Tatjana Vujičić: Ljubav je uvijek najljepši i najbolji začin u svemu

Eksperimentišite, igrajte se sa receptima i trudite se da svakom jelu, torti, kolaču, kiflici, hljebu date neki svoj, lični pečat.

Danas vam predstavljamo Tatjanu Vujičić, dolazi iz Beograda. Radila je kao šef kabineta 13 godina. Sa Tanjom smo razgovarali o njenom putu ka uspjehu, a u nastavku teksta pronađite i zanimljiv recept „Bijelog Egipta“. 

Za početak nam se predstavite, ko je Tatjana Vujičić?

Moje ime je Tatjana Vujičić. Rodom sam iz Sarajeva, a živim i radim u Beogradu. Radila sam kao šef kabineta 13 godina. Kada sam rodila kćerku, napustila sam posao, jer sam željela potpuno da joj se posvetim i nisam se nikada pokajala zbog te odluke. Ona je sada velika, zrela i sposobna djevojka, a ja opet, već četiri godine radim posao koji volim. I to onaj najslađi s ljubavlju.

Odakle se stvorila ljubav prema kuhanju?

Uvijek sam voljela da provodim vrijeme u kuhinji. Kada sam bila mala, voljela sam da pomažem mami i baki, kada prave kolače, torte i sve od testa. Kuhanje je kreativan i stvaralački posao i stalno nešto novo učite. Uvijek predstavlja izazov i može svašta nešto lijepo i novo da nastane, samo treba da uživate, da se opustite i naravno, da volite ono što radite. Često kažem – ljubav je glavni i magični sastojak u poslasticama, kao i uopšte u kuhanju.

Šta/ko Vam je najveća inspiracija?

Najveća inspiracija mi je moja porodica, moja mama, sestre, moja familija, kumovi, prijatelji i njihova pozitivna reakcija na ono što izađe iz moje kuhinje. Divne ljude sam upoznala i preko profila Tanjini kolači, koji mi nesebično daju vjetar u leđa i koji su mi velika podrška.

Da li Vam je bilo teško početi s ovom pričom, ući u svijet kuhanja?

Ne. Zaista uživam, pogotovo kad spremam nešto novo. Nemam taj strah da li će nešto uspjeti, potpuno sam opuštena i dobro se osjećam dok nešto stvaram. U početku je bila neka pozitivna trema, da li će se ljudima dopasti to što radim, ali sada više ne. Dekoracije torti su mi najdraži dio, a reakcije na iste su više nego pozitivne.

Da li možete s nama podijeliti jedan recept?

Bijeli Egipat: Kremasta, sočna torta sa lješnicima, koja se svima mnogo dopala. Tri tanke korice od bjelanaca i lješnika, dva fila, kuhani žuti fil i fil od slatke pavlake, krem sira i lešnika. Torta se zaista topi u ustima, tako da ću vrlo rado sa vama podeliti recept. 

Kore: 

12 bjelanaca, 12 kašika šećera, 12 punih kašika sjeckanih ili mljevenih lješnika, 3 kašike gustina

Fil: 750ml mlijeka, 12 žumanaca, 10 kašika šećera, 8 kašika gustina (100gr), 80gr putera, 200ml slatke pavlake, 100gr bijele mlječne čokolade

Fil II: 300ml slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 50gr krem sira za kolače, 100gr sitno sjeckanih lešnika.

Kore: 4 bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa dodati postepeno 4 kašike šećera. Kada ste dobili baš čvrst snijeg, dodati špatulom kašiku gustina i četiri pune kašike seckanih ili mljevenih lješnika. Obložiti dno kalupa (24f ili 26f) papirom za pečenje, staviti smjesu, pa peći na 180 stepeni 15-20 min. Vrijme pečenja prilagodite vašoj rerni. Isto tako napraviti još dve kore (ukupno 3). 

Prvi fil: umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati gustin i malo mleka od ukupne količine, pa dobro mikserom umutiti.

U ostatku mlijeka skuhati fil i u vruć staviti bijelu čokoladu, pa dobro sjediniti. Kuhan fil sipajte u činiji, premažite ga sa puterom, da se ne bi uhvatila korica, pa ga ostavite da se ohladi.  Odvojeno umutite puter, odvojeno slatku pavlaku, pa dadojte ohlađenom filu, prvo puter, slobodno mutite mikserom, a zatim i umućenu pavlaku.

Drugi fil: umutite slatku pavlaku sa šećerom, zatim dodajte krem sir, možete umjesto njega staviti i mileram, pa lješnike. Ako vam se ovaj fil previše stegne, slobodno dodajte kašiku, dvijr mlijeka, pa izmješajte dobro špatulom.

Filovati sledećim redom: kora, žuti fil, bijeli fil i tako redom. Odozgo tortu ukrasite po želji. 

Imate li neku poruku za naše čitaoce, ljubitelje kuhanja?

Opustite se i uživajte dok kuhate. Eksperimentišite, igrajte se sa receptima i trudite se da svakom jelu, torti, kolaču, kiflici, hljebu date neki svoj, lični pečat. I ne zaboravite, LJUBAV je uvijek najljepši i najbolji začin u svemu