Sve o superherojima: Bebe rođene prije 37. sedmice

Sve o superherojima: Bebe rođene prije 37. sedmice

Većina prijevremeno rođenih beba se normalno razvija, ali oni su izloženi većem riziku od razvojnih problema pa će trebati redovite zdravstvene i razvojne preglede u bolnici ili kod pedijatra.

Većina trudnoća traje 40 sedmica. Beba rođena prije 37. sedmice poznata je kao prerano ili prijevremeno rođena beba. Medicinski napredak značio je da više od 9 od 10 prijevremeno rođenih beba preživi, ​​a većina se nastavlja normalno razvijati.

Nedonošče

Većina nedonoščadi razvija se normalno, ali postoji veći rizik od poteškoća u razvoju pa će trebati redovite zdravstvene preglede.

Većina prijevremenih beba rođena je između 32. i 36. sedmice nemaju ozbiljne dugoročne probleme. Prijevremene bebe rođene prije 32 sedmice izložene su većem riziku od razvojnih problema. Moguće je da će bebe rođene u dobi od 23 do 30 sedmice preživjeti, ali to je rizično.

Većini beba rođenih prije 32 sedmice, a onima težine 2,5 kg ili manje, možda će trebati pomoć pri disanju i o njima će se moći brinuti u neonatalnoj jedinici intenzivne njege (NICU) dok se ne razviju dovoljno da mogu samostalno preživjeti.

 

Zašto se bebe rađaju prijevremeno?

Uzrok prevremenog rođenja nije poznat u oko polovice svih slučajeva. Neki od razloga što se bebe prerano rađaju jesu:

 • višestruka trudnoća (blizanci ili više beba)
 • majka ima problem s maternicom ili cerviksom
 • majka dobije infekciju
 • majka ima lošije zdravstveno stanje što znači da dijete mora biti ranije rođeno, kao što je preeklampsija
 • majka ima bolest poput dijabetesa
 • historija prevremenog rođenja.

Ako ste trudni manje od 37 sedmica i osjetite bilo koji od znakova preranog porođaja, poput kontrakcija, pucanja vodenjaka, krvarenja, “pojave” sluzi iz vagine ili naglog smanjenja pokreta bebe, obratite se svom doktoru odmah. Može usporiti ili zaustaviti porođaj. Ali svaki dan kada dijete ostane u vašoj maternici, veće su im šanse za preživljavanje.

Šta će se desiti pri rođenju?

Najbolje je rano rođene bebe rađati u bolnici koja ima posebnu njegu. Ako bolnica u kojoj se dijete rodi nema neki vid posebne njege, vi i vaše dijete možete biti premješteni u drugu bolnicu.

Ako ste u porođaju, možda će vam  liječnici dati lijekovi za zaustavljanje kontrakcija na neko vrijeme. Možda ćete primiti i injekcije kortikosteroida 12 do 24 sata prije rođenja kako bi djeci pluća funkcionisala efikasnije.

Prerano rođena djeca mogu se vrlo brzo roditi. Obično će se roditi kroz vaginu. Međutim, u nekim slučajevima doktor može odlučiti da je najsigurnije roditi dijete carskim rezom. Vaš će doktor s vama razgovarati o ovoj odluci.

Na porođaju će biti liječnički tim iz neonatalne (novorođenčadi) jedinice. Čim se vaše dijete rodi, oni će se brinuti za dijete u vašoj sobi, moguće pomoću neonatalnog (dječjeg) kreveta za oživljavanje. Tim će vaše dijete ugrijati i pomoći mu da diše sa maskom ili cijevi za disanje, a možda i nekim lijekom. Nekim bebama, pošto im srce ne kuca pravilno, je potrebna pomoć kardio-plućnom reanimacijom (CPR) ili injekcijom adrenalina.

Jednom kada je vaše dijete stabilno, moguće ih je prebaciti u intenzivnu njegu.

Kako će izgledati moje prerano dijete?

Bebe rođene u dobi od 36 do 37 sedmica obično izgledaju kao male cjelovite bebe. Nedonoščad će bit malena (možda vam stane u ruku) i izgledat će vrlo krhko.

Koža: možda nije u potpunosti razvijena i može izgledati sjajno, prozirno, suho ili ljuskavo. Dijete možda nema masnoće ispod kože kako bi ih zagrijalo.

Oči: kapci vrlo prerane djece mogu se isprva začepiti. Do 30. sedmice trebali bi moći reagirati.

Nezreli razvoj: beba možda neće moći regulisati tjelesnu temperaturu, disanje ili otkucaje srca. Oni se mogu trzati, postati kruti ili nisu u stanju ostati budni.

Kosa: beba može imati malo dlaka na glavi, ali puno mekanih dlaka na tijelu (koje se nazivaju “lanugo”).

Genitalije: bebine genitalije mogu biti male i nerazvijene.

Razvoj vaše prerano rođene bebe

Neki uobičajeni problemi za nedonoščad uključuju:

 • problemi s disanjem
 • srčani problemi
 • problemi u njihovom probavnom traktu
 • žutica
 • anemija

Većina prijevremeno rođenih beba se normalno razvija, ali oni su izloženi većem riziku od razvojnih problema pa će trebati redovite zdravstvene i razvojne preglede u bolnici ili kod pedijatra. Ako ste zabrinuti zbog djetetovog razvoja, razgovarajte s doktorom.

Problemi koji se mogu pojaviti kasnije kod djece koja su rođena prijevremeno uključuju:

 • govorna kašnjenja
 • problemi s rastom i kretanjem
 • problemi sa zubima
 • problemi s vidom ili sluhom
 • poteškoće u razmišljanju i učenju
 • socijalni i emocionalni problemi.

Kako izračunati „ispravljenu/korigovanu dob“ vašeg djeteta

Kada prosuđujete da li se vaša nedonoščad normalno razvija, važno je razumjeti njihovu “ispravljenu odnosno korigovanu dob”.

Ispravljena dob je hronološka dob vaše bebe umanjena za broj sedmica ili mjeseci, koliko je rano rođena. Na primjer, beba od 6 mjeseci koja se rodila 2 mjeseca ranije imala bi korigiranu dob od 4 mjeseca. To znači da možda radi samo ono što čine drugi djeca s 4 mjeseca. Većina pedijatara preporučuje ispravljanje dobi kada procjenjuju rast i razvoj dok dijete ne napuni 2 godine.

Kada je vrijeme za odlazak kući

Bolnica neće poslati vaše dijete kući sve dok dijete ne bude sigurno, kao i vi. Osoblje će se pobrinuti da shvatite kako brinuti o svojoj bebi kod kuće. Oni će vam također pokazati kako koristiti bilo koju opremu koja vam je možda potrebna.

Trebat će vam termini da biste vidjeli neonatologa (novorođenčetovog doktora) ili pedijatra. Vaša lokalna medicinska sestra za djecu i porodicu također će vas redovito viđati.

Normalno je osjećati se malo zabrinuto kada sami nakon dugog bolovanja brinete o svojoj bebi. Idite polako u mirnom i tihom okruženju dok se oboje ne naviknete biti kod kuće.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave