Tjemenjača kod beba

Tjemenjača je česta pojava kod novorođenčadi, pa smo u ovom članku prikupili savjete kako bismo vam pomogli da shvatite šta je to i šta možete učiniti povodom pojave tjemenjače.

Šta je tjemenjača?

Tjemenjača je poznata i kao seboreični dermatitis, što je naziv za žućkaste ljuskave mrlje koje se ponekad mogu pojaviti na bebinom tjemenu. Ponekad mogu biti pogođena i druga područja, uključujući: obrve, područje iza ušiju, oko nosa, pa čak i područje pazuha i pelena.

Koji su znakovi i simptomi tjemenjače?

  • Tipični znakovi da vaša beba ima tjemenjaču su:
  • Suhi dijelovi koji se mogu pojaviti na drugim dijelovima tjemena i tijela vaše bebe, uključujući obrve i područje pelena
  • Suha koža se može ljuštiti i učiniti da koža izgleda crveno
  • Masne i žute mrlje
  • Ne svrbi i ne boli, te ne smeta vašoj bebi

Iako su simptomi bezopasni i neće uzrokovati nevolju vašoj bebi, ovo može izgledati neugledno. Mala područja ‘kore’ mogu se osušiti i odljuštiti, ponekad ostavljajući iza sebe crveno upaljeno područje.

Povremeno sa ovim suhim pahuljicama opada i mala količina kose, ali to nije ništa zabrinjavajuće jer će uskoro ponovo narasti. Nikada ne biste trebali doći u napast da ogrebete ili skinete tjemenjaču, jer to može dovesti do infekcije.

Uzrok

Uzrok tjemenjače zapravo nije poznat, iako bi mogao biti povezan s hormonalnim promjenama koje utječu na žlijezde koje proizvode ulje na koži vaše bebe.

Kada se javlja?

Ako će vaša beba dobiti tjemenjaču, to se najčešće događa u periodu između otprilike četiri ili pet sedmica do jedne godine.

Kako liječiti tjemenjaču

Obično nije potreban nikakav poseban tretman, jer se na kraju sama od sebe očisti, ali možete učiniti neke stvari koje će vam pomoći da nježno uklonite ljuskice:

Redovno perite bebinu kosu sa dječjim šamponom, a zatim mekanom četkom prelazite zahvaćeno područje kako biste omekšali pahuljice suhe kože

Umasirajte malu količinu ulja za kosu i vlasište kako biste olakšali suhe ljuspice tjemenjače

Gusta tjemenjača može se omekšati noću pomoću vazelina, a u otpornim slučajevima medicinski tretman može pomoći. Uvijek provjerite sa svojim farmaceutom da li je proizvod primjeren uzrastu vaše bebe

Ako se tjemenjača upali ili zarazi, razgovarajte sa doktorom opće prakse jer će možda biti potreban dodatni tretman.

Kada se obratiti doktoru?

Molimo obratite se doktoru ako …

  • Tjemenjača je po cijelom tijelu vaše bebe
  • Tjemenjača propuštaju tečnost ili krvare
  • Izgleda da su pogođena područja natečena
  • Nema poboljšanja nakon nekoliko sedmica liječenja

Koliko traje tjemenjača?

Mnoge bebe imaju blagu tjemenjaču koja obično nestane nakon nekoliko mjeseci, međutim nekima može proći i do 6-9 mjeseci da se očiste.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave