Tegobe i potrebe majke poslije poroda Najčešće tegobe su: krvarenje, problemi sa dojenjem, urinarne infekcije, bol zbog reza i sl.

Tegobe i potrebe majke poslije poroda Najčešće tegobe su: krvarenje, problemi sa dojenjem, urinarne infekcije, bol zbog reza i sl.

Briga za majku nakon poroda od iznimne važnosti je za samu majku, dijete ali i cijelu porodicu. Na šta je potrebno obratiti pažnju i sa kojim sve tegobama se najčešće susreću mame nakon poroda za časopis Roditelj piše mr. ph. Aida Alagić

Piše: mr. ph. Aida Alagić

Aida Alagić, magistra farmacije, rođena u Bihaću 1970. godine,  Farmaceutski fakultet završila u Sarajevu 1992. kao najbolji student u generaciji.

Nakon petogodišnjeg rada u bolničkoj apoteci u Bihaću, početkom 1997. osniva vlastiti posao, i danas je stručna voditeljica i vlasnica nekoliko apoteka – Grupacija „Europharm“ apoteka u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Usavršavala se dodatno i poslijediplomski u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u Zagrebu iz oblasti Menadžmenta u zdravstvu.

Obučavala je tokom svog stručnog rada i nekoliko generacija farmaceutskih i medicinskih  tehničara u Medicinskoj školi u Bihaću.  Stalno i redovito se educira i usavršava na domaćim i međunarodnim kongresima, edukacijama, radionicama.  Prije 2 godine, pokrenula je i prvu web- online apoteku u Bosni i Hercegovni-  www.eapoteka.ba sa jasnom vizijom i misijom u poslovanju. 

Vizija www.eapoteka.ba je postati lider u Bosni i Hercegovini  u online prodaji proizvoda za zdravlje, njegu i  ljepotu  farmaceustke kvalitete.  Poslujemo i radimo  u  vremenu koje tek dolazi.

Misija www.eapoteka.ba je da koristeći  informatizaciju ,  te stručnost , znanje i iskustvo  medicinsko-farmaceutskog   tima eapoteke.ba, educirati stanovnike cijele regije o važnosti prevencije bolesti, o značaju čuvanja zdravlja, o ljepoti i njezi kože, o zdravoj hrani, o prehrani i njezi beba. Upoznati stanovništvo sa mnogim proizvodima za olakšan svakodnevni život invalida i bolesnih osoba, nepokretnih osoba,  te  približiti im sve te prozvode. Učiniti sve te proizvode i informacije o njima jednako  dostupnim kako onima koji žive u velikim gradovima, tako i onima koji žive u malim sredinama. Kako onima koji su pokretni i mogu doći do direktnog kontakta sa zdravstvenim stručnjakom,  tako i onima starijim, manje pokretnim. Prilagoditi se navikama mladih generacija koje sve veći dio proizvoda kupuju online.  Svakodnevnim akcijama učiniti proizvode još dostupnijim i tako poboljšati kvalitetu života naših kupaca.  Kroz savjetodavni servis call centra, biti dostupan, pouzdan, stručan i siguran partner i savjetnik, svima kojima treba informacija ili savjet iz oblasti farmacije, nutricionizma, kozmetologije i zdravstvene njege.

Nakon poroda i dolaska bebe kući, potrebe bebe su velike. I roditelji, kao i ostali ukućani ili stručna lica koja su uključena u prve bebine dane (liječnici-pedijatri i patronažne sestre) najviše vremena i pažnje posvećuju  bebi.

Ali, ne smije se zaboraviti majka, porodilja i njene potrebe. 

Roditelji često dolaze u apoteku, zbog različitih potreba ili tegoba sa kojima se susreće majka-porodilja.

I upravo magistri farmacije u apotekama, posjeduju i znanja, i stručnosti da svojim savjetima, preporukama, pomognu u otklanjanju tegoba, i prevazilaženju manjih ili većih problema sa kojima se majka porodilja susreće u prvim danima nakon poroda.

Krvarenje

Krvarenje je prirodan proces nakon poroda i traje nekoliko sedmica. Preporučujemo da se za to vrijeme koriste posebni pamučni ulošci, često ih roditelji zovu -“ulošci sa mrežicom”, jer su izrađeni od pamuka, preko kojeg je mrežica, ne iritiraju kožu, što je posebno važno. Uloške preporučujemo da se mijenjaju svakih 4-6 sati.  Savjetujemo da se još prije poroda pripremi dovoljna količina ovih proizvoda. Za vrijeme dok traje krvarenje, posebnu pažnju treba obratiti na higijenu intimnog područja kako bi se spriječila mogućnost vaginalne infekcija. Kod pranja obavezno koristiti isključivo sredstva namijenjena za intimno pranje.

Urinarna inkontinecija

Česta je pojava poslije poroda, i može trajati nekoliko dana. Preporučujemo da porodilja nekoliko dana koristi adekvatne jednokratne, a nepromočive podloške za krevet, koji se stavljaju preko plahte,  dimenzije su – 60×90 cm.  Mekani su, ne smetaju. Veoma su praktični, bacaju se nakon upotrebe i daju sigurnost u prvim danima poslije poroda, a zbog moguće inkontinencije. Pored toga, mogu biti i dobra zaštita zbog obilnijeg krvarenja u prvim danima nakon poroda.

Rez kod vaginalnog poroda ili rez kod carskog reza

Većina vaginalnih poroda završava se malim rezom koji se zove epiziotomija i omogućava širi otvor za izlazak bebe. Ovaj rez se nakon poroda završava sa šavovima,  i oporavak i bol može trajati i nekoliko sedmica. Veoma je važno spriječiti infekciju reza korištenjem adekvatnih proizvoda- spreja koji sadrži antibiotike, antiseptikespreja koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Sprej sa hijaluronskom kiselinom za njegu reza od epiziotomije preporučujem imati pripremljen i prije poroda, jer ovaj proizvod ima široku primjenu u kućnoj apoteci.

Kod carskog reza radi se o kirurškom zahvatu, oporavak je duži, prisutan je jači intenzitet bola, i liječnik  u prvim danima za vrijeme bolničkog liječenja daje analgetike protiv bolova, rana se previja, te se između 5-7 dana radi vađenje konaca.

Naša preporuka je da se rana od carskog reza, i nakon dolaska kući,  i nakon vađenja konaca, tretira antiseptičnim sprejem (to može biti isti onaj sprej koji se koristi za bebin pupak).

Pored toga preporučujemo da se vodi računa da rana bude suha, i u apoteci se može kupiti veoma praktičan proizvod (VIVAPORA).  Sterilan proizvod,  koji je adekvatnih dimenzija (dovoljno dugačak i širok da prekrije ranu), izrađen je od papirnog flastera tako da, kod ljepljenja na kožu-  nema iritacije kože, a na sredini proizvoda se nalazi sloj jedne vrste sterilne gaze, koji prekriva samu ranu. 

Svaki taj proizvod je posebno pakiran, sterilan, i omogućava da sami ili uz pomoć nekog od bliskih ukućana održavate higijenu rane, redovito mijenjajte vivaporu, a kod zamjene vivapore -ranu obilato oprati sa antiseptikom u spreju.

Higijena dojenja i tegobe kod dojenja

Najčešće tegobe koje se javljaju kod dojenja, javljaju su u prvim danima, dok se proces dojenja ne stabilizira i dok majka ne nauči dojiti.

Javljaju se ispucale bradavice, ragade, te preporučujemo da se koristi posebna krema za njegu bradavica, čiji sastav je takav da ne treba da zabrinjava roditelje, jer neće škoditi bebi. Pored toga ukoliko majka nema formirane bradavice ili ima uvučene bradavice preporučujemo korištenje silikonskih nastavaka (tzv. šeširića) koji se stave na bradavicu prije početka podoja.

U prvim danima dojenja može se javiti i začepljenje mliječnih kanala. Savjetujemo korištenje toplih obloga i toplih kompresa, te laganu masažu. I tople komprese, kao i lagana ulja, 100% prirodna za masažu mogu se kupiti u apoteci.

Zbog začepljenih mliječnih kanala, kao komplikacija može se javiti i mastitis- bakterijska upala, veoma bolna i neprijatna. Kod mastitisa je najvažnije svakako nastaviti izdajati mlijeko, i   potrebno je korištenje pumpice za izdajanje koja će olakšati izdajanje mlijeka.

Savjetujemo da porodilja-dojilja,  kao napitak koristi specijalni čaj za dojenje koji sa jedne strane smiruje grčeve kod beba, a sa druge strane potiče proizvodnju mlijeka kod porodilje. Čaj je ukusan, porodilja ga može konzumirati i kao topli i kao hladni napitak.

Beba može gljivičnu infekciju iz usta (sor) da prenese majci na bradavice, i tada je potrebno da se prije podoja kapi koje se koriste za bebu (za sor), namažu na bradavice, ili ukoliko to ne pomogne, tad  preporučujemo i kremu protiv gljivica.

Ne treba zaboraviti da higijena dojenja uključuje u korištenje tupfera za dojenje, koji će upiti  mlijeko između podoja, i omogućiti da grudi budu čiste, suhe, i da se majka osjeća sigurno, bez straha da će se na majici pojaviti mokre fleke od mlijeka.

Hemoroidi, zatvor i nadutost

Se javljaju poslije poroda, kao udružene tegobe. Hemoroidi su bolni , neprijatni, otežavaju pražnjenje stolice. Porodilje  mogu koristiti adekvatne lokalne proizvode – kreme ili čepiće za ublažavanje bola i peckanja kod hemoroida.

Veoma važno u liječenju hemoroida je upravo normalizacija probave, odnosno liječenje zatvora. Uzimanje dovoljne količine tekućine, voća, vlakana, vode obogaćene sa magnezijumom,  ali ukoliko se u roku od 2-3 dana od poroda ne stabilizira stolica, svakako preporučujemo da se uzme adekvatan preparat za pražnjenje crijeva. Kod nadutosti će pomoći i čaj od komorača i mente.

Vitamini i minerali nakon poroda

Pored pravilne prehrane, veoma je važno da majka i nakon poroda nastavi uzimati vitaminsko-mineralne formule. Ovo je jako važno ukoliko majka doji zbog kvalitete mlijeka, ali i ako majka ne doji-vitamini i minerali će ubrzati oporavak organizma nakon poroda. Najčešće se radi o različitim NATAL vitaminsko-mineralnim formulama koje sadrže važne vitamine, omega-3 masne kiseline, minerale, i jako važno željezo.

Psihičke tegobe nakon poroda

Iako bi nakon poroda, majka trebala da osjeća isključivo sreću i blaženost, u velikom broju slučajeva se u toku prvih sedmica javljaju psihičke tegobe od tuge, promjene raspoloženja, nervoze, plačljivost, anksioznost, pa do teških depresija. To se događa zbog  hormonalnih promjena, ali i zbog naglih promjena u životu majke. I  pozitivna životna prekretnica- može da bude stres.

Pored veoma važne podrške porodice i omogućavanja dovoljno sna i odmora, može se uzeti i čaj od matičnjaka, kamilice, koji djeluju blago smirujuće.

Kod ozbiljnih tegoba, potrebno je da se porodilja javi liječniku.

Njega kože poslije poroda

Često mladim roditeljima kod dolaska u apoteku savjetujemo odmah- dvije kozmetičke torbice, za bebu i mamu, jer kako god- bebina koža zahtjeva veliku njegu i posebnu pažnju, a i koža majke prolazi kroz veoma osjetljiv period i traži iznimnu njegu, posebne preparate i pažnju.

Trudnoća donosi mnogobrojne promjene na koži i nakon poroda je potrebno čak i nekoliko mjeseci da se koža normalizira, te koža zahtjeva u tom periodu posebnu njegu.

Zbog hormonalnih promjena, naglog rastezanja kože javljaju se strije i koža tijela je poslije poroda opuštena. Poslije poroda kožu tijela treba njegovati odgovarajućim proizvodima, koji će vidljivost strija postepeno ublažiti, kožu tijela postepeno vratiti u formu i zategnuti. Posebnu pažnju posvetiti njezi trbuha, bokova, grudi, dekoltea. To su najčešće prirodne kreme, hipoalergene,  koje se brzo upijaju, obogaćene hranljivim sastojcima za ishranu kože poslije poroda.

Savjetujemo da proizvod za njegu tijela nakon poroda kupujete u apoteci, da je dermokozmetički proizvod, i siguran za primjenu, da je hipoalergen, i siguran za primjenu ukoliko majka doji.

Koža lica tokom trudnoće doživljava velike promjene, te se često javljaju akne ili ekcemi. I tokom trudnoće, a naročito poslije poroda, treba posebnu pažnju posvetiti upravo njezi kože lica, jer lice je “ogledalo”, ono što prvo vidimo na nekome, i zato su mlade majke posebno osjetljive na promjene koje se dogode na licu i zato koža lica zahtjeva posebnu njegu.

Uvijek paziti da kozmetika koja se koristi za njegu lica bude dermokozmetika, da je hipoalergena, sigurna, da obezbjeđuje dovoljnu hidrataciju.

-Naša preporuka je prije svega čišćenje kože odgovarajućim sredstvima. Često preporučujemo hipoalergene gelove ili pjene za pranje kože lica.

-Veoma je važno adekvatno hidriranje kože lica,  (upotreba odgovarajućeg tonika ili termalne vodice nekoliko puta u toku dana). To mogu biti proizvodi u spreju čije nanošenje ne zahtjeva mnogo vremena a veoma je djelotvorno.

-Izbor dnevne kreme za njegu lica zavisi od tipa kože.

-Neprospavane noći  ostavljaju podočnjake i umoran izgled očiju. U apoteci se mogu kupiti proizvodi za njegu oko očiju, čije će korištenje ublažiti vidljivost podočnjaka ali i  dodatno njegovati osjetljivo područje oko očiju.

-Izlazak vani tokom ljetnih mjeseci obavezno zahtjeva korištenje proizvoda sa SPF zaštitinim faktorom.

Uvijek savjetujemo siguran, hipoalergen i dermokozmetički proizvod !

Tamne mrlje (melasma) koje nastanu na licu u trudnoći, obično nestanu u roku od nekoliko mjeseci same od sebe i uglavnom se ne koriste kreme za depigmentaciju, nego preporučujemo odgovarajuće tonirane kreme, za prikrivanje nepravilnosti tena.

Njega kose nakon poroda

Kosa prirodno pojačano ispada i nekoliko mjeseci nakon poroda zbog hormonalnih promjena. Savjetujemo korištenje proizvoda za pranje koji će potaknuti rast- na bazi aminexila.  Ali i šampona za volumen.

Nakon godinu dana stanje sa opadanjem se stabilizira.

Nakon prestanka uzimanja preparata tipa -NATAL- ( period dojenja ili nekoliko mjeseci nakon poroda), savjetujemo uzimanje specijalnih tableta obogaćenih biotinom, cinkom, amino-kiselinama, a koji su specijalno namjenjeni za kosu, kožu i nokte.

Porod je jedan od najznačajnih pozitivnih događaja u životu žene. Ljepota majčinstva, posebni osjećaj koji donose promjene zbog dolaska bebe u porodicu, treba da budu sreća. Porod  zahtjeva oporavak majke, dosta sna, kvalitetnu ishranu, ali  i veliku podršku porodice kroz brigu i ljubav i prema bebi i prema majci.

Web stranica eapoteka.ba kroz stručne tekstove donosi mnoštvo savjeta i preporuka o oporavku majke poslije poroda, o ublažavanju tegoba poslije poroda, ali i o njezi porodilje.

Pored toga na našoj web stranici: www.eapoteka.ba/trgovina  možete online kupiti proizvode za porodilju.

Dostavljamo u cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Uvijek savjetujemo da se prije poroda educirate o svemu što vas očekuje.

Ali, i da na vrijeme i planski- kupite većinu proizvoda koji su Vam potrebni, kako biste prve dane i sedmice mogli provesti maksimalno uživajući u ljepoti majčinstva i roditeljstva, spremni na sve što vas očekuje.

Za sve savjete možete nas pozvati:

-viber broj 061-104-504

-besplatni telefon 0800-211-12

Rado vas savjetujemo i putem naše FB stranice Moja on LINE Apoteka. Naš farmaceutski tim čine stručnjaci sa višedecenijskim iskustvom u farmaciji i apotekarstvu, pouzdan i stručan.

I ono najvažnije – rado Vas savjetujemo, svoj posao volimo i sa velikim zadovoljstvom ćemo podijeliti sa Vama vaše lijepe prve dane majčinstva kroz savjete, ili preporuke.