Vaginalni porođaj: Evo šta trebate očekivati prije, tokom i nakon ovakvog poroda.

Dokle god niste imali nikakve komplikacije prije ili tokom poroda, moći ćete držati svoju bebu i dojiti ako to vi budete htjeli, odmah nakon poroda, često dok izbacujete posteljicu.

Nakon 9 mjeseci znate šta očekivati od trudnoće, ali znate li išta o porodu? Dok je svaki porod prirodnim putem različit, evo šta trebate očekivati prije, tokom i nakon tih sati porođaja.

Kako se pripremiti za takav porod?

Iako je skoro nemoguće isplanirati svaki dio ovakvog poroda, vjerovatno ćete htjeti da se pripremite. Evo šta trebate imati na umu prije poroda:

Stvorite svoj sopstveni plan, da biste vi i vaš praktičar znali isto reagovati, te kako će se sve odvijati (imajte na umu da stvari često krenu drugačijim putem).

Spremite torbu za bolnicu

Posjetite bolnicu ili centar gdje ćete roditi

Provjerite koji su najčešći položaji kad se žena porađa

Pročitajte o nekim osnovama dojenja, s obzirom da ćete to vjerovatno moći uraditi istog trenutka kad beba stigne

Saznajte koji su znaci početka poroda, da budete svjesni kad beba bude na putu

Faze vaginalnog poroda

Prva faza: početna

Početna faza se dijeli na tri podfaze: rana, aktivna i tranzicijska. Sve žene koje rađaju vaginalno iskusit će sve tri faze, iako prvu fazu možda nećete ni osjetiti. Vrijeme i intenzitet trudova će vam dati do znanja da znate u kojoj ste fazi, dok će periodični testovi potvrditi u kojoj ste fazi procesa.

Druga faza: Guranje i rađanje bebe

U ovoj fazi vaš grlić materice je 10 cm otvoren, što znači da ste u potpunosti otvoreni. Sad je vrijeme da gurate bebu kroz porođajni kanal, ukoliko se porod ne zaustavi, u tom slučaju ćete uzeti pauzu od par minuta do sat vremena, dok vaša materica radi većinu posla donoseći bebu do porođajnog kanala.

Vjerovatno se pitate: da li guranje boli više od trudova? Većina žena kaže da im je tranzicijska faza, kada se zadnjih 2-3cm otvara, najteža i najintenzivnija faza poroda, ali je na sreću i najkraća, inače traje od 15 minuta do sat vremena. Kako vaša beba izlazi a vi je gurate, osjetit ćete trnce, rastezanje i peckanje (zbog čega se to zove „vatreni prsten“).

Treća faza: Izlazak posteljice

Najgore je prošlo. U ovoj  zadnjoj fazi poroda, nastavit ćete osjećati blage trudove kako budete „rađali“ posteljicu. Praktičar će provjeriti da li je sve uredu s vašom posteljicom i matericom.

Ublažavanje bolova i lijekovi u toku poroda

Porod prirodnim putem ne mora predstavljati bol. Brojni lijekovi vam mogu pomoći da se nosite s bolovima, uključujući:

Demerol

Azot oksid (gas za smijanje)

Epiduralna (2 od 3 žene biraju epiduralnu, i mnogim ženama je efikasnije gurati)

Prvi susret s bebom

Dokle god niste imali nikakve komplikacije prije ili tokom poroda, moći ćete držati svoju bebu i dojiti ako to vi budete htjeli, odmah nakon poroda, često dok izbacujete posteljicu.

Uzmite vremena da se malo mazite s bebom, i pričajte joj jer će vam ona prepoznati glas, kao i glas vašeg partnera. Možda ćete se odmah povezati s bebom, ili ćete se možda osjećati malo udaljeno. Obje reakcije su sasvim normalne. Bez obzira kako se sada osjećate, uveliko ćete zavoljeti svoju bebu. Ponekad treba malo vremena.

Koliko je vremena potrebno da se oporavi poslije poroda?

Koliko će se brzo vaša vagina oporaviti nakon poroda zavisi o mnogo faktora. Zacijeljivanje inače traje 3 do 5 sedmica ako niste posječeni niti imali epiziotomiju, u kojem slučaju biste se oporavljali oko 6 sedmica.

Šta je prirodni porod?

Želite preskočiti lijekove? Zvuči kao da želite rađati prirodno, vaginalnim putem i bez lijekova. Možete se informisati o alternativnim terapijama da bi se mogli nositi s bolom, poput akupunkture, hipnoporođaja, porođaja u vodi, refleksologije i odvraćanja pažnje.

Dok sve ove terapije možete dobiti u bolnici, mnoge mame žele roditi u centru za rađanje, gdje se svi porodi odvijaju bez lijekova.

Želite roditi kod kuće? Budite svjesni rizika i znajte da nije svaka žena u mogućnosti da rodi kući. I definitivno biste u prisustvu trebali imati certificiranu babicu i praktičara.

Ako trebate biti inducirani

Ako ste dostigli 42. sedmicu, ako imate komplikacije u trudnoći koje vaš i život vaše bebe dovodi u opasnost ili rizik, ili ako su prošla 24 sata otkako vam je vodenjak pukao a trudovi još nisu počeli, trebate biti inducirani. Vaš praktičar će vam pomoći da se grlić materice otvori i da pukne membrana (ako već nije), a ako te tehnike ne budu efikasne, dobit ćete Pitocin (sintetička verzija hormona oksitocina, koji potiče porođaj). Kada trudovi budu u punom zamahu, vaš porođaj trebao bi teći normalno.

Ako vam bude trebao carski rez

Čak iako želite roditi vaginalnim putem, 1 od 3 mame rode na carski rez.

Postoji mnogo razloga zbog čega će se vaš doktor odlučiti za ovakav porođaj:

Hronične bolesti (poput bolesti srca) zbog kojih je vaginalni porođaj opasan

Komplikacija u trudnoći (problemi s posteljicom i preeklampsija)

Veličina vaše bebe

Vaša težina ili dob

Ako nosite više beba

Ako je beba u pogrešnom položaju

Bez obzira da li vam je zakazan vaginalni porod, ukoliko se desi neka komplikacija poput odgođenog poroda, ako je vaša beba u pogrešnom položaju ili ako su vam oštećeni pupčana vrpca ili materica, doktor će izvršiti hitni carski rez. Samo zapamtite: Najbolji porod je onaj koji je najsigurniji i onaj koji rezultira zdravom bebom u vašim rukama.

Vaginalni porod nakon carskog reza

Ako ste prethodni put rodili putem carskog reza, vjerovatno se pitate hoćete li idući put moći roditi vaginalnim putem. Ukratko: Možda možete, ali postoje neki faktori koji mogu povećati ili smanjiti šanse. Pričajte s praktičarom o tome šta je najsigurnije za vas i vašu bebu.

Oporavak nakon vaginalnog poroda

Prvih 6 mjeseci poslije poroda smatra se periodom oporavka (neki ga zovu i „četvrto tromjesečje“). U prvoj sedmici poslije poroda, vjerovatno će vam krvariti iz vagine, imat ćete grčeve, bit ćete umorni, osjećat ćete se neugodno, bit će vam teško mokriti i generalno pokretati taj dio utrobe, a među ostalim simptomima osjećat ćete i bolove.

Ponekad se žene mogu osjećati posebno emocionalno u prvih 7 dana, npr. udaljeno, ushićeno, preplavljeno ili isfrustrirano. Izdržite. Vremenom će se simptomi povlačiti, a vi ćete se početi vezati s bebom i htjet ćete opet imati seksualne odnose.

Međutim, ako osjetite simptome postporođajne depresije, uključujući osjećaje očaja, probleme sa spavanjem, gubljenje apetita, razdražljivost, povlačenje iz društva, stalnu brigu i averziju prema vašoj bebi, pričajte s vašim praktičarom. Pomoć je veoma bitna za vas i vašu bebu.

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave