Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

 

 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Tema Svjetskog dana dijabetesa i Svjetskog mjeseca dijabetesa 2018. i 2019. godine je “Porodica i dijabetes”.

Odabran je dvogodišnji vremenski okvir koji će najbolje olakšati planiranje, razvoj, promociju i učešće, kako zdravstvenih profesionalaca, tako i dijabetičara i članova njihovih porodica u praćenju, liječenju, ali i prevenciji ove bolesti.

Ove godine povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa bit će predstavljen i dokumentarni film naziva  “Siguran ispod duge”.

Film Siguran ispod duge („Safely in the rainbow“) sniman je 16 godina i prikazuje život dječaka Paris i njegove porodice od trenutka kada mu je dijagnostifikovan dijabetes tip 1 sa njegovih 2 godine života, pa do njegove rane mladosti. Film na emotivan način prikazuje trenutke odlaska u bolnicu i suočavanje sa novom realnošću koja ih je zadesila, a to je da imaju člana porodice koji odjednom ima i dijabetes.

Vidimo Parisa kako odrasta i uči kako da se nosi sa povišenim i sniženim vrijednostima šećera u krvi – trenutke kada treba da se nosi sa teškim odlukama o tretmanu hipoglikemija u toku noći, kontroli šećera u trenucima kada se takmiči kao sportista, te izuma porodice „siguran ispod duge“ – koncepta koji je pomagao Parisu da upravlja svojim šećerom od ranog djetinjstva.

Porodicu čine Wendy (majka), Frederic (otac), Antje (starija sestra), Pâris (brat) i Alexa (mlađa sestra). Oni žive u Španiji, ali su porijeklom iz SAD i Portugala. Wendy Mangeant je autor filma i Parisova majka koja je snimala Parisa inicijalno da bi zabilježila i dijelila svakodnevne trenutke sa njegovim djedom i bakom koji žive u SAD, a što je kasnije preraslo u materijal za dokumentarni film koji prikazuje kako se porodica nosi sa različitim situacijama jer je jedan od članova osoba sa dijabetesom tip 1. Wendy ima želju da podijeli film sa drugim porodicama koje se susreću sa istim problemom kako bi lakše prebrodili nedoumice, strahove i nesigurnosti na osnovu njenog iskustva.

Film je namijenjen ne samo porodicama i roditeljima koji imaju dijete sa dijabetesom tip 1 već i svima onima koji žele razumjeti izazove sa kojima se takve osobe susreću, načine borbe da se stanje drži pod kontrolom, dok istovremeno prikazuje pozitivnu priču koja govori da dijabetes nije prepreka da budete uspješni u svakodnevnom životu jer je Paris danas uspješan sportista, veslač.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa 14.11.2019. godine na Trgu djece Sarajeva, plato ispred BBI centra od 11:00 do 17:00.

Očekuje vas niz edukativnih i sportskih aktivnosti kojima ćemo zajednički da „mijenjamo dijabetes“.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave