Top 5 problema u prijateljstvima mama

Ako ste bili jedna od prvih žena iz vašeg kruga prijateljica koja je dobila dijete, prilagodba majčinstvu može učiniti da se osjećate socijalno izoliranom. Donosimo načine da se nosite s pet uobičajenih prepreka za prijateljstva kako biste mogli stvoriti mrežu koja vas podržava.

Idite tamo gdje su mame.

Ako je vaša beba premala za sat vremena u biblioteci, ali dovoljno stara da bude vani i među ljudima, izađite vani! Potražite druge, nove mame koje bi mogle biti kandidatkinje za prijateljstvo čak i ako su vam bebe različite dobi. Pored najbližeg parka, muzički časovi izvrsno su mjesto za upoznavanje roditelja. Možete saosjećajno pitati kako se snalaze i dobiti njihov broj da biste nekada planirali kafu poslije nastave.

Imajte na umu da vas oni trebaju onoliko koliko i vi njih.

Većina nas navikla je sklapati prijateljstva u kontekstu toga što smo jedina „nova“ osoba – recimo, na poslu ili nakon preseljenja. Ipak, kad upoznate novopečenog roditelja, možete se kladiti da se i oni osjećaju ranjivo i otvoreno za prijateljstvo. Fokusirajte se na njihovu pažnju i pritisak da ih impresionirate će se podići. Roditeljstvo vas može osloboditi. Ne izgledate najbolje i možda trenutno nemate toliko zanimljivih stvari da kažete svijetu, ali i drugi roditelji se osjećaju isto, a vi ste prezauzeti i iscrpljeni da biste brinuli o tome.

Samo naprijed i budite online tokom noćnog hranjenja.

Kad ugledate drugu mamu kako se oglašava o brendovima boca u 3 sata ujutro, znat ćete da niste sami na svijetu. Odvažite se i objavite na lokalnoj Facebook grupi za mame da tražite nove prijatelje. Ostavite komentare i na fotografijama prijatelja.

Vaša grupa prijatelja osjeća se kao da se udaljavate.

Odaberite jednu “staru” prijateljicu i pošaljite joj poruku ili je nazovite. Recite joj da ste malo preokupirani i čak niste sigurni kako se izvući iz kuće s bebom, ali voljeli biste znati kako joj ide. Nastavite pregledavati imenik, pišući poruke jednoj osobi dnevno i uskoro ćete se početi osjećati kao da ste opet na starom.

Potražite prijatelje koji su trenutno baš za vas.

Poput onih prijatelja koje ste upoznali na fakultetu, ne trebaju vam ljudi koji su tačno “vaš tip”. Trebate samo druge mame da prođu kroz ovu fazu sa vama. Osim toga, kada vam je potreban odmor od vaših glavnih preokupacija, i dalje možete kontaktirati svoje stare prijatelje koji će vam se rado požaliti zbog svega što prolaze.

Vjerujte da ćete se opet okupiti.

Ako održavate stara prijateljstva, kad stara prijateljica postane roditelj ili je manje zauzeta vlastitom djecom, vas dvije ćete možda biti spremne ponovo ojačati svoje prijateljstvo.

Pronašli ste nove prijatelje, ali ne slažete se s njihovim stilom odgoja.

Za sada ne govorite ništa.

Zapamtite, vjerovatno je da će i drugi roditelji slijediti vaše dobronamjerne savjete kao i vi njihove. Ne nudite neželjene informacije osim ako smatrate da njihovi postupci predstavljaju opasnost za vaše dijete. Ako ste odlučni propovijedati vlastita uvjerenja na svakom koraku, možda ćete dobiti manje pozivnica za druženje.

Navikavajte se.

Suočavanje s različitim stilovima odgoja sada je dobar trening za kasnije, kada su vaša djeca starija i ulozi mogu biti veći, a to je dobar način da ih primjerom naučite toleranciji.

Vaše nove prijateljice ne slažu se dobro sa vašim starim prijateljima.

Neka ova situacija učvrsti vaš identitet.

Premošćavanje razlika između prijatelja iz raznih perioda života dobra je vježba za postavljanje vlastitih vrijednosti. Može biti oslobađajuće naučiti „biti svoj“ bez obzira ko je u vašem društvu. Pokušajte smatrati bilo kakvu socijalnu napetost još jednim darom majčinstva koji će vam pomoći da rastete.

Neka nada bude prisutna.

Ako želite prirediti zabavu i pozvati sve svoje raznolike prijatelje, samo naprijed i učinite to. Kada se smanji pritisak da se  „slažete“ i događaj bude opušteniji, možda će biti više kontakta između vaših prijatelja nego što ste mislili da će biti.

Vidjeli ste druge mame kako se okupljaju, a prekasno je za pridruživanje njihovoj grupi.

Pričajte o drugim sferama života.

Kada naučite postavljati dublja pitanja (o životnim izborima, putovanjima, ili karijeri) i naći interese koji se ne odnose na bebu (poput zabavnih aktivnosti u novom gradu), možete ubrzati stvaranje prijateljstava.

Podsjetite se: Ovo nije srednja škola.

Mnogima od nas pokušaj sklapanja novih prijatelja otvara bolne rane iz djetinjstva, kada smo se osjećali kao da smo outsideri grupe i nismo imali ni najmanju ideju kako prestati sa tim. Očekujemo da nas grupa kojoj se želimo pridružiti odbije. Iako mogu postojati grupe mama, većina odraslih slučajno upozna nove ljude zbog vlastite socijalne nespretnosti ili nedostatka svijesti, a ne zbog podlosti. Ne pretpostavljajte najgore samo zato što treba vremena da ostvarite kontakt.

Pretvorite ljubaznost u dosljednost.

Kako djeca postaju starija, a njihova prijateljstva postaju važna, vaše druženje s drugim majkama će se isplatiti. Ukoliko ponudite naizmjenično čuvanje djece potencijalnom prijatelju roditelju, ne samo da će vam olakšati život, već će vam omogućiti da na jednostavan način upoznate nju i njeno dijete. Odgoj djece nije lagan posao, ali ponekad ga morate proći sami.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave