Uz stepenice, niz stepenice

Ako dijete naučite da se penje i silazi niz stepenice, bit će i vama i djetetu mnogo lakše, nego da nabavljate sigurnosne dodatke i da se brinete.

 

Učenje djeteta da se penje uz stepenice i da silazi niz stepenice može zvučati komplikovano, ali je to jedan od najboljih načina da vaše dijete bude sigurno.

Ako imate dvogodišnje dijete u kući, sigurnosne ograde su neophodne, ali i lekcije o penjanju stepenicama. Zašto? Želite dijete naučiti da se penje i silazi niz stepenice, pa da može znati kako da se ponaša ako naiđe na stepenice, a vi niste tu. Ako dijete naučite da se penje i silazi niz stepenice, bit će i vama i djetetu mnogo lakše, nego da nabavljate sigurnosne dodatke i da se brinete.

Prije svega ipak sve osigurajte. Stavite ogradu na vrh i dno stepenica. Ako želite da vaše dijete vježba penjanje i silaženje, pomjerite ogradu bar 3 stepenice iznad. Koja je ograda najbolja za dijete koje je tek prohodalo? Tražite one koji ispunjavaju rigorozne zahtjeve, da ograda bude visoka 55 cm, da su vertikalne šipke odvojene ne više od 7.5 cm i da nema prostora gdje mogu staviti male prstiće (i popeti se preko ograde). Preporučuje se da potražite proizvod koji je certificiran i ima naljepnicu ili pakovanje.

Polako započnite s podučavanjem. Dajte djetetu malo prostora gdje može sigurno vježbati, na prve tri stepenice. Da bi dijete bilo još sigurnije, pokažite mu da se može čuvati za ogradu dok se penje ili silazi. S obzirom da je penjanje lakše naučiti, jer silaženje zahtjeva veću ravnotežu, dopustite djetetu da se spušta na stomaku, i da stepenicu prvo dotakne nogama, ako ono tako želi.

Dajte djetetu vremena. Sad kad ste stvorili siguran prostor, dajte mu prostora da vježba penjanje stepenicama. Budite blizu ukoliko izgubi ravnotežu i prepadne se.

Idite do vrha. Jednom kada se nauči penjati tri stepenice, dopustite da se pokuša popeti do vrha. Ponavljajte pravilo držanja za ogradu i budite korak ili dva iza djeteta ako slučajno zapne. Nakon penjanja na vrh stepenica, neka pokuša sići. I u tom slučaju budite stepenicu ili dvije ispred djeteta.

Ostavite ogradu. Kada vaš mališan napuni 2 godine, trebao  bi se moći sam penjati i silaziti. Ali je dobro i dalje imati ogradu na vrhu stepenica, s obzirom da se mališani nekada zalete i pokušaju trčati niz stepenice kad su ushićeni (ili čuju vaš glas).

Nemate stepenice kod kuće?

Vježbajte kod nene i dede ili u biblioteci, da bi vaš mališan stekao osjećaj penjanja i silaženja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave