Tanita Bučar: „Ne razumijem očeve koji smatraju da odgoj djeteta i sve obaveze oko istog pripadaju majci.“

„Mislim da time uskraćuju sebi iznimno iskustvo, emocije i povezanost sa djetetom koja dolazi sa svim tim obavezama.“

Tanita Bučar, dipl.inžinjerka informatike

Tanita Bučar je tridesetgodišnjakinja koja trenutno živim u Vitezu. Diplomirana inženjerka informatike, mama dječaka Noe i supruga super tate Bojana. Rođena je u Zenici gdje je završila Prvu gimnaziju, a kasnije i 4 godine studija informatike. Njeno prvo zaposlenje je bilo dok je studirala, u jednom prestižnom Beauty salonu. Kroz rad u tom salonu je prepoznala svoju kreativnost i redovno se trudila da je potiče i razvija. Nakon završenog studija zaposlila  se kao asistent i stručni suradnik za informatičku podršku na univerzitetu. Kroz rad sa studentima na određenim predmetima i općenito na tom radnom mjestu dalje je potvrdila svoju iznimnu naklonost prema kreativnosti i grafičkom dizajnu, te se trudila da je usavršava i razvija. Tanita je i majka i jedna iznimna žena sa kojom smo imali priliku razgovarati. U nastavku vam donosimo intervju.

Prije godinu i pol ste postali majka. Možete li nam reći kako je protekla trudnoća?

Trudnoća je definitvno jedno posebno i drugačije razdoblje u životu žene. Sa sobom nosi neku neopisivu sreću i blagostanje, ali i strah od nečega novog i nepoznatog. Naročito kad vam je u pitanju prva trudnoća. Moj početak trudnoće je bio baš u vrijeme početka prvog vala Covid-19 i mogu reći da sam zbog toga uz iznimnu sreću osjećala zaista i veliki strah. Međutim, trudnoća je protekla odlično, povremeno sam imala mučnine ali nisam imala nikakvih većih poteškoća. Našem dream team-u se 25.11.2020.godine pridružio i Noa. 

Možete li nam malo predstaviti Vašeg mališana?

Noa je jednoipogodišnjak koji jedino miruje kada jede i spava (smijeh). Šalu na stranu, Noa je zaista divan dječak uz kojeg i mi sami konstantno nešto učimo. Iako je živahan i radoznao, poslušan je, brzo uči i pamti. Već od napunjenih 6 mjeseci počeo je polako da istražuje i svako novo njegovo otkriće kao da je i naše. Nismo ni znali da roditelji mogu biti ponosni na tako male (bebama velike) stvari, dok i sami nismo postali roditelji. Noa voli da jede sve i svašta, naročito jagode, da se kupa i šeta. 

Koliko suprug učestvuje u odgoju?

Bojan je super suprug i super tata! Mogu samo reći da sam neizmjerno sretna što sam uspjela naći tako posebnu i predanu osobu u svakom smislu. Svi poslovi kući i oko Noe su nam podijeljeni i rješavamo ih zajedničkim snagama onako kako dolaze. Od prvog dana kad smo Noa i ja došli kući iz bolnice želio je potpuno i ravnopravno da učestvuje u svemu oko Noe, od mijenjanja pelena, uspavljivanja, hranjenja, itd. Zaista ne razumijem očeve koji smatraju da odgoj djeteta i sve obaveze oko istog pripadaju majci. Mislim da time uskraćuju sebi iznimno iskustvo, emocije i povezanost sa djetetom koja dolazi sa svim tim obavezama. Mi se često šalimo kada dođe s posla muž da on preuzima drugu smjenu s Noom, kako bih ja dalje završavala sve obaveze oko narudžbi i svega što bih trebala završiti za taj dan. Što se tiče odgoja trudimo se da nemamo dvostruka i različita mišljenja, nego da konkretnim situacijama pristupamo jednoobrazno i ustrajemo u takvom stavu.

Kada ste postali majka odučili ste pokrenuti mali biznis. Kako je sve krenulo?

Ideja prvenstveno za dnevnike mi se motala u mislima još od kako sam saznala da sam trudna, jer sam baš tako nešto tražila kako bih sačuvala svoje uspomene da ih se rado mogu prisjetiti kad poželim. Tada sam našla Dnevnik za trudnice u Srbiji i naručila. Pomislila sam da i sama počnem da radim na nekom tako dnevniku, ali krenulo je i nesretno razdoblje Covid-19 i odustala sam. Do realizacije ideje je došlo tek nakon poroda. Od samog Noinog rođenja osjetila sam kao i svaka majka iznimnu povezanost sa njim. Kako je vrijeme prolazilo i bližio se povratak na posao suprug i ja smo razmišljali da pronađemo neki način da moj boravak s njim produžimo bar još za godinu dana, jer nam je bilo žao da uskratimo i njemu taj dio sa jednim od nas, a svakako i nama. Ipak, u prve dvije godine bebinog života se sve bitne stvari nekako doživljavaju i htjela sam da baš ja budem uz njega u svim tim trenucima. Prvi koraci, prvi zubići, uvođenje nemliječne ishrane, otkrivanje i učenje novih stvari iz okoline, skidanje pelena i sl. Sve su to stvari koje sam željela baš ja s njim da prođem. Tako počinjem da radim na prvom našem dnevniku gdje bih sve Noine bitne stvari mogla da sačuvam. Dosta sam istraživala, čitala, a i kroz Nou sam shvatala koje stvari i sama želim da sačuvam u svoj dnevnik i tako je kroz nekoliko mjeseci nastao Dnevnik moje bebe. Osim toga, htjela sam da se osjećam produktivno i korisno, iako nisam zaposlena. Sva ova priča ne bih vjerovatno ni postojala da nisam imala punu i neizmjernu podršku supruga. Konačnu odluku smo donijeli skupa i dala sam otkaz. Tako nastaje naša mala radionica i počinje putovanje kroz razne kreativne stvari koje danas radimo.

Možete li nam malo opisati svoj posao?

Nedugo nakon što sam promovirala Dnevnik moje bebe, završavam i svoj drugi dnevnik – Dnevnik za trudnice, smatrajući da je tek tada jedne cjelina potpuno zaokružena. Uz ta dva dnevnika sam napravila i Kartice za bebe i trudnice, te naljepnice za bebe i trudnice kako bi se dnevnici što ljepše ukrasili. Oba dnevnika osim što obiluju mnoštvom savjeta i smjernica, imaju dovoljno mjesta i da se zapišu i zalijepe najvažnije uspomene i bebina dostignuća. Kako smo se promovirali na društvenim mrežama tako su nam pristizali i razni zahtjevi i upiti. Danas pravimo i pozivnice za razne prigode, zahvalnice, naljepnice, postere, foil print.. Kako se polako razvijamo osjetila sam potrebu da prvenstveno sebi napravim planer u kojem ću sve svoje obaveze nekako organizirati, tako smo napravili 6 različitih stolnih planera za organiziranje u različitim dizajnima. U ponudi imamo i školske planere, bullet journale, standardne planere (datumirane i nedatumirane) i planere termina. Zadnji projekat na kojem sam radila skoro mjesec dana jesu edukativne kartice za djecu, pa sada u ponudi imamo i 320 različitih kartica za učenje i stimulaciju govora kod djece koje su podijeljene u 20 kategorija. A svakako imam u planu još nekoliko dnevnika i planera kako bi svako mogao da pronađe nešto za sebe u našoj ponudi. Kako smo kupovali mašine za rad i širili svoju ponudu, smatrali smo da bi bilo prikladno i da imamo web stranicu na kojoj bismo sve to promovirali i približili krajnjem korisniku. Oboje smo po zanimanju informatičari, pa smo odlučili da i taj dio malo više istražimo i za malo više od mjesec dana uspjeli smo napraviti i svoju web stranicu na koju smo zaista ponosni, s obzirom da nismo imali priliku tako nešto prije raditi.

Gdje nalazite inspiraciju za dizajne?

Mogu slobodno reći da u svakom od kupaca pronađem određenu inspiraciju. Kad god ugrabim slobodnog vremena dosta istražujem, pratim trendove, što me inspiriše i daje mi prostora da izrazim svoje zamisli i prenesem ih dalje na proizvod. Međutim, najveća inspiracija mi je Noa, zbog njega je sve i počelo, a podrška definitivno suprug.

Koliko su naše mame zahtjevne kada su u pitanju dizajni koje radite?

Meni je zadovoljstvo komunicirati sa svakim kupcem koji nam se javi iz razloga što svako od njih ima neki drugačiji zahtjev i želju i ja se zaista trudim da svakom ispunim ono što zamisli, pa tako i samu sebe nadograđujem i iskušavam. I ono što ne znam, trudim se da što prije istražim, naučim i ponudim kupcu. Što se tiče zahtjevnosti, stvarno ne mogu reći da mi je bilo koji kupac bio zahtjevan, jer sam kroz rad sa ljudima naučila da na adekvatan način pokušam pronaći najbolji kompromis za oboje, a da pri tom cijenim i svoje vrijeme i tuđe zamisli i želje. Čak štaviše volim kada mi se neko javi sa nekim specifičnim zahtjevom i upitom.

Kako se mogu naručiti Vaši proizvodi?

Naše proizvode možete poručiti na našoj web stranici gdje detaljno možete pronaći šta sve nudimo i pročitati više informacija o proizvodima. A narudžba je moguća i putem neke od društvenih mreža, Facebook (Noa Design) i Instagram (_noa.design).

Za kraj nam recite imate li neku poruku za naše čitatelje.

Trudnicama i budućim mamama bih svakako savjetovala da se potrude i pišu dnevnike, čuvaju te dragocjene uspomene, jer kasnije će uživati listajući i čitajući sve te velike i male stvari. A ko ima neku zamisao ili želju da radi određene stvari koje bi ga činile zadovoljnim – neka pokuša! Koliko god bilo teško na početku ili se čini nemoguće, uz konstantan rad, predanost i želju trud će se svakako isplatiti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave