Umor kod djece. Da li je vaše dijete često umorno ?

Umor može zahvatiti i najživahniju djecu. To može biti privremeno stanje ali ako je trajnije, simptom koji se ne smije podcijeniti.

Promjena godišnjeg doba, alergije, virusi, virusne infekcije, neke vrste imunoloških poremećaja, anemija, loše prehrambene navike, stres, srčani problemi i depresija: to su neki od glavnih uzroka umora.

Općenito, malo dodatnog odmora može pomoći, ali kada dijete ima produženu potrebu za spavanjem čak i nakon adekvatnog odmora, dobro je utvrditi uzroke. Stoga je potrebno nekoliko dana pratiti dijete, a zatim se obratiti pedijatru koji će na taj način moći utvrditi uzrok umora i odrediti ispravnu dijagnozu i liječenje. Umor može zahvatiti i najživahniju djecu. To može biti privremeno stanje ili, ako je trajnije, simptom koji se ne smije podcijeniti. Osobito tijekom razvojnog razdoblja, djeca mogu doživjeti epizode pretjeranog umora.

Možemo li prepoznati vrstu umora? 

Potreba za odmorom glavni je simptom: tijelo reagira zijevanjem i zatvarajući oči te uvelike usporavajući brzinu kojom se svakodnevne aktivnosti izvode. Naravno, umor nije za podcijeniti, pogotovo ako se pojavljuje svaki dan: mogao bi biti poremećaj ili infekcija.

Ako primijetite da je dijete umorno, ne želi se igrati, uvijek je uspavano ili još uvijek počinje patiti od mokrenja u krevetu i kaže da ima glavobolju, to bi mogao biti umor koji proizlazi iz psihološkog faktora. Odnosi i suživot u kući imaju veliki utjecaj, a samim tim i napetosti i svađe, ali i nemogućnost povezanosti s drugom djecom. Ako možete shvatiti da ti faktori mogu biti uzrok umora, jedino što možete učiniti je držati se bliže djetetu, skloniti ga i držati ga podalje od problema sa kojima je suočen.

Ako se dijete probudi već umorno i sporije radi domaće zadatke, a uz to i nedostaje apetit i neispavanost nije ozbiljno ako smo u promjeni godišnjeg doba i ne moramo se previše brinut. Djeca kao i odrasli osjećaju mnogo klimatskih promjena. Međutim, postoje pravila kojih se treba pridržavati, prije svega pravila o količini sna, o pripreme kvalitetnijeg doručka , kako bismo imali svu energiju za bolje suočavanje s danom. Ako je s druge strane umor nastao zbog gripe, nelagoda će trajati samo nekoliko dana i u svakom slučaju nakon tretmana, možda na temelju antibiotika, dijete je bolje ojačati vitaminima.

Nakon savjetovanja s pedijatrom, djetetu možete ponuditi ishranu koja se sastoji od više voća i povrća, bijelog mesa, ribe, riže, kako bi se vratila izgubljena energija.

Ako je dijete blijedo u lice, a pati i od slabosti, to bi mogla biti anemija ili nedostatak željeza. I ovdje se morate konsultirati  sa pedijatarom koji će procijeniti je li potrebno propisati kontrolni pregled radi utvrđivanja vrijednosti željeza u krvi nakon čega može uslijediti propisivanje ciljane prehrane i / ili dodataka na bazi željeza.

Šta ako umor traje šest mjeseci?

Konačno, ako ekstremni umor traje šest mjeseci ili više, pedijatar može dijagnosticirati sindrom hroničnog umora (CFS).

Očito je da je liječenje pretjeranog umora najčešće simptomatsko, odnosno da ovisi o vrsti bolesti koja ga uzrokuje. Međutim, vrlo je važno uvijek slijediti način života za koji je karakteristična dobra i zdravu prehranu (bogatu cjelovitim žitaricama, proteinima, vitaminima) i redovito baviti se fizičkom aktivnošću .

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave