Uspostavite rutinu hranjenja svog novorođenčeta

Uspostavite rutinu hranjenja svog novorođenčeta

Budite fleksibilni i otvoreni za prilagođavanje; bit će puno promjena.

 

Prva sedmica kod kuće s vašim djetetom proći će u razumjevanju ponašanja vašeg novorođenčeta, onoga što voli i rutine. Možete razumjeti šta je najbolje za vas i bebu, tako što ćete je posmatrati. Najbitnije je ne počinjati s oštrim planom; bit će vam puno bolje da se opremite znanjem i razumjevanjem velike promjene koja dolazi. Budite fleksibilni i otvoreni za prilagođavanje; bit će puno promjena.

Odaberite mjesto za odmor

Kad god odlučite dojiti, nek vam bude udobno, da ste opušteni i da sve imate pri ruci. Ovo može biti u bebinoj sobi, naslonjaču u spavaćoj sobi, ili ispred televizije u dnevnoj sobi.

Ako dojite, opustite se i radite nešto što volite poput čitanja ili gledanja omiljene TV serije, što će vam pomoći da istisnete više mlijeka.

Ako bebu hranite formulom, držite bebu blizu sebe na grudima. Kontakt kože potaći će oslobađanje oksitocina i učiniti iskustvo mnogo ugodnijim za oboje, te pojačati vezu koju dijelite.

Frekventnost hranjenja

Stomak bebe je malen. To znači da jedu češće ali manje. Mlijeko dojke vari se od jedog do jednog ipo sata – dok se formula vari malo duže – što znači da se novorođenčad može buditi skoro svako dva sata, po noći i po danu, radi hranjenja. Većina će inače spavati od 2 do 4 sata, duže ukoliko je više jela.

Kako rastu i stomak im se razvija, bebe mogu unijeti više mlijeka i spavati duže.

Cluster hranjenje

Ponekad će vaša beba htjeti jesti više puta u periodu od 2 do 3 sata; to se zove cluster hranjenje. Ako primijetite da se ovo dešava svaki dan, pobrinite se da prilagodite svoje aktivnosti.

Spremanje formule i mlijeka iz dojke

Pripremanje formule ili istiskivanje mlijeka može uštedjeti vaše vrijeme. Ukoliko ste se pripremili i sigurno spremili viška mlijeka, možete hranjenje predati i vašem partneru, prijatelju ili dadilji. Ovo su odlične šanse da se naspavate ili brinete o sebi, a i već pripremljeno mlijeko olakšat će vam ako negdje žurite.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave