Uključivanje djece u svakodnevne aktivnosti

Uključivanje djece u svakodnevne aktivnosti ne mora biti komplicirano i teško. Ponekad je dovoljno da roditelj istakne važnost obavljanja nekih poslova te će dijete na taj način razviti interes za ono što naizgled nije “dječja aktivnost”.

Što je to što dijete može obavljati tijekom dana u svom domu i osjećati se kao ravnopravan i aktivan član svoje obitelji?
Upravo ste izvadili ručnike i krpe iz sušilice ili ih pokupili sa sušila. Prava je to prilika da ih nekoliko stavite u košaru i date djetetu priliku da vježba slaganje. Izvrsno je za koncentraciju, a i potiče finu motoriku i koordinaciju oko-ruka. Pokažite im kako Vi to radite i dozvolite njima da pokušaju. Izvrsni su u tome!


Ukoliko pored prozora ili balkonskih vrata imate mjesta, stavite malu košaru s krpom i prskalicu za vodu. Iskoristite lijepo i sunčano vrijeme za brisanje prozora te dajte djetetu vremena da svlada vještinu. Naravno, njima i samo prskanje postane zanimljivo pa im dozvolite uživanje i u tome, jer vratiti će se oni da obave svoj zadatak. Slično možete napraviti i s ogledalom ili čak staviti jedno manje na tacnu i uživati u njihovoj igri izvođenja različitih grimasa i izraza lica prilikom gledanja u ogledalo. Odlična je to aktivnost i za vježbanje ekspresija. Zadajte im naloge: kako izgleda tužno, sretno, uplakano ili uplašeno lice i gledajte samo u što se sve brisanje ogledala može pretvoriti.
Kada su oprali prozor i ogledalo (koliko oni mogu, jer, ne zaboravite, radost je u učenju, ne u savršenoj tehnici izvođenja aktivnosti), sličnu košaricu ili tacnu s krpicom za brisanje možete iskoristiti i za brigu o kućnom bilju. Objasnite djetetu da je biljka živo biće koje Vašem domu daje mnogo korisnih stvari, osim što je lijep ukras. Budući da imamo obvezu brinuti se o njoj, neka zadatak, osim zalijevanja, bude i brisanje listova koji su jako osjetljivi pa traže posebnu pažnju. Ponovno možete razgovarati o teksturi lišća, boji, mirisu, usporediti nijanse zelene boje, te imenovati dijelove biljke.


Nakon dobro obavljenih poslova, dozvolite im da pripreme jednostavnu užinu za sve. Banana, zdjelica, daska za rezanje i nož na tacni su sve što Vam treba. Pustite ih da bananu narežu na kolutiće, stave u zdjelicu i ponude svakom članu obitelji slasan zalogaj. Ne zaboravite samo na kraju sve zajedno i oprati te primijetiti kako su djeca zapravo iznimno spretna i odgovorna kada im damo priliku i povjerenje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave