Suhe žitne kašice i njene koristi za mališane 

Djeca se često hrane, i iz tog je razloga važno da im date ukusnu hranu bogatu nutrijentima.

Kad je u pitanju hranjenje bebe čvrstom hranom, ne možete pogriješiti sa žitnim kašama. Pune su nutrijenata i nježne za bebin želudac. Evo 5 odličnih koristi takve hrane i zašto biste je trebali davati djetetu.

Pune su vlakana i nutrijenata

Sadrže visok nivo vlakana, magnezija, željeza i cinka. Kako beba raste, tako ćete trebati jesti hranu koja sadrži više nutrijenata i vitamina od one koja se nalazi u formulama i mlijeku. Žitne kaše su odličan način da dijete upoznate s teksturama jer su nježne ali i dalje dovoljno čvrste. 

Nježne su za probavni trakt

Preporučuje se da bebe počnu jesti čvrstu hranu kad napune 6 mjeseci. Žitne kaše sadrže cijela zrna koja se lako vare u bebinom stomaku. Pružaju osjećaj sitosti i zdrav apetit, ujedno sprječavajući stvaranje gasova. 

Sprječava konstipaciju

Mnoge bebe imaju konstipaciju kad počnu jesti solidnu hranu. Kaše su hrana bogata vlaknima koja služi kao prirodni laksativ za sprječavanje konstipacije. 

Dobro se miješaju s drugom hranom

Ako dijete jede žitnu kašu ne znači da je ishrana ograničena. Možete je miješati s voćem, povrćem i drugom hranom da bi djetetu hrana bila još ukusnija. Možete je davati uz gnječenu bananu ili bobice. Lako se miješa i s mlijekom iz dojke, formulom ili vodom. Može se služiti hladno ili toplo. 

Promoviše zdravlje 

Zobena kaša sadrži visok nivo proteina i druge zdrave sastojke koje pomažu kod ojačavanja dječjeg imuniteta i poboljšanja stanja i izgleda kože i kose. Također je dobar izvor energije. 

Prijedlog za mame u Bosni i Hercegovini su Nutrino suhe žitne kašice koje su napravljene da osiguraju sve neophodne nutrijente djeci. Izaberite ukus koji se najviše dopada vašim mališanima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave