspostaviti povjerenje u odnosu pacijent/ ginekolog jer ako povjerenje ne postoji neke stvari se ili nikako ili jako teško mogu riješiti. 

Kada je u pitanju porod trudnice često dođu u bolnicu i na prvu malu pojavu bola. Koji je Vaš savjet za dolazak u bolnicu?

Slažem se sa vama međutim ja ih potpunosti razumijem. Zašto? Zato što velika većina njih se prvi put susreće sa takvim bolom. Druga stvar većina njih se zbog straha od nepoznatog na prvu kontrakciju odmah upute u bolnicu. Tako da je puno faktora involvirano utiče na njihovu odluku. Mogu reći da moje preporuke individualne za svaku od njih ali evo recimo da nikako ne dolaze  prije nego što ti bolovi budu na 10 minuta i da se taj interval vremenski skraćuje a da se duljina bola produžava. Recimo da bi nekako to bio moj savjet za sve njih.  Ali ponavljam zaista ih treba razumjeti. 

U medijima ste upozoravali na konstanti pad nataliteta. Da li se stanje u protekloj godini promijenilo? Koliko poroda bilježite u Vašoj ustanovi na godišnjem nivou?

Nažalost naša zemlja kao i zemlje regiona konstantno bilježe taj pad nataliteta. Koji su razlozi o tome zaista ne bih sada ali evo recimo da se situacija nije promijenila  na bolje i da se taj trend pada nastavlja. Isto tako mogu reci da naša bolnica svake godine bilježi pad broja poroda.

Za kraj imate li neki savjet za trudnice, buduće mame, čitateljke časopisa Roditelje.

Da redovno vode  računa o sebi o svom intimnom zdravlju da redovno posjećuju ginekologa. Da vjerujete svome ginekologu. Da uvijek tražite savjete od stručnih ljudi  i da  nastavite da čitaju časopis Roditelj jer zaista obiluje korisnim savjetima i preporukama koje su vezane za vas vašu trudnoću te jako dobra uputa za dalje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave