Uz folnu kiselinu, željezo i jod, među najvažnijim mineralima neophodnim za zdrav i uspješan ishod trudnoće je i magnezij

Mnoge majke tvrde da je trudnoća najljepši period u životu žene, ali ovo posebno fiziološko stanje unosi i brojne promjene u organizam i način života.

Tokom trudnoće, prehrana postaje važnija nego ikada. Često čujemo da je u trudnoći potrebno jesti za dvoje, ali dokazano je da je potrebno unositi prosječno samo oko 300 kalorija više u odnosu na period prije trudnoće i to oko 70 Kcal u prvom, 260 Kcal u drugom i oko 500 Kcal na dan u trećem tromjesečju.

Za vrijeme trudnoće najvažnije je jesti zdravo, a to znači kvalitetno i raznovrsno, unositi dovoljne količine svih hranljivih tvari potrebnih za pravilan rast i razvoj djeteta, kao i za zdravlje trudnice.

Uz folnu kiselinu, željezo i jod, među najvažnijim mineralima neophodnim za zdrav i uspješan ishod trudnoće je i magnezij. Da bi organizam normalno funkcionirao, preporučeni dnevni unos magnezija za žene u reproduktivnom periodu iznosi od 310 do 360 mg (ovisno od dobi). Tijekom trudnoće nutritivne potrebe rastu, pa se trudnicama, preporučuje da unose oko 40 miligrama više nego ranije, odnosno od 350 do 400 mg magnezija na dan.

Budući da je magnezij mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu, neophodno je osigurati njegov svakodnevni unos u odgovarajućoj količini.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave