Tate i dojenje: Kako očevi mogu pomoći?

Tate i dojenje: Kako očevi mogu pomoći?

 

Sam početak dojenja često je vrlo težak. Osim što je porod sigurno ostavio neke bolne tragove, tu je i neispavanost i potpuno novo okruženje. Do uspostavljanja potpuno laktacije i usklađivanja s bebinim potrebama ponekad prođu dani i sedmicce. Tate se često odmiču u situacijama dojenja jer vjeruju da ne mogu baš previše pomoći u ovim situacijama.

No, upravo suprotno, oni mogu biti najbolji pomoćnici i olakšati i mami i bebi u tim prvim danima. Osim toga, tako će se i tata uspješno zbližiti sa svojom bebicom.

 

Evo kako i vi možete pomoći svojoj partnerici u prvi danima nakon poroda:

 

  • Ne ograđujte se od dojenja. Ako mama polazi određenu edukaciju, pridružite se i vi. Raspitujte se kako dojenje funkcionira i mnogo ćete lakše biti od pomoći ako budete dobro educirani.
  • Dodir „koža na kožu“ nije namijenjen samo za mame, iako je to neko uvriježeno mišljenje. Između podoja i vi uzmite bebicu u naručje i ugrijte ju toplinom svog tijela. Tako će beba od najranije dobi zapamtiti i tatin miris koji će značiti sigurnost.
  • Neka beba spava u vašoj sobi. Ni najskuplji baby monitor ne može djetetu osigurati osjećaj roditeljske prisutnosti. Osim toga, ako je bebin krevetić tik uz vaš, noćni podoji i presvlačenja mogu se odraditi i bez hodanja i razbuđivanja.
  • Budite podrška partnerici. Mame često znaju biti tužne, umorne i razdražljive. Ako se laktacija ne uspostavi odmah često imaju osjećaj da su one iznevjerile svoje dijete. Vi ste tu da bezuvjetno budete podrška i mami i bebi, sada su najranjivije i najviše vas trebaju.
  • Brinite o bebi. Iako je ona sada krhka i malena, nećete ju ozlijediti. Odmah se uključite u previjanje, kupanje i uspavljivanje.
  • Ako uspješno savladate prethodni korak bit ćete prava pomoć partnerici. U pauzi od dojenja zabavite dijete, uspavajte ga i družite se s njime kako bi mama mogla malo odmoriti.
  • Budite najveći pozitivac u domu. Iscrpljenost, neispavanost i nervoza sasvim su normalan sastavni dio života uz malu bebicu. No, kada vas preplave ovi osjećaju, natjerajte se da vi budete taj koji će sve prikazati u nekom vedrijem svjetlu i tako popraviti raspoloženje svima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave