Uloga magnezija u trudnoći

Pobijedite umor, grčeve u mišićima i pad koncentracije

Trudnoća i dojenje su periodi velikih izazova za svaku mamu. Tokom trudnoće tijelo žene doživljava velike promjene, a sa tim promjenama mijenjaju se i potrebe organizma za hranljivim materijama koje su mu neophodne. Kako bi se buduća mama što bolje osjećala i kako bi ona i njena beba bile zdrave, neophodno je odgovoriti na potrebe organizma i usvojiti zdrave navike.

Neki od najčešćih problema sa kojima se trudnice suočavaju su umor, iscrpljenost, slaba koncentracija, grčevi u nogama, problemi sa krvnim pritiskom, zubima i kostima. Dobro je znati da se redovnim unosom magnezija ove neprijatnosti mogu značajno umanjiti ili potpuno izbjeći. Zašto je magnezij tako značajan u trudnoći? Prije svega, neophodan je u stvaranju energije iz hranljivih materija – šećera, masti i bjelančevina koje unosimo hranom, u procesu tzv. „ćelijskog disanja“. Magnezij presudno utiče na pravilan rad srca, kao i normalno funkcionisanje nervnog sistema , a neka istraživanja su pokazala da deficit magnezija utiče i na nastanak depresije. Značajan je i za prijenos nervnih impulsa i ravnotežu elektrolita, pa samim tim doprinosi i pravilnoj funkciji stezanja i opuštanja mišića. Pored folne kiseline, gvožđa i joda, magnezij je na vrhu ljestvice neophodnih minerala za zdravlje majke i bebe. Posebno je važna njegova uloga u procesu diobe ćelija, čime učestvuje u rastu i razvoju fetusa i osigurava uspješan ishod trudnoće.

Kako je magnezij često nedovoljno zastupljen u ishrani, idealno ga je unositi putem mineralne vode bogate ovim mineralom. Mg Mivela u jednom litru sadrži 343 mg magnezija što gotovo zadovoljava dnevne potrebe organizma budućih mama za ovim dragocjenim mineralom. Konzumiranjem dovoljne količine Mg Mivele tokom trudnoće osigurati ćete vašem tijelu hidrataciju, a ujedno ćete zadovoljiti dnevnu potrebu za magnezijem.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave