Tajni jezik beba – prepoznaj značenje plača

Dunstan Baby Language metoda je koju je razvila australska mama Priscilla Dunstan, prema kojoj možete razlikovati pet različitih glasova koje proizvodi vaša beba prije nego što se rasplače, a kad naučite značenje tih riječi, razumjet ćete što ona treba

Iako bebe ne govore, one komuniciraju plačem, koji im je kad se rode, uz smijeh, jedini način iskazivanja nezadovoljstva. Svaka mama, nakon što provodi vrijeme sa svojom bebom, može prepoznati što njena beba treba, ali često bebin plač zbunjuje i mame se mogu osjećati bespomoćno jer ne znaju što ona treba.  Australka Priscilla Dunstan, bivša operna pjevačica i mama, razvila je metodu zvanu Dunstan Baby Language pomoću koje svaka mama može razumjeti što joj njeno novorođenče govori. Ova mama, koja ima sposobnost fotografskog pamćenja zvuka, tvrdi da bebe prije nego što se rasplaču, proizvode nekoliko zvukova, a taj “govor” beba nazvala je zvučnim refleksima. Ove zvukove proizvode sve bebe bez obzira na rasu, nacionalnost i jezik.

Priscilla Dunstan kaže da drugi istraživači koji su pokušavali otkriti što znači različit plač kod beba, slušali su samo plač, dok je ona slušala zvukove prije samog plača. Naime, ako se ne reagira na ono što beba pokušava reći, ona će se rasplakati.

Slušajte zvukove prije samog plača No metoda vrijedi samo za bebe od rođenja do oko tri mjeseca starosti, jer nakon te dobi, zvuk koji proizvode bebe se mijenja i one tada počinju gugutati i brbljati. Također, ako do tada nitko nije reagirao na te prve bebine zvukove, tj. ako roditelji nisu razumjeli što im beba želi reći, ona više neće proizvoditi te glasove. Mame koje su isprobale ovu metodu tvrde da može pomoći, ali preporučuju da je počnete proučavati još kad ste trudni, tako da već od rođenja možete učiti prepoznavati bebin “govor”.

Dunstan je “govor” beba podijelila na pet različitih glasova/riječi, koje vam na prvu mogu zvučati slično, ali nakon praćenja, možete ih početi jasno razlikovati. Izdala je i DVD s uputama kako razumjeti govor beba, a želi pomoći mamama da razumiju svoje bebe i znaju odgovoriti na ono što bebi u svakom trenutku treba.

1. NEH – ‘Gladan/gladna sam’ Ova riječ zvuči kao NE, a najviše dolazi do izražaja slovo N, a tako vam beba želi dati do znanja da je gladna.

2. OOOH – ‘Pospan/a sam’ Ovaj zvuk dolazi od refleksa zijevanja, a kad je beba izgovori, usta joj poprimaju ovalni oblik. Beba tada želi reći da je umorna.

3. HEH – ‘Osjećam se neugodno’ Beba izgovara ovu riječ, s naglaskom na slovo H, kad je u neugodnom položaju ili joj treba promijeniti pelenu ili osjeća neku nelagodu.

4. EAAAR ili EAAA – ‘Imam plinove’ Ovo je malo teže otkriti, ali najviše do izražaja dolazi ponavljanje slova A. Kad beba ima plinove ili je boli trbuščić ima i određen izraz lica koji prati ovaj zvuk.

5. EH, EH, EH – ‘Želim podrignuti’ Ova riječ je vrlo kratka i ponavlja se nekoliko puta, a beba govori da se želi podrignuti.

Pročitajte više na:miss7mama.24sata.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave