Suzana  Ivanus: Smatram da u tim najranijim godinama, mama znači najviše i bitno je da je tu

Oduvijek sam bila majčinski tip, okružena djecom i jedva sam čekala ostvariti se u toj ulozi.

Intervju: Suzana  Ivanus 

Suzana Ivanus je supruga i mlada majka dvoje djece. Kao osmanestogodišnjakinja donijela je jednu vrlo važnu odluku i odselila se da dečkom 300 km od svog doma. Potpuno sami i upućeni jedno na drugo krenuli su u život. Osam godina kasnije dobili su prvo dijete. Kupili kuću. Zatim je stiglo i drugo dijete. Suzana kaže da trenutno živi svoj san, sa dvoje predivna djece, vlastiti dom koji dalje sređuje. U ovom intervju predstavljamo Vam Suzanu i njenu porodicu.

Majka ste dvoje djece? Možete li nam ih malo predstaviti?

Imamo curicu Unu od 4 godine. Una je vesela, pametna, čvrstog i upornog karaktera koja zna vrtjeti oko maloga prsta (pogotovo tatu). Tu nam je i mali braco Teo od godinu dana, dječak predivnih plavih očiju, umiljat, veseo i mirnijeg karaktera, kupuje nas svojim zagrljajima i slatkim poljupcima.

Šta je  po Vama najvažnije u odgoju djece?

Trudimo se biti im dobar primjer, puno radimo s njima, provodimo puno vremena zajedno i zahvalna sam što imam privilegiju biti s njima kod kuće.  Smatram da u tim najranijim godinama, mama znači najviše i bitno je da je tu. Ne mogu si zamisliti da ih tako male vidim samo par sati dnevno između mog posla i njihovog vrtića, svjesna sam da mnoge mame tako moraju i skidam im kapu. 

Šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

U odgoju nitko nije savršen, svi mi roditelji griješimo, ali mi se trudimo usaditi im prave vrijednosti. Da budu dobri ljudi, da pruže svoju pomoć ako nekome zatreba, da imaju svoje mišljenje, ali i da poštuju tuđe te da je obitelj svetinja.

Kako ste se snašli u ulozi majke?

Majka sam postala sa svoje 24 godine. Mlada i daleko od obitelji koja bi mi mogla pomoći, ali sam se snašla odlično. Jednostavno je nekako došlo samo od sebe. Oduvijek sam bila majčinski tip, okružena djecom i jedva sam čekala ostvariti se u toj ulozi. Od kada sam postala mama, sama sam saznala neke stvari o kojima mi nitko nije pričao, tako mi je došla na pamet ideja da ja počnem pisati o takvim stvarima, da buduće mame znaju sto očekivati, a da mlade mame znaju da nisu same u svim tim situacijama u kojima se nađemo.

Na društvenim mrežama dijelite savjete za mame, a isto tako često prenosite atmosferu iz Vašeg doma. Kako kreirate sadržaje?

Svoj sadržaj kreiram sasvim spontano, po osjećaju i po situacijama u kojima se nalazim.

Za kraj da li imate neku poruku za trudnice i mame?

Za kraj bih voljela poručiti trudnicama i mamama da prate svoj instinkt i ne slušaju “babske priče”. Puno puta mi se pokazalo da je ona izreka: mama uvijek zna najbolje, stvarno istinita. Kada se rodi dijete, rodite se nova vi i sve dođe tako prirodno i točno osjetite i znate šta vaše dijete treba.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave