Trikovi za bolji san – kako da se naspavate dok imate malo dijete

Vjerujte nam, niko nije svjesniji prednosti sna od roditelja male djece. Natočite sebi još jednu kafu i fokusirajte vaše umorne oči na ovaj tekst, jer vam donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći da malo više i bolje spavate.

Kad ste umorni, sve postaje puno teže i osjećate se loše. Kada spavate samo nekoliko sna noću, umor će vas vrlo brzo savladati. Dobra vijest je da ćete uz čak i dodatnih 30 minuta sna u 24 sata oživjeti. Pa, kako do dodatnog sna kako biste vratili svoj mozak i život?

1. Postanite majstor drijemanja

Ugledajte se na Špance i praktikujte siestu! Ok, to je više poput padanja u krevet čim je vaše dijete zaspalo, ali učinite to! Ostavite se pranje i spavajte. Kako ćete inače pravilno funkcionisati? I koga je uopće briga za odjeću. Čak i ako nikada niste dobro spavali danju, morate početi. Zapanjit ćete se kako ćete lako zaspati usred bijela dana – čak i ako ne spustite roletne! Ne zaboravite ni na mikro-drijemanje – vaše dijete možda neće ni primijetiti da ste zaspali na kauču ako su zaokupljeni školom omogućavajući vam dodatnih deset minuta sna!

2. Spavajte u smjenama

Ako je situacija sa spavanjem u domaćinstvu teška, morat ćete sklopiti dogovor s partnerom. Možda legnete u 18 sati, a oni budu budni prvu polovinu noći, pa možete ustati i odraditi smjenu od ponoći do zore. Izaberite bilo koji sistem koji funkcioniše – samo se složite da je ovo timski rad, čak i ako vaš partner radi, a vi ne.

3. Pozovite pomoć

Prestanite se truditi da budete Wonder Woman. Ako ne pazite na sebe, kako ćete paziti na sve ostale? Pozovite nekoga u pomoć, odmah. Neka baka pomogne, ili vaša sestra ili prijateljica – ko god da su, samo neka dođu da možete odspavati. U idealnom slučaju neka i oni izvedu vašu bebu u šetnju, tako da je kuća lijepa i mirna, u suprotnom samo stavite čepiće i zatvorite vrata.

4. Poboljšajte kvalitetu sna

Kad napokon uspijete zaspati, pobrinite se da to bude san pristojne kvalitete, a ne neka vrsta kvazi sna zbog kojeg ćete se osjećati još umornije. To znači…bez pića, kofeina ili ekrana prije spavanja. Da, znamo, Netflix i vino su vam spas, ali možda vam i podmuklo uništavaju život, pa pripazite šta radite prije spavanja kako biste maksimizirali sve dragocjene sate koje uspijete dobiti. Pazite da imate i dobre jastuke i popijte čaj od kamilice. Samo ga nemojte piti toliko da trebate ustajati svakih 20 minuta kako biste piškili.

5. Naučite meditirati

Nemate vremena za spavanje? Zamijenite ga meditacijom! Neka istraživanja tvrde da jedan sat meditacije može biti ekvivalentan tri do četiri sata sna, pa čak i ako imate samo 15 minuta slobodnog vremena, ovo bi zaista moglo poboljšati svježinu vašeg mozga. Postoji hrpa besplatnih vođenih meditacija koje možete preuzeti ako ste početnik, a dobra stvar je što možete meditirati bilo gdje – čak i sjedeći u prevozu. Samo pripazite da ne zaspite dok pokušavate razbistriti misli ako vozite, usred čuvanja svojih mališana ili tokom kuhanja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave