Suzana Toplić Berberović: Najzahtijevniji dio dječjeg odrastanja je do 7 godine

 Iza toga slijedi nadogradnja.

Suzana Toplić Berberović, stručna saradnica kompanije Tosama

Suzana Toplić Berberović rođena je sam u Banjaluci 10.3.1969. kao prva od 3 kćeri roditelja. Nakon završene srednje medicinske škole upisujem Medicinski fakultet u Sarajevu 1987.Nažalost nije diplomirala. Prvi posao je dobila u OPH 2006 u telefonskoj prodaji. U Tosamu na mjesto stručne saradnice  je došla 2010. Njen opis posla trenutno je širok i kreativan angažman od sastanaka i obilazaka kupaca širom Bosne i Hercegovine do prezentacijskih i edukacijskih aktivnosti struke i klijenata. Najdraža misija joj  je da prenesem svima ljubav za kvalitetne proizvode koji unaprjeđuju zdravlje svakog od nas.

Suzana Toplić Berberović stručna je saradnica kompanije Tosame za program medicine. Suzana već nekoliko godina učestvuje u edukacijama za trudnice „Naše putovanje počinje“  gdje nesebično daje savjete budućim majkama. Suzana, pored svog bogatog profesionalnog iskustva ima i veliko životno iskustvo. Pored toga što je uspješna u poslu koji obavlja, Suzana je uspješna kao majka. Veliki je zaljubljenih planina pa je možete sresti u osvajanju nekog planinskog vrha. Ova svestrana dama svojom energijom osvojila je naša srca, a sigurni smo da će i Vaša. U nastavku vam donosimo naš intervju sa Suzanom.

Kako stignete sve svoje obaveze?

Kao i sve bosanskohercegovačke žene organizujem se kako najbolje znam. Kreativnost u korištenju datog mi vremena je presudna. Jutarnji sam tip. Rano ranim i sve što mogu zgrabim.

Veliki ste zaljubljenik planina. Kada i kako se rodila ta ljubav?

Ja sam iz dijela BiH koji nije planinski kraj. Ljubav se rodila zahvaljujući nesebičnosti našeg tadašnjeg  trenera rekreacije prof. Daguda Armina. On je kao pedagog i kod odraslih znao da probudi sklonost ka planinarenju. Do te 2010. ja nisam ni sanjala o planinama. I odmah sam krenula jako. Uključila se u PSD Zlatni ljiljan. Sada sam i članica neformalne planinarske grupe Društvo u raspadu. Želim da nastavim dok me zdravlje služi da planinarim. To je najljepša aktivnost za svaki uzrast čovjeka. A BiH ima potencijal za neslućeni razvoj planinskog turizma. Osim planinarenja bavim se trčanjem, biciklizmom, te veslanjem. A prvi sport koji sam usvojila je bilo plivanje na rijeci sa 6 godina.

Supruga ste i majka već odrasle djece. Koji period u odrastanju djece je za Vas kao roditelja bio najturbulentniji?

Znam da su mi govorili iskusniji roditelji: „Malo dijete mala briga a veliko velika!“ Nisam vjerovala dok ne dočekah. Ipak najzahtjevniji dio dječjeg odrastanja je do 7. godine. Iza toga slijedi nadogradnja. I dan danas i uvijek oni su djeca dok imaju roditelje žive. I uvijek sam im na raspolaganju. To je moj najveći projekat. Preporuka: „Koliko uložimo u ranoj fazi toliko manje posla u kasnijim periodima njihovog sazrijevanja imamo!“

Koliko Vam je u tom periodu bila važna podrška supruga i porodice?

Bez zajedničkog angažmana nema porodice! Suprug je uvijek pomagao oko prijevoza na treninge ja sam logistiku radila i komunikaciju sa školom. Oboje djece su bili vrijedni đaci i studenti. Radne navike kada usadite djetetu dali ste mu uz odgoj sve što treba za život!

Danas radite u kompaniji Tosama. Možete li nam reći kako je tekao vaš profesionalni put?

Da Tosama je moja ljubav i izazov. Prethodno sam radila u Oktal pharmi i danas sarađujem odlično s OPH. Ali moj karakter je energičan i dinamičan. To je podrazumijevalo želju za rast u plasmanu kvalitetnih neškodljivih sanitetnih proizvoda širom Bosne i Hercegovine kroz apotekarski i bolnički kanal te kanale široke potrošnje. Radim na poziciji stručne saradnice. I dalje rastemo i dolazimo do svih naših korisnika. Ove godine Tosama slavi 100. rođendan! Povjerenje pacijenata i struke je recept za trajnost i uspješnost.  

Tosama u svom asortimanu ima brojne proizvode. Kada bi ste morali izvojiti 3 proizovda koja Vi najviše preferirate. Koji su to proizvodi?

Prva ljubav je VIVAMEL sterilni kestenov med za liječenje rana u obliku alginatnih obloga i meda u tubi. Drugi proizvod tačnije grupa proizvoda za intimnu njegu djevojaka i žena: pamučni ulošci, tamponi, probiotična krema i pjena za intimnu higijenu. Jer žene su stub porodice i društva! A na trećem mjestu bih stavila sve proizvode za bebe rađene isključivo od prirodnih materijala pamuka i viskoze! To to brend iz Tosame je kvalitet koji trebamo priuštiti čedu kada dođe na ovaj svijet. Jer prirodni materijali znače otklanjanje alergena i niza dermatoloških poremećaja na koži bebe.

Na konferencijama „Naše putovanje počinje“ koje organizira portal i časopis Roditelj redovni ste učesnik. Koje savjete najčešće upućujete trudnicama?

Prvo je da brinu o vlastitom zdravlju da se kreću i pravilno njeguju. Najzahtjevniji dio je prilagođavanje na bebu i život koji slijedi. Zdrava majka je zalog zdravlja bebe i cijele porodice!

Za kraj imate li neku poruku za naše čitateljke?

Nije život kratak. Dovoljno je vremena ako shvatimo da je vrijeme jedini resurs koji nema nadoknadu. Uhvatite dan – Carpe diem. Ne ostavljajte za sutra ono što sada možete da završite. I svaki dan radite na boljoj verziji sebe same drage dame.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave