Traumatska povreda mozga – šta kada dijete padne na glavu?

Traumatska povreda mozga – šta kada dijete padne na glavu?

Obično se završi dobro. Ipak, ako dijete padne tokom nesreće na glavu, roditelji moraju reagovati na odgovarajući način

Ponekad se dešava brže nego što ruke roditelja mogu da reaguju: beba padne sa stola za presvlačenje, mali trkač se spotakne niz stepenice, ili dijetepadne na razne druge načine. U početku je tu šok, a strah od ozbiljne povrede je velik. Dodatno: Što je dijete mlađe, to češće pada i udara se u glavu. Kod takvih povredamože se govoriti o traumatskoj povredi mozga.

“90 odsto svih udaraca u glavu su lagane traume”, pojašnjava i umiruje profesor med. Gerhard Jorch. Direktor Univerzitetske dječije bolnice u Magdeburgu i član odbora Njemačkog interdisciplinarnog udruženja za intenzivnu njegu i hitnu medicinu (DIVI) objašnjava: “Posebno, ako je dijete palo na čelo, na lice ili na zadnju stranu glave, to je obično neproblematično.” Postoji opasnost onda ako dijete udari s velike visine (više od dva metra), velikom brzinom ili ako udari u tvrdo tlo.

Dijete nakon udarca posmatrati

Međutim, nije uvijek jasno da li je dijete prilikom pada zaradilo samo malu čvorugu ili je mozak povrijeđen. Čak i povreda koja izgleda neškodljivo izvana može izazvati krvarenje u unutrašnjosti. Ako se dijete očigledno dobro osjeća, roditelji bi ga ipak trebali pažljivo promatrati nakon nesreće, najmanje dvanaest sati. “Ako dijete ne pokazuje znakove disfunkcije tokom ovog perioda, povreda mozga je vrlo malo vjerovatna”, objašnjava Jorch, koji je razvio medicinske smjernice o dječjoj kraniocerebralnoj traumi.

“Ako dijete ne reaguje kao obično, sporije ili ne adekvatno, postoji ograničenje svijesti”, kaže ljekar. Tipični znakovi upozorenja uključuju vrtoglavicu, glavobolju, mučninu i povraćanje. To se može dogoditi do 24 sata nakon nesreće. Posebno je teško prepoznati ograničenja svijesti kod beba. “Ako se promijene, na primer, ako ne žele da piju ili brbljaju, mogu biti indikacije ozbiljne traumatske povrede mozga”, kaže Jorch. Onda bi roditelji u svakom slučaju trebali pregledati dijete kod doktora.

Ček-lista: na ovo morate obratiti pažnju

Često se djeca umore nakon nesreće. “Ako dijete zaspi, treba ga probuditi svakog sata u prvih šest sati nakon pada, čak i noću”, preporučuje stručnjak. Ove stvari bi, zatim, trebali roditelji provjeravati i nakon 12 sati ponoviti postupak:

  • Da li dijete otvara oči?
  • Da li normalno reaguje?
  • Da li su obe zjenice iste veličine?
  • Da li se zjenice sužavaju pod snopom svjetlosti, kao što je svjetiljka?
  • Da li su djetetove ruke i noge utrnule ili ima osjećaj ukočenosti?
  • Ima li ima glavobolju ili mu je loše?

Ako se roditelji osjećaju nesigurno u vezi s tim pitanjima, trebaju ići kod liječnika s djetetom.

Ukoliko je dijete bez svijesti – pozvati hitnu

Ako dijete postane nesvjesno nakon nezgode, tj. Oči su zatvorene i ne otvori ih čak ni kada se aktivira ili odgovori, roditelji moraju odmah reagirati. “U takvom slučaju, uvijek morate pozvati hitnu pomoć”, kaže pedijatar Jorch. Roditelji tada moraju odmah da pozovu 124. Ovo pravilo važi i ako je nastupilakratkotrajna nesvjestica. Dijete onda mora ići u bolnicu da bude pregledano i tretirano na ciljani način.

Kod unutarnjeg krvarenja je važno pravovremeno obaviti operaciju

Cerebralno krvarenje može imati ozbiljne posljedice za pogođenu osobu i čak biti fatalno. Zato što se povećava količina krvi pritisnuta na mozak. Uz pravovremenu operaciju, neurohirurzi mogu zaustaviti krvarenje i smanjiti pritisak iz šupljine lobanje. Ponekad moraju ukloniti komad kosti, koji se kasnije ponovo koristi. “Cerebralne hemoragije, koje se brzo otkrivaju i tretiraju intenzivnom njegom, obično dobro zarastaju”, kaže Jorch. Od oko 70.000 trauma glave i mozga godišnje kod dece i adolescenata, samo 350 je fatalno.

Tečnost iz nosa ili uha: moguća fraktura baze lobanje

Ukoliko teče čista ili obojena tečnost iz nosa ili uha to također može ukazivati ​​na frakturu baze lubanje. Ponovo, brzo pozovite hitnu i ljekara.

Čak i nakon male nesreće, djeci je apsolutno potreban odmor. Neko vrijeme bi trebali odustati od divljeg trčanja i trkanja i umjesto toga provoditi dan ležeći i maziti se sa svojim roditeljima.

Ako se bilo koji od ovih simptoma pojavi u roku od 24 sata od pada glave, roditelji bi trebali pozvati hitnu pomoć:

– nesvjest

– višestruko povraćanje

– jaka i sve veća glavobolja

– Povrede spoljašnjih lobanja koje prevazilaze malu modricu na čelu

– uočljive promjene u ponašanju i bitne vidljive promjene

– emocionalni poremećaji

– strabizam ili druge abnormalnosti položaja oka

roditelj.ba