Svjesno roditeljstvo

Imate li djecu kod kuće? Ako se osjećate pomalo nekontrolisano i trebaju vam dodatna uputstva, niste sami. Ipak, između svih nezgoda, ranih jutarnjih buđenja, svađa između braće i sestara i čekanja iz djece da dođu iz predškolskih ustanova, budimo iskreni – vjerovatno vam je ostalo malo energije za čitanje dugih savjeta o roditeljstvu.

Istovremeno, pažnja je glavna stvar, a neki je uključuju u svoju roditeljsku filozofiju. Ova korisna strategija možda i nije tako loša ideja – zato ćemo vam dati kratki pregled svjesnog roditeljstva i zašto bi vrijedilo izdvojiti trenutak da duboko udahnete kada se sljedeći put suočite sa situacijom koja je frustrirajuća.

Šta znači svjesno roditeljstvo

Svijest je sama po sebi praksa življenja u trenutku. Znači da ste svjesni gdje ste, o čemu razmišljate i kako se osjećate iznutra i izvana.

Ne samo to, već  podrazumijeva i pogled na svijet – vaš svijet – s manje osuđivanja i više prihvatanja. Ideja približavanja svjesnosti u sadašnjem trenutku srž je budističke meditacije i vježbala se i proučavala stoljećima. Ideja svjesnog roditeljstva postoji od 1997. godine. U suštini, primjenjuje principe svjesnosti na brojne situacije u vašoj porodici koje se ponekad mogu činiti stresnim.

Cilj je promišljeno reagovati na ponašanje ili postupke vašeg djeteta nasuprot jednostavne reakciji. Radite na tome da prihvatite svoje dijete ali i sebe. Njegovanje vaše veze na ovaj način može pomoći u njenom jačanju i donijeti vam druge koristi.  To ne znači da biti pažljiv roditelj znači uvijek razmišljati pozitivno.

Umjesto toga, bavite se sadašnjim trenutkom i ne dopustite da emocije ili traume iz prošlosti ili budućnosti utječu na vaše iskustvo ili – što je još važnije – na vašu reakciju. Još uvijek možete odgovoriti ljutnjom ili frustracijom, ali tek kada sagledate situaciju, a ne automatski.

Ključni faktori svjesnog roditeljstva

Mnogo onoga što bi vam moglo biti napisano o pažljivom roditeljstvu fokusirano je na tri glavne kvalitete:

  • svijest i pažnja o sadašnjem trenutku
  • intencionalnost i razumijevanje ponašanja
  • stav – neosuđivački, saosjećajan

Sve ovo zvuči dobro, ali šta tačno znači?

Da bismo još više pojednostavili, većina ideja pažljivog roditeljstva uključuje ove vještine

Slušanje. To znači istinsko slušanje i posmatranje s punom pažnjom. Za ovo je potrebno izuzetno puno strpljenja i prakse. Slušanje se širi i na okolinu. Obratite pažnju na sve – prizore, mirise, zvukove – koji okružuju vas i vaše dijete.

Prihvatanje bez osuđivanja. Pristupanje situaciji bez osuđivanja vaših osjećaja ili osjećaja vašeg djeteta. Šta je tu je je. Neosuđivanje također uključuje izuzimanje nerealnih očekivanja od vašeg djeteta. I, na kraju, cilj je to prihvatanje “onoga što jeste”.

Emocionalna svijest. Povećavanje svijesti o roditeljskim interakcijama proteže se od roditelja do djeteta i nazad. Modeliranje emocionalne svijesti ključno je za učenje vašeg djeteta da čini isto. Uvijek postoje emocije koje utječu na situacije, bilo da su nastale davno ili su prolaznije.

Samoregulacija. To znači ne dopustiti da vaše emocije pokrenu trenutne reakcije, poput vike ili drugog automatskog ponašanja. Ukratko: Prvo se razmisli se kako bi se izbjeglo pretjerano reagovanje.

Saosjećanje. Iako se možda nećete složiti s djetetovim postupcima ili mislima, ali svjesno roditeljstvo potiče roditelje na saosjećanje. To uključuje empatiju i razumijevanje djetetove pozicije u svakom trenutku. Saosjećanje se proteže i na roditelja, jer je na kraju manje samooptuživanja ako se situacija ne odvija onako kako ste se nadali.

Prednosti svjesnog roditeljstva

Postoji mnoštvo studija koja su proučavala moguće koristi povezane sa ovim konceptom. Za roditelje ove prednosti mogu uključivati ​​smanjenje stresa i poremećaja raspoloženja, poput depresije i anksioznosti.

Jedno malo istraživanje iz 2008. godine je istraživalo ove prednosti za trudnice u trećem tromjesečju. (Da! Možete imati koristi prije nego što roditeljstvo zaista počne!) Žene koje su se bavile ovim konceptom imale su mnogo manje nivoe anksioznosti i prijavljivale su manje slučajeva negativnog raspoloženja.

Još jedna studija pokazala je da se ova korist može proširiti na ukupnu dobrobit roditelja i porodice. Kako? Čini se da je dodavanje treninga svjesnosti postojećem roditeljskom programu ojačalo odnos roditelja i djeteta.

U ovom konkretnom istraživanju, to je bilo tokom adolescencije, kada dešavanja mogu biti posebno turbulentna. Istraživači su utvrdili da su poboljšanja možda posljedica sposobnosti roditelja da “konstruktivno reaguje” na stresore kad se pojave nasuprot pretjeranoj reakciji i potencijalnom otuđenju svog djeteta.

Za djecu svjesno roditeljstvo može pomoći u socijalnom odlučivanju. Istraživači su nedavno otkrili vezu sa donošenjem odluka i emocionalnom regulacijom. Dakle, razumijevanje i prihvatanje emocija koje ova vrsta roditeljstva promoviše može pomoći djeci da rade na ovoj važnoj životnoj vještini od malih nogu.

Svjesno roditeljstvo može čak smanjiti potencijalno zlostavljanje, poput fizičkog zlostavljanja. Studija iz 2007. godine pokazala je smanjenje zlostavljanja djece među roditeljima koji su koristili različite strategije svjesnosti. I ne samo to, već su se poboljšali i roditeljski stavovi, kao i pitanja ponašanja djece. To je win-win-win.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave