Učimo hodati: Veliki korak prema nezavisnosti

Učimo hodati: Veliki korak prema nezavisnosti

Učimo hodati: Veliki korak prema nezavisnosti

Bebe neće hodati dok ne budu spremne.Trebaju naučiti druge vještine i izgraditi samopouzdanje koje im treba da uđu u ovaj sasvim novi svijet pokretljivosti.

Hodanje

Učiti hodati je vrlo uzbudljiv momenat za bebe i roditelje, i veliki korak prema nezavisnosti. Nevjerovatno je koliko starije beba izgleda kada počne sama hodati, i vjerujte da će i oni biti zadovoljni.

Priprema za hodanje

Većina beba uči da hoda između dobi od 8 i 18 mjeseci, i sami će naučiti hodati.

Većina vještina je potrebno da se usavrši umjetnost hodanja, i to uključuje ravnotežu, koordinaciju, mognućnost stajanja i čitav transfer tjelesne težine s jedne noge na drugu. Od vrlo rane dobi, vaša beba razvija i vježba male korake prema komplikovanim vještinama. Svo to kotrljanje, sjedenje, i prebacivanje s jedne na drugu stranu, puzanje (uz iznimku beba koje preskoče ovaj stadij), stajanje i naslanjanje na namještaj, te odlazak od jednog do drugog dijela imaju ulogu u pripremanju bebe za svoju sljedeću veliku avanturu – prve samostalne korake.

Kako možete pomoći?

Bebe neće hodati dok ne budu spremne, pa ih ne možete „naučiti“ da hodaju. Trebaju naučiti druge vještine i izgraditi samopouzdanje koje im treba da uđu u ovaj sasvim novi svijet pokretljivosti. Postoje neke stvari koje ipak možete uraditi, da im pomognete u razvijanju tih vještina.

Ovo može početi u ranim danima. Hodanje zahtijeva snažne stražnje mišiće, a stražnji mišići razvijaju se kada beba leži u stomaku i diže glavu. Mnogo vremena provedenog na stomaku je korisno, a možete im staviti igračke koje trebaju dohvatiti da ih motivišete.

Jednom kada beba mogne sjesti, možete im pomoći da vježbaju balansiranje i mobilnost, tako što će se kotrljati naprijed i nazad, ili im možete dati igračku s jedne ili druge strane da ih potaknete da se naginju u drugačijim pravcima.

Kada vaša beba bude stajala pravo uz pomoć nečega, možete stajati ili stati na koljena ispred njih i pružiti ruke da ih uhvate, i pomoći im da urade par koraka uz vašu pomoć. Odlične su igračke autići i vozovi na točkove, za koje se mogu uhvatiti i gurati ih, ali obratite pažnju na djetetovu sigurnost.

Jednostavno biti uz dijete kad se igra i eksperimentiše s mobilnošću može uveliko pomoći. Ovo ih čini da se osjećaju sigurnim i gradi njihovo samopouzdanje. Učenje hodati bez cipela pomaže bebama da poboljšaju ravnotežu i koordinaciju, i nema potrebe za cipelama, dok ne počnu hodati van kuće ili po grubim ili hladnim površinama.

Hodalice za bebe – da ili ne?

Mnogi zdravstveni stručnjaci upozoravaju na hodalice, jer su uzrok hiljada povreda svake godine. Hodalice mogu olakšati bebama da se lakše kreću, a beba se može povrijediti ako za nešto zapne, udari u nešto, padne niz stepenice ili dođe u kontakt s opasnim mjestima poput vatrišta, vrućih napitaka na stolu, bazena, itd. Mnogi stručnjaci za zdravlje vjeruju da su hodalice loše za razvoj vještine hodanja, jer su zahtjevi za kretanje i ravnotežu sasvim drugačiji.

Dok se hodalice prodaju legalno, pokrivene su mandatornim standardom za sigurnost i sve hodalice moraju imati na sebi znak upozorenja.

Čuvajte ih sigurnim

Jednom kada vaše dijete bude moglo hodati, ova uzbudljiva faza sa sobom donosi sasvim novi nivo rizika! Trebat ćete čitavu kuću pregledati i osigurati svaki čošak i detalj, čak i iz njihove perspektive, da bi ih podržali dok hodaju, a da se u isto vrijeme ne povrijede.

Savjeti

Ako ste zabrinuti za bebin razvoj, ili ako ne hodaju sami do 18 mjeseci i više, kontaktirajte stručnjaka ili doktora za savjet.