Upala jajnika

Upala jajnika je uglavnom bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. U normalnom stanju, taj predeo ne sadrži patogene mikroorganizme. Međutim, u posebnim uslovima kao što su duži boravak na hladnoći, sedenje na hladnom i slično, upalni proces može spontano da se razvije.

Upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem. Vrlo često je u pitanju hlamidija i gonokoka. Upala jajnika je najčešća kod žena mlađih od 25 godina.

Koji su simptomi upale jajnika?

Upala jajnika može da bude akutna ili hronična. Iako tok bolesti često može da bude i podmukao, bez ikakvih simptoma, najčešći sumptomi su napetost i bolovi u donjem delu stomaka, koji mogu da budu pogrešno protumačeni kao upala slepog creva. Često se javlja temperatura i slabost. Bolovi se javljaju ili povećavaju u periodu menstruacije.

Simptomi upale jajnika  

•    bol u stomaku
•    bol u karlici
•    pojačan sekret
•    bolan polni odnos
•    povišena telesna temperatura
•    mučnina
•    povraćanje


Ukoliko sumnjate na upalu jajnika ili imate neki od ovih simptoma, obratite se svom ginekologu.

Da bi ginekolog pristupio lečenju upale jajnika, potrebno je prvo da uspostavi sigurnu dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ginekološkog pregleda i laparoskopije. Ukoliko vaš ginekolog ustanovi da imate upalu jajnika, preporučiće vam mirovanje i lečenje, koje se uglavnom zasniva na antibioticima i analgeticima. Ukoliko postoje komplikacije lečenje može biti i hirurško.

Da li česte upale mogu negativno da utiču na začeće?

Da, jer česte upale jajnika za posledicu mogu da imaju začepljenje jajovoda, a to je danas jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena. Takođe, vanmaterična trudnoća je češća nakon ove bolesti, pa ukoliko ostanete u drugom stanju ubrzo nakon upale jajnika, treba što pre da konsultujete svog ginekologa.

Koja je prevencija od upale jajnika?

Zaštitićete se od eventualne upale jajnika ukoliko budete savesno vodili računa o svom reproduktivnom zdravlju. Osim brige o ličnoj higijeni, pod tim se podrazumeva i izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata, jer upravo upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem.

Ukoliko ste već preboleli upalu jajnika, obavezno treba da prilikom polnog odnosa koristite kondom kako bi sprečili buduće infekcije. Takođe vrlo je važno da se rano uspostavi dijagnoza i lečenje upale, kako se ona ne bi proširila.

Izvor: www.bebac.com

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave