Uljepšavanje grudi nakon trudnoće i poroda

Koji su najčešći faktori koji dovode do gubitka elastičnosti kože grudi?

Piše: Primarijus dr. Amela Karabeg, specijalista plastične,rekonstruktivne i estetske hirurgije. Član ESPRAS-a (Evropskog Udruženja plastičnih,rekonstruktivnih i estetskih hirurga). Član Udruženja plastičnih,rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH. Direktorica hirurške poliklinike ,,Karabeg’’ Sarajevo.

Primarijus dr. Amela Karabeg, specijalista plastične,rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Vaše tijelo prolazi brojne i zapanjujuće promjene kroz razdoblje trudnoće, a sve to kako bi se vašem djetetu osigurali svi najbolji uvjeti za rast, razvoj i dolazak na svijet. Grudi kod žena nakon trudnoće i dojenja mogu izgubiti elastičnost i spustiti se prema dolje. O temi uljepšavanja grudi nakon trudnoće i poroda za časopis Roditelj piše dr. Amela Karabeg.

Mastopeksijom ili podizanjem grudi se estetskim zahvatom spuštene grudi podižu u normalni (viši) položaj. Zahvat se provodi kod pacijenata čije su dojke (ili mogu biti) normalne veličine, ali je koža izgubila elasticitet, te su se dojke sa svog prvotnog—anatomskog  položaja zbog nekoliko faktora (trudnoća, dojenje, gravitacija) spustile prema dolje i izgubile svoj lijep izgled.

Estetskom operacijom podizanja ženskih dojki dobivaju se čvrste i pune dojke. Operacija se može izvoditi u bilo kojoj životnoj dobi. Kod ovog operativnog zahvata radi se samo odstranjenje kože bez reduciranja žljezdanog tkiva. Tokom  operacije može se učiniti korekcija areole bradavice  (smanjivanje promjera areole) i obično je sastavni dio većine operativnih zahvata, a kod malih dojki moguće je učiniti u istom zahvatu i povećanje istih, odnosno mogu se postaviti odgovarajući implantati.

Priprema za operativni zahvat

Prije zahvata potrebno je učiniti mamografiju i/ili ultrazvučni pregled dojki. Pušenje prije operativnog zahvata  nije dozvoljeno 14 dana  ili ga je neophodno smanjiti na 2-3 cigarete na dan. Neophodno je učiniti osnovne laboratorijske pretrage, snimiti srce (EKG), uraditi pregled interniste. Zadnji  pregled prije operacije  je pregled anesteziologa koji će dati mišljenje o mogućnosti opće anestezije, budući da je zahvat teško izvodiv u ‘light‘ (analgosedacija) ili lokalnoj anesteziji.  

Operativni zahvat.

Operativni zahvat nije jednostavan, ali je siguran ukoliko ga provodi kvalificirani plastični hirurg.  Postoji, kao i kod svakog hirurškog zahvata, mogućnost komplikacija kao što su infekcija, hipertrofični ožiljak ili keloid, te reakcija na anestetike. Nakon operacije ostaju ožiljci na tipičnom mjestu (u ovisnosti o tipu operativnog zahvata) koji se mogu prekriti grudnjakom ili kupaćim kostimom. Tok tipičnog hirurškog zahvata je praktički isti kao i kod smanjenja dojke, s razlikom da se tokom ovog zahvata ne odstranjuje masno i žljezdano tkivo, već samo suvišna koža (ponekad, rijetko, ovisno od metode, radi se minimalno odstranjivanje žljezdanog tkiva).

U ovisnosti i stepenu spuštenosti, dolaze u obzir i drugi operativni zahvati kao npr. koncentrična mastopeksija kod koje se učini samo koncentrično odstranjenje kože oko areole bradavice dojki. Kod vrlo malih dojki, ili po želji pacijentice, mogu  se u istom zahvatu i povećati dojke ugradnjom odgovarajućih željenih implantata (ovo je onda augmentacijska mastopeksija).

 Postoperativna njega   

Poluintenzivna postoperativna njega  traje do 24 sata. Sljedeći dan dojke se sterilno previju, postavi se kompresivni grudnjak koji pacijentici olakšava pokrete. Drenovi se obično ne postavljaju, a odstranjuju  se nakon 24-48 sati ukoliko su stavljeni. Bolovi su slabog intenziteta i kupiraju se analgeticima. Intrakutano (potkožno) postavljeni šav vadi se 10 dana nakon operacije. Radna nesposobnost traje 7-10 dana. Savjetuje se  izbjegavati dizanje predmeta iznad glave  i zabranjuje se aktivno bavljenje sportom mjesec dana nakon operativnog zahvata. Operacija ne utiče na dojenje budući da se ne diraju mliječni vodovi. Kompresivni grudnjak treba nositi većinu vremena  šest sedmica nakon operacije.

U ZAKLJUČKU navodimo da je borba protiv gravitacije moguća. Teška ali i moguća. Ponekad su dodatne korekcije potrebne ako  najčešće imamo  veliko zadovoljstvo pacijentice nakon samo jednog operativnog zahvata.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave