Temperament: Šta je to?

Temperament: Šta je to?

Odaberite strategiju poboljšanja djetetovog rasta na prirodan način tako što ćete razumjeti temperament

Djeca se rađaju s raznim reakcijama na svijet. Ovo se zove temperament. Odaberite strategiju poboljšanja djetetovog rasta na prirodan način tako što ćete razumjeti njihov temperament. Temperament djeteta može biti drugačiji od vašeg. Neki roditelji smatraju da je lakše razumjeti i odgajati dijete čiji je temperament sličan njihovom. Naprimjer, ako možete lako pretpostaviti stvari, lakše ćete se brinuti o bebi koja treba regularan san. Ali ako volite raditi stvari kada želite, trebat će vam vremena da se naviknete na djetetovu rutinu po njegovoj želji i potrebi.

Možete razmišljati o djetetovom temperamentu tako što ćete uočiti neke od ova 3 elementa.

  • Reaktivnost: ovo pokazuje koliko snažno djeca reaguju na stvari, kao naprimjer uzbudljiva dešavanja ili ako im nešto ne ide za rukom. Reaktivna djeca osjećaju snažnije.
  • Samoregulacija: ovo pokazuje koliko djeca kontrolišu svoje ponašanje, uključujući način pokazivanja emocija. Također, pokazuje koliko djeca kontrolišu svoju pažnju i koliko su uporni.
  • Društvenost: pokazuje koliko se djeca opušteno osjećaju kada upoznaju nove ljude ili imaju nova iskustva.

Svako dijete rodi se sa svojim temperamentom i vjerovatno ste bili u mogućnosti objasniti temperament vašeg djeteta otkad je bilo beba. Naprimjer, „Lahko je sve s njom raditi“, ili „Ona voli svoje rutine“.

Razlika u temperamentima objašnjava zašto su vaša djeca drugačija jedna od drugih. Naprimjer, vaša djeca biti će više ili manje aktivna, imati kontrolu, biti više ili manje društvena.

Prilagođavanje roditeljstva dječijem temperamentu

Ako imate dijete koje burno reaguje, vjerovatno je vrlo zabavno vidjeti kada se nešto dobro desi. Ali također može biti vrlo bučno i dramatično, kada je nesretno u vezi s nečim, na primjer ako nešto nije po njegovom. Možda ćete trebati pomoći djetetu kako da smirenije reaguje. Djeca koja snažno reaguju su često veoma aktivna fizički i možda će im trebati mnogo vremena napolju. Možete pomoći djetetu tako što ćete ga podržati da proba nove sportske aktivnosti. Ali će vjerovatno i trebati i da se smiri, pa je opuštanje prije spavanja dobra ideja.

Dijete koje slabije reaguje vjerovatno je dobro društvo, ali vjerovatno ima manje samopouzdanja. Možda ćete ih trebati naučiti da se zauzmu za sebe. Naprimjer, ako primijetite situaciju gdje vaše dijete ima više samopouzdanja, neka vježba to na više različitih stvari. Bitno je da se ovakva djeca ne izostavljaju van porodičnih diskusija. Naprimjer, recite „Nisi rekao mnogo. Jesi li zadovoljan izborom filma?“ Djeca koja slabije raguju će vjerovatno biti i manje fizički aktivna. Najsretnije će biti kada bude moglo koristiti motoričke sposobmosti, kao pravljenje ili crtanje. Ali ćete možda morati podstaći ga i na fizičku aktivnost. Probajte odlazak u park, skupljajte lišće za kolaž. Ili hodajte do biblioteke, umjesto što ćete voziti.

 

Roditeljstvo djece s manje ili više samokontrole

Djeca kojoj je lakše da se kontrolišu, generalno lako kontrolišu reakcije na emocije kao što su frustracije i uzbuđenost. Mnogo brže se mogu smiriti nakon nečega uzbudljivog i manje su impulsivni. Dijete s dobrom samokontrolom, lakše će kontrolisati svoju pažnju. Vjerovatno će biti uporni u rješavanju nečega. Možda budu uspješni i u zadaći bez mnogo nadgledanja i pomoći. Ali mogu biti i perfekcioniste, pa im pokažite da je uredu i griješiti.

Ako vaše dijete ima problema sa koncentracijom, trebat će mu dosta podrške da nastavi rješavati teške zadatke. Ova djeca brže prelaze s jednih zadataka na druge. Ako želite da pomognete djetetu da se fokusira, probajte ih nagrađivati ili im učinite stvari zabavnima kroz igru i kreativne aktivnosti.

 

Roditeljstvo djece koja su manje ili više društvena

Ako je vaše dijete veoma društveno, voljet će biti u blizini ljudi, izlazit će i baviti se raznim aktivnostima. To ne morate organizovati, bitno je vaše dijete naučiti da se samostalno zabavi. Djeca sa više društvenim temperamentom će biti i prilagodljivija i mogu se vrlo lako nositi s mijenanjem rutina. Super je dati vašem društvenom djetetu mnogo novih iskustava ali je bitno i da imate vremena i da budete nasamo s njim.

Ako vaše dijete nije društveno, vjerovatno se voli igrati samo sa sobom i vjerovatno mu ne morate pomagati da nađe zabavu. Ali mu trebate pomoći da stekne prijatelje. Ako se ne osjeća ugodno u društvu ili na zabavama, naprimjer, pitajte jedno ili dvoje prijatelja s djecom za poseban izlazak s vašim djetetom. Ovakva djeca često nisu prilagodljiva i ako su takva, neće im se sviđati mijenjanje regularne rutine i možda se neće dobro nositi s promjenama. Ovo vam može pomoći da lakše isplanirate rutinu, ali ćete trebati pomoći svom djetetu da lakše podnese promjene.

 

Kako se temperament mijenja

Možda ćete primijetiti promjenu djetetovog temperamenta kako ono odrasta. Ovo se dešava kada razna iskustva imaju utjecaj na vaše dijete i njegovo ponašanje, u različitim situacijama.

 

Naprimjer, dijete koje je lako bilo omesti u školi može postati odrasla osoba koja se dobro skoncentriše na poslovnim sastancima. Ovo se može desiti zato što su razvili više motivacije kroz odrastanje ili zato što su naučili da kontrolišu pažnju i distrakcije.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave