Trudnoća u 30-ima i šta trebate znati

Mnoge žene vjeruju da su 30-e pravo vrijeme za trudnoću, jer su tada već izgradile karijeru, imaju financijsku stabilnost, te su iskusnije i na neki način spremnije na trudnoću i majčinstvo.

Zahvaljujući financijskoj neovisnosti, sigurnosti posla i kasnim vjenčanjima, žene će sada prije htjeti trudnoću kasnije nego ranije. Međutim, šanse trudnoće nakon 30. godine počinju da se smanjuju zbog bioloških promjena. Evo šta trebate znati o tome. 

Šanse da ćete zatrudnjeti u 30-im godinama

Šanse uspješne trudnoće nakon 30. godine (30-34) su oko 86%. Međutim, veće su šanse i pobačaja. U većini slučajeva, u ranim 30-im parovima ne trebaju tretmani plodnosti, ali bi žena trebala otići u ginekologa radi pregleda. U kasnijim 30-im godinama, negdje između 35 i 39, šanse su i dalje velike ali manje nego u ranim 30-im. Dok većina žena uspije začeti u roku od mjesec dana, nekima treba i do 6 mjeseci ili čak godinu dana, što treba uzeti u obzir. 

Prednosti i nedostaci začeća i trudnoće u 30-im godinama

Prednosti 

  • Financijska stabilnost – Vjerovatno jedan od glavnih razloga zašto žene žele zatrudnjeti u 30-im godinama, jer tad su većinski izgradile karijere i financijsku stabilnost.
  • Stabilnost odnosa – Veće su šanse da će žena biti u stabilnijoj i zdravijoj vezi. Većina žena želi čekati nekoliko godina nakon vjenčanja da zatrudni. 
  • Više iskustva – Sjetite se kad ste imali 23 godine, jedva ste nešto više od zrelog djeteta. Do 30. godine ćete iza sebe imati putovanja, poslova i više iskustva. Bit ćete mudriji, smireniji i možda lakše djetetu pružiti podršku. 
  • Osjećat ćete se i izgledati mlađe –  Većina majki priznaje kako su zbog djeteta brže ‘odrasle’. 

Nedostaci 

Nažalost, sve ima svoje prednosti i mane, tako i trudnoća u 30-im godinama. Najbolje je bar sve imati na umu. Evo nekih nedostataka ili komplikacija nakon 30. godine. 

  • Duže vam treba da zatrudnite: Nakon 30. godine, nekim je ženama teže začeti. Najveći razlog je to što ovulacija postaje nestabilna kako ženino tijelo sazrijeva. Broj jaja se smanjuje znatno, a kvalitet jaja koji se otpuštaju također se smanjuje. Svi faktori dovode do neplodnosti. 
  • Bolesti: Kako postajete stariji, javljaju se neki medicinski problemi poput problema sa štitnom žlijezdom, dijabetesom i visokim krvnim pritiskom, a sve to može utjecati na zdravlje bebe. Ova stanja povećavaju rizik prijevremenog poroda.
  • Komplikacije u trudnoći: Veći je rizik od razvijanja gestacijskog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska u toku trudnoće. Morat ćete pratiti striktni plan ishrane, vježbanja i redovno ići u ginekologa. 
  • Potreba za carskim rezom: Komplikacije u trudnoći u 30-im godinama također uključuje probleme poput težeg poroda i možda većih bolova zbog idućih problema: cerviks se ne otvara pravilno, pomjeranje bebe nije dobro, kontrakcije nisu dovoljno jake da poguraju bebu. 
  • Veći rizik od pobačaja: Rizik od pobačaja i mrtvorođenosti se povećava. Nekoliko faktora poput kvaliteta jaja, dobi i bioloških problema mogli bi dovesti do pobačaja. 

Zdravlje bebe: Trudnoća u 30-im stavlja zdravlje bebe pod veći rizik. Kod starijih je žena veća šansa da će dijete imati genetičke probleme poput Downovog sindroma ili defekta kičmene moždine. Ginekologi provode prenatalne testove i regularne ultrazvukove da provjere zdravlje bebe.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave