Testom krvi do otkrića raka dojke?

Univerzitetsko klinički centar u Hajdelbergu u Njemačkoj je razvio test za otkrivanje raka dojke kroz krv. Zvuči revolucionarno, ali postoji jako malo informacija o metodi.

Istraživači iz Heidelberga su razvili test krvi za pomoć u ranom otkrivanju raka dojke i predstavili prve detalje metode na ginekološkom kongresu. Za operaciju je potrebno samo nekoliko mililitara krvi, prema Univerzitetskoj bolnici Heidelberg i kompaniji Heiscreen. Očekuje se da će test biti pušten na tržište kasnije ove godine.

Studija identifikuje takozvane biomarkere koji ukazuju na rak. Prema izjavi, test može proširiti uobičajene dijagnostičke procedure kao što su mamografija, ultrazvuk ili MRI.

“Neinvazivna i brza”

Test krvi je “novi, revolucionarni način za otkrivanje raka u dojci neinvazivno i brzo korišćenje biomarkera u krvi”, kaže Christof Sohn, medicinski direktor Univerzitetske ginekološke klinike u Heidelbergu i jedan od kreatora procesa.

Test je takozvana tečna biopsija. Tjelesne tekućine kao što su krv, mokraća ili slina koriste se za traženje tvari za razmjenu poruka ili tumorskih stanica kako bi se otkrio ili karakterizirao rak.

U studiji u proteklih dvanaest mjeseci, medicinski tim dr. Sohn-a pregledao je više od 900 žena – njih 500 s rakom dojke. Tačnost novog testa krvi za pacijente sa rakom dojke je prema najavi iznosila 75 posto. Među osobama mlađim od 50 godina, stopa je bila 86% viša, za starije od 50 godina je 60% niža. U daljem toku studije, trebalo bi istražiti i upotrebu testa za druge vrste raka, kao što je rak jajnika.

Uzbudljiv pristup, ali mnoga pitanja su još uvijek otvorena

Klaus Pantel iz Hamburger UKE se smatra jednim od pionira tekuće biopsije. Šta on misli o testu koji je predstavljen na Kongresu?

“To je svakako uzbudljiv pristup”, kaže Pantel. Ali on se opire jer su kolege iz Heidelberga do sada predstavili svoj rad samo na kongresu i nema naučno objavljene studije. Prema rečima dr. Sohn-a, naučnici iz Heidelberga do sada radove nisu objavljivali iz zakonskih razloga ali da će sada ubrzo sve nadoknaditi.

Na primer, Pantel se pita koliko je siguran ovaj test u ranom otkrivanju raka dojke. „Jer mi želimo da rak otkrijemo već tada.” Takođe je nejasno da li će sve podgrupe raka dojke biti jednako dobro prepoznate.

Prema njegovim riječima, ispitivanje sa manje od hiljadu žena nije dovoljno da razjasni sva važna pitanja. “Druge grupe koje razvijaju slične testove obično ih testiraju uz pomoć nekoliko hiljada ispitanika.”

Čak i prosečna tačnost testa od 75 procenata nije optimalna, kaže Pantel. Jer to znači: Kod jedne od četiri žene sa rakom dojke, test neće pokazati rak.

Istraživači iz Heidelberga kažu da bi posebno žene mlađe od 50 godina sa povećanim rizikom od raka dojke imale koristi od testa. Zato što u ovom dobu mamografija često ne daje jasan uvid zbog gustog tkiva dojke.

Sam dr. Sohn jasno kaže: “Ne vidimo sebe kao konkurenciju za mamografiju, već kao dodatak.” Osim toga, već su u različitim studijama testirali krv na oko 2.000 žena.

Koliko često test griješi?

Važno je i pitanje koliko često test pruža takozvani lažno pozitivan rezultat: koliko često on izaziva sumnju na rak kod žena koje nemaju rak dojke. Ljekari takođe treba da znaju tačno taj pokazatelj testa jer takve sumnjive dijagnoze dovode do daljih pregleda i mogu izazvati značajan emocionalni stres za one koji su pogođeni. Treba pojasniti, na primjer, kako postupiti ako test daje pozitivan rezultat, ali mamografija ne pokazuje tumor, kaže Klaus Pantel.

“U svakom testu postoje lažno pozitivni rezultati”, kaže Christof Sohn. S tim bi ljekari trebalo da znaju izaći na kraj. Ako je test krvi pozitivan, a slika ne pokazuje tumor, oba testa treba ponoviti pola godine kasnije.
Stoga je prerano u ovom trenutku da se špekuliše o tome da li fondovi javnog zdravstvenog osiguranja preuzimaju troškove testa i ko bi tada imali pravo na njega. Prvoje potrebno razjasniti druga pitanja.

Trenutno, žene u Njemačkoj starosti 30 i više godina imaju pravo na palpacijski pregled dojke za rano otkrivanje raka. Žene u dobi od 50 do 69 godina pozivaju se na mamografsko snimanje svake dvije godine. U Njemačkoj, kod oko 70.000 žena bude dijgnosticiran rak dojkedobiva dijagnozu raka dojke. Dobrih 70 posto pogođenih su žene starije od 54 godine.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave