Uspavljivanje bebe i siguran san

Vaša beba imat će svoj način buđenja i spavanja i to će biti drugačije od ostalih beba.

 

Neke bebe spavaju mnogo više od drugih. Neke spavaju duži period, a neke kraći. Neke bebe zaspu brzo i spavaju cijelu noć, a nekim bebama treba duže da zaspu. Vaša beba imat će svoj način buđenja i spavanja, i to će biti drugačije od ostalih beba.

Vjerovatno se to neće poklapati s vašim snom. Probajte spavati kada vaša beba spava. Ako je hranite, u prvim sedmicama vaša će beba vjerovatno na kratko zaspati tokom dojenja. Nastavite je hraniti dok ne mislite da je završila ili dok u potpunosti ne zaspe. Ovo je dobra prilika da se i sami odmorite.

Ako ne spavate u isto vrijeme s vašom bebom, nemojte brinuti o zvukovima dok ona spava. Dobro je naviknuti bebu da spava i kada čuje zvukove.

Može biti korisno da bebu od početka naučite razliku između dana i noći. Preko dana, rastvorite zastore, igrajte se i ne brinite previše o svakodnevnim zvukovima dok beba spava.

Tokom noći, može biti korisno da:

 • Smanjite svijetlost
 • Ne pričate mnogo i da pričate tiho
 • Spustite bebu čim je nahranite i presvučete
 • Ne presvlačite je dok za tim ne bude potrebe
 • Ne igrajte se s vašom bebom

Siguran san – gdje bi vaša beba trebala spavati

Mjesto spavanja vaše bebe zavisi od vas, ali je preporučeno da bebe spavaju u krevecu u istoj sobi gdje i odrasli, prvih 6 do 12 mjeseci, s obzirom da je dokazano da ovo smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi.

Uvijek položite bebu da spava na leđima, s glavom i licem otkrivenim svaki put kada spavaju, preko dana ili po noći. Neka se u toj sobi ne puši.

Novorođenčad će spavati povremeno preko dana i po noći. Pomoći će ako ima rutinu spavanja, međutim rutina se uvijek može promijeniti da se prilagodi vašim potrebama. Na primjer, možete probuditi bebu da je nahranite prije spavanja, u nadi da ćete se moći naspavati prije nego što se ona probudi.

U periodu kada vaša beba napuni 3 mjeseca, možda ćete biti u prilici da uspostavite rutinu spavanja. Može biti korisno za svakoga da napravite opuštajuću rutinu za spavanje, a to može spriječiti kasnije probleme sa spavanjem. Pored toga, to je i dobro vrijeme da provedete vrijeme s bebom nasamo. Evo nekih savjeta koji vam mogu pomoći:

 • Topla kupka prije spavanja
 • Mijenjanje pelena
 • Pranje zubića (ako su narasli)
 • Stavljanje u krevetac
 • Čitanje priče prije spavanja
 • Smanjenje intenziteta svjetlosti da se napravi smirujuća atmosfera
 • Poljubac prije spavanja i milovanje
 • Pjevanje uspavanke ili puštanje lagane muzike

 

Uspavljivanje bebe od 0 do 6 mjeseci

Bebe trebaju naučiti same zaspati, a roditelji mogu pomoći. U prvih 6 mjeseci, probajte čuvati bebu u rukama dok ne zaspe. Lagano je ljuljajte, milujte ili joj nježno pjevajte prije nego što ih stavite u krevetac da spavaju. Ponavljanje ovih radnji signalizira opuštanje i san.

Probajte i tehniku uspavljivanja rukama, gdje ćete bebu staviti u krevetac dok je još budna (ali umirena i uspavana) i lagano je milujte dok ne zaspe, i tješite ih laganim “ššššš” zvukovima.

Ako ne uspijete uspavati bebu i ona se uznemiri, uzmite je iz kreveca i milujte je dok se ne umiri, pa je onda stavite nazad u krevetac. Ostanite uz bebu dok ne zaspe.

Većina novorođenih beba spavaju više nego što su budne. Ukupno vrijeme spavanja u danu varira, može biti od 8 do 18 sati. Bebe će se buditi tokom noći, jer će biti gladne. Ako je previše vruće ili hladno, njihov san se može poremetiti. Kako vaša beba raste, imat će manje noćnih potreba i moći će spavati duže. U dobi od 3 do 6 mjeseci, većina će spavati od 14 do 15 sati kroz dan i noć. Neke bebe će spavati 8 sati ili duže po noći, sa 2 do 3 kraća sna preko dana. Do 4 mjeseca, moguće je da će po noći spavati 2 puta duže nego po danu.

Uspavljivanje bebe od 6 do 12 mjeseci

Kao i manjim bebama, bebama od 6-12 mjeseci pomaže tihi razgovor i zagrljaj da bi se umirile. Probajte tehniku uspavljivanja rukama, i kad se vaša beba umiri i zaspe, odmaknite se od kreveca ili izađite iz sobe. Ako se vaša beba uznemiri, vratite se i nastavite je tješiti milovanjem i smirujućim zvukovima prije nego što se odmaknete i izađete opet iz sobe. Neke bebe će vas trebati pored sebe i u sobi dok ne zaspu.

Kako vaše dijete bude odrastalo, može biti korisno da održite sličnu rutinu prije spavanja. Previše uzbuđenja i stimulacije prije spavanja može razbuditi vaše dijete. Provedite neko vrijeme smirujući vaše dijete i radite neke umirujuće aktivnosti, poput čitanja.

U dobi od 6 do 12 mjeseci, noćno hranjenje više neće biti potrebno, a neke bebe će spavati do 12 sati po noći. Ako ih žuljaju zubi koji rastu, možda će ih buditi po noći. A u ovoj dobi preko 12 mjeseci bebe mogu spavati oko 12 do 13 sati ukupno kroz period od 24 sata.

 

Kako izdržati uznemirene noći

Probajte se oduprijeti odlasku u sobu ako vaša beba mumlja po noći. Zavisno od bebine dobi, probajte je ostaviti par minuta da vidite hoće li se sama smiriti. Novorođenčad se često periodično budi tokom noči, prvih par mjeseci, a nemirne je noći teško podnijeti.

Ako bebu hranite kroz formulu, probajte se dogovoriti s partnerom da podijelite posao hranjenja. Ako je dojite, pitajte partnera da preuzme rano jutarnje presvlačenje i oblačenje, da se možete vratiti na spavanje.

Jednom kada uspostavite dobru rutinu hranjenja, vaš partner bi mogao povremeno davati već iscijeđeno mlijeko iz dojke, po noći. Ako ste sami, zamolite prijatelja, prijateljicu ili nekoga iz porodice da ostane s vama par dana, da se možete naspavati.

 

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave