Upoznajmo masne kiseline-Osnova zdravlja! Child Life

Pravilnom ishranom i adekvatnim suplementima postavite temelje zdravlja Vašoj djeci

A-Twin-Child Life

Prve godine intenzivnog rasta i razvoja djeteta, vrijeme su postavljanja temelja zdravlja. U tom periodu važna je dostupnost različitih nutrijenata, a većina energije treba dolaziti iz masnoća, prvenstveno zasićenih i mononezasićenih.

MASNE KISELINE

Masne kiseline su sastavni dio masti i ulja, a mogu biti zasićene i nezasićene. Da li je neka masna kiselina zasićena ili ne ovisi o tome jesu li veze između ugljikovih (C) atoma u lancu masne kiseline, popunjene ili ne.

Naprimjer, svinjska mast je triglicerid sa zasićenim masnim kiselinama (uglavnom stearinska i palmitinska kiselina), dok ulja imaju visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina. Palmino ulje sadrži pretežno zasićenu palmitinsku kiselinu. Zapravo, masnoće su kombinacija tri tipa masnih kiselina: zasićenih masnih kiselina i jednostruko i poli (višestruko) nezasićenih masnih kiselina. Maslinovo ulje ima oko 78% mononezasićenih masnih kiselina i svrstava se u mononezasićene masnoće, a sojino ulje sadrži nešto preko 60% polinezasićenih masnih kiselina i svrstava se u polinezasićene masnoće. Za razliku od njih, kokosovo i palmino ulje sadrži više zasićenih masnih kiselina, koje nisu istog sastava kao kod životinjskih masnoća. Metaboliziraju se kao nezasićene masne kiseline i ne utiču na LDL holesterol.

Među naučnicima vlada mišljenje da treba smanjiti unošenje zasićenih masti biljnog porijekla u što je više mogućoj mjeri.

Ukoliko želite da saznate više o jednom od sponzora druženja “Naše putovanje počinje” pridružite nam se 15.2.2019.godine u hotelu Ibis Style od 17-19h.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave