Tara Božić: Ono što me najviše ispunjava jeste dječja radost i smijeh

Volim da kažem da sam jedna od mama i žena koja voli aktivan dan i izazove.

Majčinstvo je veoma poseban izazov za svaku ženu, ali kada se majka suočava sa izazovom da balansira svoju profesionalnu karijeru i ulogu majke, to postaje istinska vještina. Njena sposobnost da izbalansira profesionalni život i majčinske obaveze ne prestaje da nas inspiriše.  U nastakvu predstavljamo jednu o veoma aktivnih i angažovanih majki Taru Božić. 

Intervju: Tara Božić


Recite nam nešto o sebi?

Volim da kažem da sam jedna od mama i žena koja voli aktivan dan i izazove. Za mene, život je neprestani niz novih ciljeva i konstantnog učenja. Uživam u tome da budem angažovana i da radim na više stvari istovremeno, jer me to ispunjava. Veoma cenim vežbanje i zdravu ishranu, jer znam koliko su važni za naše fizičko i mentalno blagostanje. Svaki korak koji nas vodi ka boljem ja predstavlja za mene veliku satisfakciju. Međutim, ono što me najviše ispunjava jeste dečija radost i smeh. Svoje trenutke provedene sa svojom decom doživljavam kao najdragocenije, jer znam koliko su brzo odrasli. Obožavam da kuvam i eksperimentišem s različitim ukusima, i to je način na koji izražavam svoju kreativnost i ljubav prema porodičnom vremenu.

Mama ste i vodite profil sa impresivnim brojem pratilaca, kako balansirate između svih obaveza?

Balansiranje između majčinstva i vođenja profila na Instagramu sa velikim brojem pratilaca nije uvek jednostavno, ali uz dobru organizaciju i strukturu, to je ostvarivo. Prvo i najvažnije, moja porodica je na prvom mestu, i uvek se trudim da provodim kvalitetno vreme sa svojim dečacima. Kada je reč o vođenju Instagram profila, ključ je u postavljanju prioriteta i efikasnom planiranju. Obično koristim raspored objava i odgovaram na poruke pratilaca u određenim vremenskim intervalima, tako da mi to ne oduzima previše vremena iz dana. Takođe, imam sreće da imam podršku u porodici i povremeno se dogovaramo oko toga ko će brinuti o deci dok ja radim na sadržaju za profil. Naravno, postoje dani kada stvari ne idu baš glatko, ali tada se podsećam da je fleksibilnost važna i da ne moram da budem savršena mama i influenserka u isto vreme. U suštini, balansiranje između svih ovih obaveza zahteva organizaciju, podršku porodice i povremeno vreme za sebe. Ali kada radite ono što volite i kada vas to ispunjava, sve postaje izvodljivo.

Kako izgleda Vaš dan, koje su rutine važne?

Moj dan je zaista ispunjen različitim obavezama, a organizacija je ključna. Počinjem jutro sa pripremom dece za odlazak u obdanište, a potom krećem na svoj posao. Radim od 9 do 17 sati, gde se posvećujem rešavanju različitih tehničkih izazova i saradnji sa kolegama na projektima. Nakon radnog dana, krećem sa pripremom večere za svoju porodicu. Večera je vreme kada se svi zajedno okupljamo i razgovaramo o svojim danima. Deo popodneva I večeri provodimo u druženju I igri. Volim da budem tu za dečije uspavljivanje. Kada dođe veče, volim da pročitam koji red iz knjige I posvetim bar pola sata planiranju objava I obaveza za sledeći dan. Naravno, ne zaboravljam na svoju stranicu na Instagramu i vežbanje. Treniranje je važan deo moje rutine i koristim svaku priliku da ostanem aktivna i fizički zdrava. Sve u svemu, moj dan je dinamičan i ispunjen, ali to je ono što ga čini zanimljivim. Balansiranje svih ovih uloga zahteva trud, ali uz podršku porodice i strast prema svemu što radim, uspevam da se nosim sa svim izazovima.

Roditeljstvo je izazovno, šta je za Vas najizazovnije?

Da, moja deca su divna i često su poslušna, ali svakako postoje izazovi u roditeljstvu. Za mene, jedan od izazova je pronalaženje ravnoteže između pružanja podrške i postavljanja granica. Kada deca imaju 2 i 6 godina, često žele da istraže svet oko sebe i postavljaju mnogo pitanja. To može biti divno, ali i izazovno, jer želim da im pružim prostora da uče i razvijaju svoju kreativnost, ali istovremeno moram da se pobrinem za njihovu bezbednost i vaspitanje. Postavljanje granica na način koji je pravedan i razumljiv za njih, a istovremeno podstiče njihovu radoznalost, može biti izazovno. Još jedan izazov koji se javlja je ravnoteža između vremena koje provodim sa svojom decom i vremena koje provodim na poslu ili sa svojim interesovanjima. Želim da imam prisutno roditeljstvo i budem tu za njih, ali takođe želim i da radim na svojim ciljevima i strastima. Sve u svemu, iako su moja deca divna, svaki uzrast nosi svoje izazove, i važno je da se prilagodim i učim kako da budem najbolja mama koja mogu biti u svakoj fazi njihovog odrastanja.”

Koje vrijednosti želite prenijeti na svoju djecu?

Svako od nas nosi neke vrednosti, što iz porodice, što iz društva i života generalno. Ali neke od sledećih bih volela da usvoje

Empatija: Želim da moja deca razviju sposobnost razumevanja i suosjećanja prema drugima. 

Integritet: Važno je da moja deca shvate značaj iskrenosti i poštenja. Želim da znaju da je važno držati se svojih vrednosti i obećanja, čak i kada niko drugi ne gleda.

Samostalnost: Želim da moja deca razviju samopouzdanje i sposobnost da donose samostalne odluke, jer će im to biti od pomoći da stvore odgovornost za svoje postupke i da razvijaju kritičko razmišljanje.

Zdravlje: Želim da nauče važnost zdravog načina života, uključujući dobru ishranu, redovno vežbanje i brigu o mentalnom zdravlju.

Ljubaznost i poštovanje: Želim da moja deca budu ljubazna i poštuju druge ljude, bez obzira na njihovu pozadinu ili razlike.

Obrazovanje: Želim da podstaknem svoju decu na stalno učenje i obrazovanje. To uključuje školsko obrazovanje, ali i samostalno istraživanje i učenje o svetu.

Sreća i zadovoljstvo: Konačno, želim da moja deca razviju sposobnost da cene male stvari u životu, budu srećna i zadovoljna svojim putevima, i da se trude da doprinesu sreći drugih.

Ove vrednosti su po našem mišljenju osnova za izgradnju srećnog, zdravog i ispunjenog života, i nadam se da ćemo ih preneti svojoj deci kroz svoj primer i vaspitanje.


Da li su dječaci međusobno povezani i kako funkcionišu zajedno?

Da, moji dečaci su zaista međusobno povezani i imaju divan odnos. Stariji brat, iako ima samo šest godina, pokazuje izuzetnu empatiju i često inspiriše malca svojim primerom. On je izuzetno poslušan i strpljiv prema mlađem bratu, i čini mi se da mlađi brat često kopira njegovo ponašanje. Naravno, kao u svakoj porodici, postoje i trenuci kada dođe do sitnih trzavica i nesuglasica, ali generalno se dobro slažu i igraju zajedno. To je za nas kao roditelje veoma radostan prizor. Kako će se njihov odnos razvijati u budućnosti, ostaje da se vidi, ali nadamo se da će zadržati ovu bliskost i podršku jedno drugom i u godinama koje dolaze.”

Šta biste poručili roditeljima? 

Želeli bismo da poručimo drugim roditeljima da, iako svako od nas ima stresne dana i trenutke nervoze, verujemo u moć komunikacije u roditeljstvu. Naša poruka je da vrednujemo miran i skladan odnos pred našom decom, jer verujemo da to ima pozitivan uticaj na njihov emocionalni razvoj. Razgovor je alat koji nam pomaže da dopremo do naše dece (nekad lakše, nekad teže 😀 ), da ih bolje razumemo i podržimo u njihovom odrastanju. Ponekad to zahteva strpljenje i napor, ali vidimo koliko je vredno. Kroz otvoren dijalog i međusobno razumevanje, možemo zajedno prevazići izazove i stvoriti harmoničnu atmosferu u porodici. Savet koji bismo podelili sa drugim roditeljima je da ne zaborave na važnost razgovora i emocionalne podrške u vaspitanju svoje dece. To ne samo da jača vezu među članovima porodice, već i pomaže deci da nauče kako da se nosite sa stresom i konfliktima na konstruktivan način. Na kraju dana, zajednički napor u održavanju pozitivne i ljubazne atmosfere u porodici čini svakodnevni život bogatijim i ispunjenijim za sve nas.”

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave