Tanja Stojnić: Kroz kontakt kože na kožu produbljujemo kod bebe osjećaj sigurnosti

Beba prema sebi razvija samopouzdanje, hrabrost, samopoštovanje i ljubav.

Tanja Stojnić, dip. fizioterapeut. Majka je dvoje djece. Diplomirala na radu: ”Fizioterapija kod stres inkontinencije”. Usavršavanje je nastavila u Zagrebu završivši za “Voditelja tijesnih aktivnost kod trudnica”, tj. psihofizička priprema trudnice, kao i program “Mame i bebe vježbaju”. U Beogradu je završila program masaže beba (IAIM), program masaže djece (MISP), zatim masaža trudnica, limfna drenaža i Kinezio tajping. Tanja Stojnic ili poznata kao “FIZIOTANJA”.

Dodir je veoma moćan element vezivanja. Masaža novorođenčadi obuhvata i podržava sve aspekte vezivanja. Masaža kao dodir može biti korisna za vezivanje bebe i roditelja, kako dalje djeca rastu. To može  olakšati dublje razumjevanje, interakciju i vezu. O dobrobiti masaže beba razgovarali smo sa Tanjom Stojnićč, dipl. fizioteraputom.  U nastavku vam donosimo naš intervju.

Koliko su važne masaže beba?

Dodir je sredstvo komunikacije između roditelja i bebe. Masaža je poseban način povezivanja i stvaranje određenih odnosa između roditelja i beba. Roditelji uče masirati svoje bebe i stvarati posebne odnose. Instruktor je tu samo da ih nauči na koji način. Kroz dodir (masažu) bebe upoznaju svoje roditelje i grade drugačije odnose  prema mami i tati. Beba osjeća i na drugačiji način odgovara i prilagođava se. I mama i tat bebi rukama kažu – volim te, ali na sebi jedinstven način. Kroz kontakt kože na kožu (pozitivan dodir) produbljujemo kod bebe osjećaj sigurnosti, najvažniju ljudsku potrebu. Beba prema sebi razvija samopouzdanje, hrabrost, samopoštovanje i ljubav prema sebi. Oni postaju samostalni, ako su na početku života vrlo blisko i konstantno povezana sa sebi najbližim osobama.

Na koji nacin funkcioniše jedan  čas u kojem roditelji uče kako da praktikuju masažu kod beba?

Jedan čas se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, uvodimo roditelje u važnost masaže kod beba, govorimo im o benefitima za bebu i njih, pričamo o raznim temama vezanih za bebu (a to su šta su to grčići, kako možemo uticati na njih, kako možemo stimulisati bebin psihomotorni razvoj, (pokreti,pažnja….), kako to beba komunicira kroz plač (kada je gladna, kada je boli ili samo hoće pažnju i ljubav), ustvari to je cilj nas instruktora da naučimo roditelje da razumiju svoju bebu i da je prate (nikako da je ne upoređuju sa drugim). To su sva teorijska znanja. A praktični dio časa je da instructor pokazuje pokrete da ih mame i tate rade na svojim bebama. Radi se sve. Masaža stopala, nogu, leđa, ruke, lice. Ponavljamo više puta da bi roditelji zapamtili, iz časa u čas. Časovi se mogu raditi invidualno ili grupno. Uživo ili online. Mame koje ne mogu doći do nas, dolazimo mi kod njih. Prije početka praktičnog dijela obavezno pitamo bebu da li je spremna da se masira i pratimo ih. To je isto jedan dio teorije koju učimo kako raspoznati kada je beba razpoložena/neraspoložena. Masaža se može vršiti od prvog dana rođenja do 12 mijeseci bebinog života, što se prije nauči može se duže praktikovati. Obavezno pokazujemo baby handling i kako bebu stimulisati da bi imala normalan psihomotorni razvoj.

Prilikom masaže da li je potrebno koristiti neka ulja?

Da, za masažu se koriste organska hladno cijeđena ulja. Ulja su bogata vitaminima B, A i C. Koristimo ulja koja nemaju intezivni miris, a koja će nahraniti bebinu kožu, i uticati na određene tegobe. Mi koristimo ulja od badema koja su divna. Predivno mirišu i hrane bebinu kožu. Od nas roditelji dobiju 10 ml ulja na prvom času.

Koja je dobrobit masaže za beba, a koja za roditelje?

Za bebu dobrobit je: ublažava grčiće, poboljšava probavu, utiče na reflekse, na bolji psihomotorni razvoj, smanjuje nelagodu nicanja zuba, na opuštanje, bolje spavanje, manje plača. Za roditelje dobrobit je: povezivanje na poseban način,smanjuje hormone stresa, olakšava laktaciju, poboljšava razumjevanje bebe, pojačava samopouzdanje, pojačava smirenost.

Kada je pravo vreme da se krene sa masažom?

Pošto se masaža može koristiti od prvog dana rođenja do 12 mjeseci. Bolje je da se krene što prije, jer prednost je da se onda duže može primjenjivati. Naravno zbog majke i oporavka uglavnom je to period oko jedan do dva mijeseca bebinog života. Što duže budete primjenjivali bolji su rezultati i veći benefiti.

Zainteresovani roditelji kako mogu da Vam se jave?

Svi koji su zainteresovani mogu da zaprate naš instagram profil @magicni dodir. Da nam pišu i postavljaju pitanja, mi ćemo rado odgovoriti. Da znaju da možemo raditi online invidualno ili uživo.

Za kraj da li imate neku poruku za roditelje.

Dragi roditelji, sadašnji i budući uživajte u novoj ulozi mame i tate.Provodite vreme sa svojom bebom, mazite bebu i pružite joj ljubav, jer ono će to duplo vratiti. Kada je beba srećna, bićete i vi sa njom. Naučite da razumijete zašto vaša beba plače, jer svi misle samo moja beba je takva .Ali ne, bebe plaču jer je to njihov jezik komunikacije. Znajte svaka beba ima svoj karakter. Širimo ljubav kroz dodir (masažu).

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave