Trbušni ples u trudnoći

Prva stvar koje moramo biti svjesni jest da je svaka trudnoća različita. Bilo koji savjet koji dobijete možda se uopće neće moći primijeniti na vas. Odluku treba donijeti ili vaš liječnik ili trebate znati slušati svoje tijelo: ako vam liječnik savjetuje da nešto ne činite, poslušajte ga. Ako vam tijelo kaže da nešto ne činite (npr. ako pokret boli ili je neugodan), prestanite. Imate li bilo kakva pitanja, pitajte svog liječnika.

Tijekom trudnoće nastavila sam odlaziti na tečaj trbušnog plesa i moja liječnica nije vidjela zapreke u tome. Glavna stvar koja ju je zabrinjavala su bile napornije vježbe: step-aerobik, skokovi, jahanje na konju – bilo što što podrazumijeva puno “gore-dolje” pokreta. Na sreću, orijentalni ples je nježan i graciozan, bez mnogo poskakivanja, tako da nisam trebala izbaciti ni jedan pokret iz mog plesanja. Jedino pravilo koje mi je liječnica zadala bilo je da prestanem raditi trbušnjake ležeći na podu, jer vježbe s takvom abdominalnom kontrakcijom mogu pomaknuti maternicu prema donjim abdominalnim mišićima i oštetiti ih. Ostale vježbe za trbušne mišiće mogla sam raditi (ležeći na podu i gurajući trbuh unutra i van) ili “belly rolls”. Prema vlastitom osjećaju, u četvrtom mjesecu trudnoće prestala sam prakticirati pokret savijanja leđa u natrag (back bands), jer mi je to postalo preteško s obzirom da se promijenilo i težište ravnoteže u mom tijelu. Osim toga, sve ostalo je bilo u redu: otišla sam na sat trbušnog plesa večer prije nego sam rodila i vratila sam se na tečaj dva tjedna nakon poroda, bez ikakvih problema. (Jilina, isisandthestardancers.com)

Više je prednosti plesanja orijentalnog plesa za buduće mame i njihove bebe, u bilo kojem stadiju trudnoće – ples pomaže opuštanju mišića u području zdjelice i pomaže ženi da osvijesti mobilnost zdjelice, što će joj trebati u drugoj fazi poroda. Ovo je također i mentalna prednost jer pomaže ženi da bude samopouzdanija prije i za vrijeme poroda. Pokreti orijentalnog plesa djeluju smirujuće na nerođenu bebu i pomažu da beba dobije više kisika. 

Neki liječnici savjetuju ženama s preuskom zdjelicom da porod obave carskim rezom, ali zapravo je zdjelica izrazito fleksibilna. Stoga, kroz pokrete orijentalnog plesa žena može osvijestiti ovu prednost i možda se lakše odlučiti na prirodni porod. Mnoge žene su posvjedočile kako su im neki pokreti iz orijentalnog plesa – “figure osam” kukovima, krugovi zdjelicom – pomogli pri samom porodu.

Nastavi li žena s plesanjem i nakon poroda, lakše će zadržati tjelesnu formu i stečene mišiće. Također će poboljšati opskrbu tijela kisikom, a time pomaže proces zacijeljenja  koje žensko tijelo prolazi nakon trudnoće i poroda.

Mentalno, trbušni ples je prednost za nove mame jer pomaže da se žena ponovo osjeća senzualno u stanju ne-trudnoće u kojem se iznenada našla.  Prisustvovanje tečaju orijentalnog plesa i druženje s ostalim ženama jednom na tjedan također će pomoći novoj mami da izbjegne postporođajnu depresiju koja je, na žalost, vrlo česta.  (dreamingofjeannie.com.au)

Postoji jedna stvar oko koje treba biti oprezan. Tijekom trudnoće tijelo izlučuje hormon koji se zove relaksin čija je svrha opuštanje ligamenata u zdjelici, kako bi se djetetu olakšalo da prođe kroz porođajni kanal. Ovaj hormon, u stvari, utječe na vezno tkivo cijelog tijela (trudnice često imaju problem s proširenim stopalima, za što je također „zaslužan“ hormon relaksin), pa jednom kad dosegnete treće tromjesječje, najbolje je izbjegavati bilo kakva dodatna istezanja i napore. Tijekom ovog vremena budite nježne prema svojim zglobovima, zadržavajući tempo i jačinu pokreta na onoj razini koja vam je ugodna. Ukoliko niste pažljivi, mogli biste uzrokovati povrede koljena ili ostalih zgobova, čije posljedice biste osjećali do kraja života. Naravno, ovo se ne odnosi samo na trbušni ples, već i na jogu i bilo koju tjelesnu aktivnost koja poboljšava elastičnost tijela. Imate li bilo kakva pitanja, riješite ih sa svojim liječnikom. (shira.net)

I na kraju, vjerojatno nećete htjeti vježbati žestoki drum solo s agresivnim pokretima kukova tijekom svog osmog mjeseca i pokrete, kao npr. rapidan hip twist, ali slušajte svog liječnika i upotrijebite zdrav razum.

Slušajte svoje tijelo i izbjegavajte bilo koji pokret koji vam se čini neugodan, ali ostanite pri plesu jer pokreti orijentalnog plesa su se i u prvotnim matrijarhalnim društvima koristili kao priprema žena za porod. Nema nikakvog razloga da, uz pojačanu svjesnost u osluškivanju znakova koje vam vaše tijelo daje, i u trudnoći ne nastavite uživati u orijentalnom plesu.

Prednosti plesanja orijentalnog plesa u trudnoći (angelfire.com):

:: poboljšava pravilno tjelesno držanje

:: pomaže održavati dobru tjelesnu formu

:: poboljšava svijest i kontrolu trbušnih i zdjeličnih mišića

:: mnogi pokreti olakšavaju bol u leđima tijekom trudnoće i poroda

:: poboljšava ravnotežu i koordinaciju

:: zabava i druženje kroz ples

:: može pomoći u otklanjanju probavnih problema (zatvor)

Mjere opreza prilikom plesanja orijentalnog plesa u trudnoći:

:: izbjegavajte ili budite posebno oprezni kod pokreta koji podrazumijevaju izvijanje leđa unatrag (back bands) i zadržavajte neutralan položaj zdjelice (stražnjica gurnuta ispod kralježnice)

:: budite svjesne oslabljenih ligamenata, pogotovo u području zdjelice, pa zato izbjegavajte oštre i brze promjene smjera pokreta, izbjegavajte poskakivanja, izbjegavajte hip twist i općenito ublažite sve pokrete kukovima

:: svjesno upotrijebite svoje donje abdominalne i zdjelične mišiće, kako biste si osigurali stabilnost i kvalitetno podupiranje pri izvođenju pokreta

Osnovni savjeti za vježbanje u trudnoći:

:: pratite brzinu otkucaja srca i održavajte ju ispod 140 otkucaja u minuti

:: nemojte se pregrijavati – izbjegavajte vježbanje za pretoplih vlažnih dana, osigurajte si dovoljno tekućine za piće

:: izbjegavajte vježbe koje podrazumijevaju oštre, brze pokrete, zadržavanje daha ili ležanje na leđima

:: svakom treningu treba prethoditi zagrijavanje, a istegnuti se za kraj

:: prestanite vježbati ako osjetite bol, ako se pojavi krvarenje, nesvjestica ili se na bilo koji način ne osjećate dobro

:: pojedite manji obrok sat vremena prije treninga

:: izbjegavajte vježbanje pri kojem postoji opasnost od pada ili nepredvidljivom kontaktu s osobama ili objektima

:: ograničite trajanje napornih vježbi na 15 do 20 minuta

:: smanjite učestalost napornih vježbi na najviše četiri puta tjedno

 

Izvor: www.roda.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave