Upute trudnicama

Novonastale okolnosti vezane za širenje infekcije korona virusom i uvođenje brojnih mjera prevencije dovele su do toga da su skoro sve zdravstvene ustanove zatvorile svoja svim pacijentima čije stanje nije urgentno a među njima su svakako i trudnice.

 

Pišu: Prof. dr. Devleta Balić i Prof. dr. Adem Balić

U dostupnoj literauri nema puno podataka o uticaju ovakvih infekcija na tok trudnoće i porođaja, ali ono što se zna jeste da mogu dovesti do spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja i zastoja rasta ploda u materici, što je bio dovoljan razlog da procjenimo da sam rizik od infekcije može biti nepovoljniji za ishod trudnoće, nego odlaganje redovne kontrole za nekoliko dana pa čak i sedmica.

Obraćanja uznemirenih trudnica i njihovih porodica su bila povod da vam napišemo ova Uputstva o ponašanju u vanrednim okolnostima.

 1. Normalno se možete kretati u stanu, raditi laku gimnastiku ili pak vježbe čije modele možete pronaći na našoj web stranici.
 2. Ne primati posjete rodbine, komšija, kolega zbog mogućnosti prenosa virusa
 3. Vagati se svaki dan i voditi računa da ne dođe do porasta tjelesne težine ( u prva tri mjeseca trudnica ne bi trebala dobiti na težini, u druga tri mjeseca 1kg mjesečno, u zadnja tri mjeseca 500g sedmično)
 4. Hrana za trudnice je povrće i meso a tečnost je voda ili čaj a ne sokovi
 5. Preporučeni lijekovi kao što su Folacin, Duphaston, Dabroston ili Utrogetan cps uzimati po rasporedu. Možete nabaviti Mg-direct, Buscopan ili npr. Vaginalete Polygynaxa, lijekove koje možete koristiti i bez pregleda u slučaju pojave nekih bolova ili povečanog vaginalnog iscjetka. Trudnice koje koriste Clexan (niskomolekularni heparin) da se pokušaju opskrbiti za slučaj nestašice.
 6. Izbjegavati izlaske, a ukoliko je zaista neophodno izaći, nikako ne izlaziti bez maske, zaštitnih rukavica, te držati odstojanje minimalno 1.5 m od drugih na ulici.
 7. Raspored pregleda treba da bude racionalan tj. Treba ih uraditi u periodu kada su najvažniji.

     Ultrazvučni pregledi bi se trebali uradti tri do četiri puta u trudnoći:

 • U II mjesecu trudnoće kada se može vidjeti plod i srčana akcija i tačno odrediti veličina trudnoće
 • U III ili IV mjesecu -kada se radi detaljan pregled ploda i markeri na genetske greške (idealno je da se pregled uradi krajem III mjeseca ali se može uraditi i u IV pa čak i V mjesecu trudnoće)
 • U V mjesecu trudnoće kada se gleda veličina bebe i struktura srca i mozga
 • U VIII mjesecu kada se gleda težina ploda i protoci u glavnim krvnim žilama

  Šta raditi u slučaju pojave bolova i krvarenja?

Za bolove ili temperaturu trudnice smiju piti samo Paracetamol i to po potrebi i preporuci ljekara.

Ako se krvarenje javi trudnica prvo treba da legne i da popije Buscopan tbl i da sačeka dva sata, te ako je bolje nastaviti sa mirovanje i sa tom terapijom 3×1 a ako se ne smiri pozvati doktora.

Ako se jave bolovi u dnu stomaka postupak je isti s tim da bolovi mogu biti uzrokovani neprimjerenim ponašanjem trudnice, mokraćnom infekcijom ili pokušajem okreta bebe na glavu u slučaju kad prednjači karlica. U svim situacijama važno je leći što prije i popiti Buscopan tbl. Ako se radi o trudnoći u prva tri mjeseca onda se može popiti i vanredna doza Utrogestana ili Duphastona.

 

U slučaju pojave pečenja pri mokrenju dobro je uzeti uvin čaj ili čaj od brusnice i jedan do dva limuna dnevno, te povećati unos tečnosti na barem 2l dnevno.

Ukoliko se tegobe ne smire onda se javite nama ili na Ginekološko-akušersku kliniku.

Još jednom želimo da vam napomenemo da poštovanje mjera prevencije infekcije ima značajan uticaj na ishod trudnoće te vas još jednom molimo da ostanete u svojim kućama i na taj način pomognete svima nama koji se borimo i za vas.

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave