Uvođenje čvrste hrane

Uvođenje čvrste hrane

 Vaša beba će sama početi jesti čvrstu hranu kada bude spremna

Mlijeko iz dojke je savršena početna hrana.

Upoznavanje bebe s drugom hranom može biti zabavno. Najjednostavniji pristup je da nastavite da je hranite istim tempom i da vam se pridruži dok jedete. Samo će postepeno naučiti o novoj hrani.

Znakovi da je dijete spremno

Vaša beba će sama početi jesti čvrstu hranu kad bude spremna, isto kao i kad je počela hodati i pričati. Spremnost probanja nove hrane je još jedan korak u razvoju i nije potrebno da uradite ništa posebno. Više je pitanje vremena kada će vaše dijete biti spremno da proba novu hranu. Većina beba pokaže znakove spremnosti nakon pola godine. Ako je vaša beba zdrava i čini se spremnom, nema razloga da ne počnete i ranije.

Najbitniji znak da je dijete spremno je mogućnost da samo sjedi. Kada vaša beba to bude mogla, provjerite hoće li sama uzeti hranu s vašeg tanjira i staviti u usta.

Odjel za zdravlje preporučuju dojenje prvih 6 mjeseci života i kažu da bi vaša beba mogla imati koristi od kasnijeg dojenja i čvrste hrane u kombinaciji.

Svjetska organizacija za zdravlje uveliko preporučuju dojenje prvih 6 mjeseci života. Poslije 6 mjeseci, dojenje može ići u kombijaciji s drugom hranom.

Zašto pratiti znakove djeteta?

Mlijeko dojke je bitno. Prvih godinu dana mlijeko iz dojke je najbitnija hrana, jer ona bebi daje većinu kalorija koja joj treba, kao i tekućinu kada je žedna. Kad bebu upoznate s čvrstom hranom ona će početi istraživati nove ukuse, teksture, vježbat će vještine koje će joj trebati kasnije, kada čvrsta hrana postepeno zamijeni mlijeko iz dojke. Prva čvrsta hrana najčešće ima manje kalorija od mlijeka, pa ako u potpunosti i prebrzo zamijenite mlijeko, beba može izgubiti na težini.

Spremnost zavisi od vanjske i unutrašnje spremnosti

Digestivni trakt vaše bebe postepeno sazrijeva u prvih 6 mjeseci. Uvođenje čvrste hrane kad budu skroz spremni znači da će moći jesti i probavljati novu hranu. Majke koje su ranije rodile kažu da se bebe nisu interesovale za čvrstu hranu duže od 6 mjeseci. Pričajte s doktorom ako je to i vaš slučaj.

Zaštita od bolesti

Mlijeko iz dojke daje vašoj bebi zaštitna antitijela. Dojenje u prvih 6 mjeseci pomaže u sprječavanju pojave loših bakterija, koje bi se mogle razviti u bebinom stomaku. Ako mlijeko prerano zamijenite čvrstom hranom smanjuje nivo zaštite.

Rizik od alergija

Ako se u vašoj porodici pojavljivala alergija, prerano uvođenje čvrste hrane može dovesti to alergijskih reakcija poput astme, ekcema i alergije na hranu. Beba sklona alergijama može odbiti čvrstu hranu sve dok ne odraste, a to bi mogla biti prirodna reakcija u svrhu zaštite. Mnoge bebe mogu sasvim normalno živjeti samo uz ljudsko mlijeko i više od 6 mjeseci. Nastavite dojiti iako ste uveli čvrstu hranu da biste spriječili ikakve reakcije.

Vaše zdravlje

Dojenje do 6. mjeseca popraćeno postepenim uvođenjem hrane može dovesti do kasnijih menstruacija, što pomaže u održavanju nivoa željeza.

Zbunjujući signali u prvih 6 mjeseci

Često dojenje?

Vaša beba traži češće dojenje ali nije spremna na čvrstu hranu. Vjerovatno imaju neke probleme poput rasta zubiča, možda se osjećaju loše ili reaguju na neku vrstu stresa. U takvim slučajevima koristite obe dojke, i to je vjerovatno sve što je potrebno.

Pazite šta jedete?

Beba je zainteresirana za sve što majka radi, pa ako vas gleda dok jedete, to ne mora značiti da je spremna za čvrstu hranu.

Buđenje po noći

To je sasvim normalno ponašanje za bebu i nije znak da je spremno na čvrstu hranu, čak iako je prije spavala na duže periode.

Početak

Uvođenje čvrste hrane je novo iskustvo za vašu bebu i ne radi se o zamjeni za mlijeko već za upoznavanje s novim okusima, teksturom i učenjem novih vještina. Da bi beba unijela sve hranjive tvari kombinirajte dojenje s novom hranom. Vaša beba bi mogla htjeti probati novu hranu ako nije baš gladna, jer će ako je baš gladna vjerovatno tražiti dojku. Ne zaboravite da neće puno jesti na početku. Ponekad ćete htjeti limitirati dojenje da bi dijete jelo više čvrste hrane ali ovo bi moglo imati suprotan efekat. Ako je vaša beba sretna nakon dojenja, vjerovatno će biti otvorenija prema ideji probanja nove hrane.

Prvi okusi

Odvikavanje od dojke bebinom željom.
Upoznavanje bebe s čvrstom hranom je postepeni proces.
Nastavite dojiti bebu i jednostavno je sjedite s vama dok vi jedete, da se može upoznati i istražiti novu hranu. Mlijeko dojke postepeno upoznaje bebu  s drugom vrstom hrane, jer ono što majka jede nalazi se u mlijeku. To bebi daje mogućnost da isproba sve ukuse na prirodni način, pomaže joj da se pripremi na hranu koju će jesti za stolom. Bebe žele jesti sve što je na stolu, pa je to odličan trenutak da promijenite ishranu čitave porodice.

Pustite je da se sama hrani

Bebe vole koristiti svoje ručice, pa im ponudite hranu koju mogu same držati i staviti u usta. Dok ne razvije tačniji zahvat, neće moći uhvatiti sitnije komadiće hrane. Nudite im veće komade hrane koje mogu držati u ruci. Mekanija hrana se može umakati i spajati s drugom hranom pa dopustite bebi da to uradi sama. Da bi okusila supu, jogurt ili rižu, dajte vašem djetetu kašiku s malo hrane, ili joj dopustite da stavi prste unutra i liže svoje prste. Ne trebate miksati niti mekšati hranu. Ako bebi dopustite da proba svaku teksturu, ona kasnije neće odbijati drugačiju vrstu hrane.

Raznolika hrana

Najlakši način da vaša beba dobije sve hranjive tvari i vitamine je da ponudite raznoliku hranu u toku sedmice. Dopustite bebi da sama otkriva ukuse. Počnite s manjim količinama i povećavajte kako dijete bude tražilo.

Vaše mlijeko bebi daje sve hranjive tvari pa ne morate brinuti o balansiranju ishrane druge vrste hrane, dokle god dijete dobija dovoljnu količinu mlijeka. Umjesto toga, pustite djetetu da otkrije drugačiju vrstu hrane. Ako bude imala pristup različitoj hrani, beba će vam dati do znanja koja joj hrana treba. Ako ne želi neku hranu, pokušajte neku drugu, pa probajte opet kasnije. Vjerovatno ćete dijete morati upoznati nekoliko puta s hranom prije nego što je počne jesti. Neke bebe lakše prihvate novu hranu ako se miješa s onom na koju su navikli. Druge vole razdvojenu hranu. S vremenom ćete naučiti šta vaša beba voli.

Očekujte malo nereda!

Vaša beba otkriva novu hranu i to će raditi uz pomoć ruku i usta. Može napraviti malo nereda, ali je to bitan način da otkrije novu hranu. Da biste olakšali kasnije čišćenje, zagrnite joj rukave i stavite joj siperak i na pod stavite neki prekrivač, ukoliko joj hrana ispadne da joj možete opet dati. U početku će većina hrane vjerovatno izaći iz usta. Ali kada nauče da pošalju hranu na kraj usta i progutaju, vjerovatno ćete primijetiti da su počeli jesti.

Dušenje

Većina beba ima dobar refleks gutanja, što ih štiti od toga da probaju progutati nešto što ne mogu. Vaša beba se vjerovatno neće zagrcati ili dušiti zbog hrane ako sjedi uspravno i ako se sama hrana. U početku ćete trebati provjeravati njihova usta ukoliko je ostalo neprogutane hrane.

Određena hrana predstavlja opasnost za djecu do 3 godine, uključujući grozd grožđa, cherry paradajz, kokice, veliku količinu kikirikija i bilo koju hranu koja se može odlomiti na veće komate, poput sirove mrkve, tvrde jabuke ili stabljike celera. Orasi su opasni za djecu do 5 godina. Nikada svoju bebu ne ostavljajte samu s hranom ili kada jede.

Svojim tempom

Dozvoljavanje svojoj bebi da učestvuje u porodičnom jelu će vam omogućiti da vidite kada je spremna, pogotovo ako ispočetka nije zainteresovana. Čak i bebe koje isprva mnogo jedu mogu eventualno izgubiti interes. Ne brinite. Ponudite manje ili više hrane ako ona pita i prestanite kad više ne bude htjela. Hrana će se sama izbalansirati ako dozvolite djetetu da samo bira hranu. Ako odbija hranu to ne znači da odbija vas ili vaš trud. Jednostavno može biti da nije gladna. Ako je beba bolesna ili joj rastu zubići, dojenje će joj dati sve hranjive tvari i dat će joj osjećaj udobnosti sve dok se ne oporavi i dok ne bude htjela ponovo jesti drugu hranu.

Koja je dobra prva hrana

Svježa, prirodna hrana servirana s malo prethodne pripreme je najbolja za svu porodicu. Hranjive tvari se gube kada se svježa hrana drži u frižideru dug period vremena i kada se procesira, na primjer guli, kuha ili sprema u konzerve. Procesirana, niskomasna i već spremljena hrana nije dobra za bebe. Ne morate kupovati već pripremljenju hranu za bebe. Ta hrana je skupa, često dolazi u velikim porcijama i može sadržati neke sastojke koje vaša beba ne treba. Ako ste se odlučili da kupite gotovu hranu, dobro provjerite etiketu i sastojke.

Počnite s hranom koja je bogata energijom, željezom i vitaminom C (da pomognete kod apsorpcije željeza). Većina hrane koja bi se trebala dati bebama je bogata vitaminima i hranjivim tvarima. Ako je potrebno možete je skuhati, ispeći ili ispariti. Izdvojite mali dio hrane prije nego što dodate šećer ili so u ostatak i dozvolite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Manja količina hrane spriječit će dodavanje hrane za koju vaša beba možda nije spremna, poput mlijeka ili putera. Hrana označena simbolom * može pokrenuti alergijske reakcije kod nekih beba.