TIJELO I ŽIVOT NAKON PORODA : Koje vas promjene očekuju i kako se nositi s njima?

TIJELO I ŽIVOT NAKON PORODA : Koje vas promjene očekuju i kako se nositi s njima?

 

Red je da znate koje sve promjene na tijelu možete očekivati nakon poroda: pročitajte bez straha, jer ćete se puno lakše nositi s neugodama ako ih očekujete nego ako vas zateknu nespremne i uvijene u veo zabluda o tome kako su prvi dani majčinstva čista idila.

 

Piše: Merima Berberović, bachelor primaljstva, trenutno na master studiju zdravstvene njege.

U slobodno vrijeme ulazi u izučavanje primaljstva kao grane medicine koja je iz dana u dan sve više intrigira. Završila srednju muzičku školu, te Opću gimnaziju. Pored studiranja, u slobodno vrijeme ulazi i u svoj mali biznis fotografije, koju u bližoj budućnosti planira spojiti s profesijom ginekologije, te time pomoći budućim trudnicama da na porod gledaju iz potpuno druge perspektive. Svira violinu i klavir, te se bavim pjevanjem i pisanjem. U toku preddiplomskog studiranja osvojila  dekanovu nagradu za studenta s najboljim prosjekom za 2019. godinu. Završni rad odbranila u Rijeci.

 

 

Vjerojatno već znate od svojih bližnjih koje su rodile da je majčinstvo velik izazov. Tek što preživite porod bit ćete bačeni u sve čari i probleme majčinstva za koje ne postoji nikakav tečaj. I, osim ako to već niste sami prošli, nikakve tuđe priče i iskustva neće vam omogućiti da steknete ni približnu sliku o tome kako to sve zapravo izgleda. Uz sve to, i vaše tijelo će imati kojekakve “ispade”, o kojima vam vaše prijateljice i sretne majke sigurno neće reći ni riječ. Ali, red je da znate koje sve promjene na tijelu možete očekivati nakon poroda: pročitajte bez straha, jer ćete se puno lakše nositi s neugodama ako ih očekujete nego ako vas zateknu nespremne i uvijene u veo zabluda o tome kako su prvi dani majčinstva čista idila.

Grudi će biti povećane i bolne

Nije nikakvo iznenađenje da novopečene majke imaju raskošno poprsje. To je djelomice zato što se grudi neprekidno ispunjavaju mlijekom, ali nabreklima ih čini i dodatni, pojačani dotok krvi koji je nužan da bi mogle proizvoditi mlijeko. Može biti neugodno i bolno ako mliječne lijezde počnu lučiti više mlijeka nego što ga beba može posisati, ali utješno je da takvo stanje ne bi trebalo potrajati dugo jer ćete vrlo brzo početi proizvoditi samo onoliko mlijeka koliko je vašoj bebi potrebno. Što se tiče pitanja kako dugo ćete proizvoditi mlijeko, odgovor je prilično jednostavan: otprilike dva tjedna nedojenja dovoljna su da vaše grudi “presuše” ili u prijevodu – imat ćete mlijeka onoliko dugo koliko ćete dojiti.

Dajte vremena vašem tijelu

Neke žene dolaze u rađaonicu s torbom u koju su spakirale uske traperice kakve su nosile prije nego što su zatrudnjele, uvjerene kako će se odmah nakon poroda njihovo tijelo vratiti na prijašnju veličinu 38 ili 40. Istina je zapravo da su potrebne sedmice da bi se trbuh povukao i vratio na veličinu i oblik kakav je imao prije trudnoće. Prvih nekoliko sedmica nakon poroda vaša će koža i trbušni mišići još biti istegnuti, a maternica će i dalje biti veličine dinje. Zbog svega toga još nekoliko tjedana poslije poroda izgledat ćete kao da ste u šestom mjesecu trudnoće.

Bez seksa barem šest tjedana

Nove mame uvijek dobivaju upozorenje da ne stavljaju ništa u vaginu – to vrijedi i za tampon i za penis – najmanje šest tjedana nakon poroda. Pravilo jednako vrijedi i za žene koje su rodile vaginalno i za one koje su rodile carskim rezom. Problem nije toliko u osjećaju boli koliko u činjenici da grlić maternice ostaje otprilike šest tjedana otvoren, pa uvođenje bilo čega u vaginu dok je grlić maternice otvoren povećava rizik od infekcija.

Mjesecima će vam trebati lubrikant

Dok žena doji, razina njezinih spolnih hormona spušta se na onu kao kod je žena u menopauzi, a posljedica je obično prekomjerna suhoća vagine. Srećom, kad dobijete zeleno svjetlo za seks nakon poroda, imate na raspolaganju svu silu lubrikanata koji će vam “umjetno” vratiti vlažnost dok se hormoni ne uravnoteže. Osim toga, imajte na umu i da se velik broj žena žali na bol pri spolnim odnosima i do šest mjeseci nakon poroda. Nemojte se preplašiti misleći da seks više nikada neće biti kakav je bio prije: bit će, možda čak i bolji, samo treba malo vremena za to.

Vagina će biti otvorenija

Vaša vagina se tijekom poroda proširuje i uglavnom se više nikada ne vraća na veličinu kakva je bila prije poroda. No, ona neće biti posve rastegnuta niti će potpuno izgubiti elastičnost. Mišići u području zdjelice s vremenom će ojačati i očvrsnuti, a taj proces možete i pospješiti Kegelovim vježbama. Ali, ono što ne možete pomijeniti bit će malo otvoreniji izgled vaše genitalne zone. Naime, prije poroda stidne usne obično pokrivaju vaginalni otvor. Nakon poroda one su rastvorenije, a otvor vagine vidljiviji.

Bolovi nakon carskog reza

Sve više žena odlučuje se na porod carskim rezom, ali ako mislite da ćete na taj način izbjeći bol koju donosi vaginalni porod, u zabludi ste. Carski rez je ozbiljan hirurški zahvat pri kojem se otvara trbušna šupljina, a oporavak nakon carskog reza jednak je oporavku nakon bilo koje druge zahtjevne operacije i uglavnom traje duže nego oporavak nakon vaginalnog poroda.

Baby blues – prolazna tuga

Donošenje djeteta na svijet budi iznimno snažne emocije s kojima se svaka mlada majka nosi na svoj način. U nekim se slučajevima poslije poroda, ponekad već pri kraju trudnoće, može javiti baby blues, odnosno prolazno depresivno raspoloženje.Simptomi baby bluesa su manjak energije, nagle promjene raspoloženja, razdražljivost i plačljivost. Uvjetuju ga hormonalne promjene, iscrpljenost tijela, ali i nesposobnost brzog prihvaćanja svoje nove uloge – nekim se ženama čini da su izgubile slobodu ili da će im majčinstvo biti pretežak teret.Važno je tada naći dovoljno vremena za spavanje i odmor, a majka bi trebala naći vrijeme i samo za sebe, naravno uz podršku i razumijevane djetetova oca i ostale obitelji. Drugi neka preuzmu brigu o kućanstvu. Ako je potrebno, potražite i liječnički savjet. Vrlo rijetko, otprilike kod jedne na pet stotina mladih majki, javlja se poslijeporođajna psihoza. U tom je slučaju nužna neodgodiva medicinska intervencija i liječenje.

Mršavite polako, ali odlučno

Tek ste rodili i presretni ste, ali kad se pogledate u ogledalo, zadovoljstvo vam malo splasne. Želite se što prije vratiti u stare traperice, ali beba i dojenje traže puno energije, pa baš i nije pravi trenutak za ozbiljne dijete. Ipak, postoji način da se brzo i bezbolno vratite u formu: tajna je u uravnoteženoj i zdravoj prehrani. Kako ne biste izgubili energiju, koja vam je nužna u prvim tjednima nakon poroda, ali ni tonus kože i mišića, u ovom periodu zaboravite na blic dijete s trenutačnim učinkom.Oboružajte se strpljenjem, hranite se zdravo, uravnoteženo i umjereno, a ako tome dodate umjerenu tjelesnu aktivnost, vrlo brzo ćete početi primjećivati prve rezultate. Najbolji izbor je, u tome se slažu svi stručnjaci, mediteranska prehrana bazirana na žitaricama, mahunarkama, obilju voća i povrća i maslinovom ulju. Uz to, treba smanjiti dosadašnje količine i izbjegavati izrazito masnu hranu, poput suhomesnatih proizvoda, zrelih sireva, pržene hrane i slatkiša. Važno je piti što više tekućine jer nakon poroda žene često imaju problem zadržavanja tekućine i osjećaja otečenosti, naročito u nogama. A najbolji način za izlučivanje viška tekućine je dobra hidratacija organizma. Postavite si realan cilj – 2 kilograma mjesečno manje. Koliko god biste voljeli da mršavljenje ide brže, suzdržite se kako poslije ne biste imali problema s ovješenom kožom. Ne opterećujte se brojanjem kalorija jer to samo stvara stres, a onda se javlja i veća potreba za jelom. I još jedan važan savjet: ne preskačite obroke. Puno malih obroka tokom dana spriječit će napadaje gladi i potrebu za prejedanjem. A ako uza sve ove mjere ne budete zadovoljni rezultatima, kad prestanete dojiti, možete pokušati i s malo strožom dijetom, ali nikako bez odgovarajuće tjelesne aktivnosti. Jer cilj nije samo skinuti kile, nego ponovno steći napeto i čvrsto tijelo kakvo ste imali prije trudnoće.

U trudnoći se zbiva niz imunoloških, endokrinoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena zbog kojih je koža u tom razdoblju posebno osjetljiva. Najčešća promjena na koži koja se događa u trudnoći jest pojava strija na bedrima, trbuhu i grudima, koje nastaju kao posljedica prekomjernog rastezanja kože i utjecaja hormona. Na povećanje elastičnosti kože može se djelovati još u trudnoći, a u tu svrhu savjetuje se primjena preparata koji sadrže stimulativne proteine koji djeluju na elastičnost kože. Ti proizvodi obogaćeni su alfa hidroksi kiselinama, vitaminom B5, silikonskim uljima i elementima u tragovima. Nažalost, primjena takvih krema često nije dovoljna pa je korisno provoditi i endermološke LPG tretmane u predjelu ruku, na bokovima te na donjim ekstremitetima radi smanjivanja otečenosti nogu i ruku.