Trikovi mama iz BiH – narodni trikovi i rješenja koja rade

Mame su magične – njihovi poljupci mogu izliječiti razne boljke! No, nedavno su nam mame otkrile kako one imaju još poneki AS u rukavu – od domaćih lijekova za dječje boljke (bolno grlo, uši!) do lukavog načina čišćenja sudopera.

Lijek za „tmurni“ sudoper

Mamina magija: Za ovaj trik nam je rekla Sanja iz Olova. Ona kaže kako limun i soda vrate sjaj njenom tmurnom sudoperu. „Moj daleko najdraži lijek jeste izrezati limun na pola i posuti malo sode na pulpasti dio, te njime preći preko sudopera“, kaže Sanja, mama troje male djece. Njen bijeli porculanski sudoper sija, a kaže i kako obožava svježi miris limuna.

Riječ stručnjaka: Citrusna kiselina u limunu reaguje na minerale koji se nalaze u tvrdoj vodi i rastvara ih. Osim toga, soda pomaže citrusnoj kiselini da bolje obavi svoj posao. Soda je inače jako dobar abraziv za čišćenje površina koje su osjetljive na grebanje, a limun jako dobro razgrađuje i masnoću.

U borbi protiv ujeda komaraca

Mamina magija: Kada bilo koje od Jasminine četvero djece ujede komarac, ona na ubod nanese pastu od sode i vode. „Moja mama je koristila ovaj lijek i moja djeca kažu kako djeluje“, kaže Jasmina. „Zapravo, moja najstarija kćerka, koja ima 5 godina, blago je alergična na ubod komarca. Dobije jako crvenilo i nateklinu veličine oraha, ali pasta joj smanji upalu i potrebu za češanjem“, dodaje ona.

Riječ stručnjaka: Ovo je jedan od onih lijekova koji i doktori savjetuju, ali niko ne zna tačno na koji način i kako radi. Vjerovatno pasta hidratizira vanjski sloj kože i na taj način izaziva smirujući efekat na kožu. Također, soda može prilagoditi pH kože na razinu dovoljnu da se osjeti olakšanje.

Mirnije bebe! Kako??

Mamina magija: Tamara iz Širokog Brijega zaklinje se u povoj. Ona je stavljala u povoj obje svoje kćerke, koje sada imaju 7 i 4 godine. Kaže Tamara kako je njena starija kći spavala po cijelu noć kad joj je bilo samo sedam sedmica. „Zamotate ih čvrsto kao palačinak – tako to moj muž naziva“, kaže Tamara. Ona preporučuje stavljanje beba u povoj, sve dok se same ne nauče okretati.

Riječ stručnjaka: Povoj imitira osjećaj bliskosti iz materice. Povoj također onemogućava da prirodni drhtaji bebu ne prepadnu i ne probude. Ipak, treba paziti da se beba ne zamota prečvrsto. Dovoljno je samo malo zategnuti, dovoljno da beba ne može pomjerati noge i ruke.

Zaustavite uši još na putu

Mamina magija: Kći Kristine iz Maglaja bila je jedino dijete u jaslicama koje je izbjeglo uši. Kristinina tajna je u tome što ona svaki dan, prije nego njena kći krene u jaslice, napravi punđu svojoj kćerci i na nju naspreja malo laka za kosu. „Uši ne vole bilo kakve proizvode u kosi i zato preskaču osobe koje imaju laka, pjene ili gela u kosi“, kaže Kristina.

Riječ stručnjaka: Bez obzira šta mi svi mislili, kako uši prave skokove sa glave na glavu, to nije tako. Uši se prenose, kada se dodirne glava zaražene osobe sa glavom nezaražene osobe. Djevojčice sa dugom kosom će zasigurno prije dobiti uši, pa se preporučuje skupljanje kose u punđe, a ako će se stavljati bilo kakvi proizvodi na dječju kosu, neka to bude u malim količinama i ne svakodnevno.

Smirivanje bolnog grla

Mamina magija: „Krkljanje slane vode je nešto što je moja mama radila i ja to sada radim sa svojom djecom“, kaže Ana, mama dva dječaka i dvije djevojčice. Njena mlađa djeca, slanu vodu samo mućkaju u ustima, ali starija djeca krkljaju slanu vodu kroz grlo. „Ja im kažem da prave balončiće sa vodom u grlu, ali da ne gutaju“, dodaje Ana.

Riječ stručnjaka: Krkljanje slane vode se zapravo preporučuje i pacijentima nakon operacije otklanjanja krajnika. To je nešto poput ispiranja i čišćenja rane.

Izlazi van vosku iz uha!

Mamina magija: Majla iz Zenice, majka troje djece u dobi od 6, 4 i 1 godina, pronašla je bolji način uklanjanja voska iz ušiju od korištenja pamučnih štapića. Ona naspe jedan čep hidrogen peroksida u uho svog djeteta za vrijeme kupanja, ostavi peroksid na minutu da djeluje i onda lagano obriše, sada tečni vosak sa krpom.

Riječ stručnjaka: U proizvodima za uklanjanje voska iz ušiju, često se nalazi i peroksid kao sastojak. Peroksid pravi mjehuriće, koji onda tjeraju vosak na površinu. Upozorenje: Nemojte koristiti peroksid ako dijete ima bolove u uhu ili probijeni ušni bubnjić. Provjerite sa svojim doktorom ukoliko niste sigurni.

Pročistite začepljene odvode

Mamina magija: „Kada živite nekoliko kilometara od najbliže trgovine, morate se snalaziti sa onim što imate“, kaže Mirela iz jednog predgrađa kod Mostara. Njena svekrva joj je preporučila da saspe čašu sirćeta niz začepljeni odvod kade i da ostavi da sirće djeluje nekih pola sata, bez da pušta vodu da teće. Ovo nije baš efikasno kao proizvodi za odčepljivanje odvoda na reklamama, ali pomaže. Mirela također ispravi žicu ofingera i sa tim čisti dlake iz odvoda.

Riječ stručnjaka: Sirće je zapravo ocatna kiselina koja pravi put kroz nakupljene minerale iz tvrde vode koja prolazi kroz odvode, a do neke granice razgrađuje i masnoću. Ipak, fizičko otklanjanje dlaka iz odvoda je ono što zapravo odčepljuje i čini odvode čistim.

Oljupina od banane na koju se nećeš okliznuti

Mamina magija: U ovom slučaju, upitanju je tatina magija. Daris iz Sarajeva ubjedio je svog sina koji ide u osnovnu školu i trenira fudbal da isproba lijek za bradavice i kurje oči koji je on uspješno koristio: zalijepiti mali komadić oljupine od banane na bradavicu ili kurje oko. „Smiješno je koliko to dobro radi“, kaže ovaj tata. Nakon nekoliko dana bradavica sama spadne.

Riječ stručnjaka: Nije nikakvo čudo što se oljupina od banane u ovom slučaju pokazala kao efikasan tretman. Oljupina sadrži voćnu kiselinu. Ona djeluje na kožu kao pasivni piling, isto kao i proizvodi iz apoteke za liječenje bradavica koji sadrže neke druge kiseline.

Iskoristite staru četkicu za zube

Donosimo vam još jedan savjet za čišćenje teško dokučivih područja na visokoj stolici ili drugim bebi stvarima. Ovaj savjet smo dobili od Minele iz Brčkog. Minela kaže kako ona koristi staru četkicu za zube sa malo detrdženta i omekšivača za čišćenje ovakvih stvari. Osim što sve blista, ostavlja i jako ugodan miris.

Zelena čistoća

„Nikada nisam, niti ću, koristiti izbjeljivače za dječje igračke, odjeću ili bilo šta od dječjih stvari. Ako nisu sigurni za okolinu, zamislite samo šta onda mogu učiniti tako osjetljivim bićima poput beba. Sirće razblaženo sa vodom čini čuda ne samo na dječjim stvarima, također je odlično i za cijelo domaćinstvo“, kaže Meliha iz Jablanice.

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave