Strije u trudnoći: zbog čega se javljaju? 

 Strije ili linije koje se razviju na abdomenu, ali i na drugim dijelovima tijela, česta su pojava u trudnoći.

Iako ne predstavljaju rizik majkama ili bebama moguće je osjetiti neugodnost zbog svraba, a da i ne spominjemo kozmetičke efekte na izgled. 

Šta ih uzrokuje?

Interesantno je da se njihov uzrok svodi na dva faktora, jedan od kojih je trudnoća. Prije svega, tu je fizička jačina kože u trudnoći (i brzi dobitak kilograma u adolescenciji). Dok se koža prilagođava stalnom širenju i skupljanju, u tim periodima koža nema dovoljno vremena da se prilagodi. S obzirom da se tijelo širi brži nego što se koža može raširiti dolazi do pucanja kože. Ožiljci koji ostaju su ono što zovemo strijama. 

Dok strije obično postanu vidljive kasnije u trudnoći (oko 6. ili 7. mjeseca), neke ih žene primijete čim stomak počne rasti. Većina žena sa svijetlom kožom dobiju roze strije, dok žene s tamnijom kožom dobiju strije koje su svjetlije boje od kože. Uzorak prati tri faze:

Prva faza: Rane strije pojavljuju se u roze boji i mogu svrbiti. Koža oko strija izgleda ravno i tanko.

Druga faza: Strije se postepeno povećavaju dužinom i širinom i dobivaju crvenkastu ili ljubičastu boju. 

Treća faza: Kad strije sazriju gube roskastu/crvenkastu nijansu. Mjesecima nakon poroda, počnu blijediti i postaju bijele ili srebrene. Mogu izgledati i nepravilno. 

Iako većina žena dobije strije na stomaku u trudnoći, mogu se pojaviti i na grudima, bedrima, kukovima, donjem dijelu leđa i stražnjici. Dok se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, najčešće se pojavljuju na mjestima gdje se nalazi puno masnoće. Iako je bitno znati kako, kada i gdje se pojavljuju, važno je znati i kako ih spriječiti da se pojave. Mogu se koristiti ulja za kožu koja će joj dati elastin, a pored toga vrlo je bitno piti mnogo vode. Preporučuje se piti otprilike 2 litra dnevno da bi koža ojačala i da bi se mogla obnavljati.

Vježbanje

Pored toga što daje energiju, smanjuje nagle promjene raspoloženja, poboljšava san i sveukupno zdravlje, vježbe mogu spriječiti i pojavu strija. Poboljšava cirkulaciju koja čuva elastičnost kože ali i pomaže joj pri rastezanju. Poboljšana cirkulacija smanjuje i mogućnost pojave varikoznih vena i natečenih članaka u trudnoći.

Zdravlje kože

Da bi koža dobila sve što joj treba, bitno je obratiti pažnju na ishranu. Ishrana je svakako ključna za zdravlje tijela, svih organa, a samim tim i ljepote kose, noktiju, zuba i kože.

Važno je tretirati kožu pravilno. Mustela Krema za prevenciju strija odličan je izbor. Mustela 9 mjeseci krema protiv strija pomaže spriječiti i umanjiti strije zahvaljujući inovativnoj kombinaciji aktivnih sastojaka prirodnog porijekla: Patentirana formula protiv strija aktivira proizvodnju vlakana koja ojačavaju kožu. Koža postaje podatnija, elastična i otporna na uzroke strija. Kompleks za restrukturiranje baziran na japanskoj sofori i oligo elementima potiče obnovu stanica i obnovu kože. Peptidi avokada i karite maslac pružaju trenutačno olakšanje i trajno hrane.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave