Upute trudnicama: slušajte vašeg ginekologa

S obzirom da sad znate da ste trudni poželjno je da znate nešto više o tome kako bi svojim ponašanjem i aktivnim učešćem doprinijeli očekivanom ishodu vaše trudnoće.

U prva tri mjeseca ne preporučuje se upotreba lijekova bez konsultacije specijaliste ginekologa kao i snimanje retgenom. Poželjno je i eventualne popravke i vađenja zuba odložiti za drugo tromjesečje.

U Vašem je interesu da sve planirane pretrage uradite u predviđenom roku tj. do slijedeće kontrole osim ako nije drugačije naznačeno. To je važno zbog toga jer napredovanjem trudnoće određena ispitavanja gube na kvalitetu i značaju tako da nekada čak i nemaju smisla. Ako npr. ultrazvučni skrining I trimestra se radi u 13 ili 14 nedjelji, ako se uradi prije plod nije dovoljno velik te ne pruža mogućnost registrovanja svih predviđenih anatomskih detalja.

S druge strane, ako se pregled obavi kasnije, zbog porasta ploda vaginalnim putem nije moguće obaviti kompletan pregled. Tako se propušta idealna prilika da se registruju određeni znakovi koji mogu ukazivati na hromozomske aberacije koji se pregledom plodove vode mogu pouzdano dokazati.

Na planirane preglede trabate dolaziti redovno, jer na taj način omogućavate da se određeni problemi u trudnoći na vrijeme otkriju i blagovremeno saniraju.

Debljanje u trudnoći može da bude opasno kako Vaše zdravlje tako i po zdravlje Vaše bebe, ali  Vas može dovesti i u životnu opasnost. Zato vodite računa o tome, nabavite vagu i redovno kontrolišite Vašu težinu prateći tablice u Trudničkoj knjižici. Trebate izbjegavati masnu hranu i slatkiše ali i pretjerano konzumiranje voća i sokova.

Da bi ishod Vaše trudnoće bio onakav želite, pomozite svom doktoru na tom putu, a pomoći ćete mu na taj način šte ćete slušati njegove upute, koristiti datu Vam terapiju i za sve nejasnoće pitati njega ili akušerku. Ne ustručavajte se da postavljate pitanja jer ćete tako doći do pravog odgovora.

Prijavite se u Školu za trudnice jer ćete i na taj način napraviti još jedan korak ka sretnom završetku Vaše trudnoće.

Piše: Prof. dr. sci. ginekolog Adem Balić

Ginekološka klinika Dr. Balić Tuzla

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave