Strije u trudnoći i nakon (trudnoće)

Neke majke svoje strije nose ponosno, kao znak ‘majčinstva’, dok druge i ne vole pričati o njima. To su trudničke strije, pa čak i ako nije još rođena, već ostavlja svoje tragove na majkama.

U kojem se tromjesečju pojavljuju strije? 

Vjerovatno ćete primijetiti strije na stomaku (i drugim mjestima) otprilike na kraju drugog tromjesečja i početku trećeg, oko 6. ili 7. sedmice trudnoće. Nekada se pojave i ranije. 

Do 90% trudnica dobiju ove pink, crvene, smeđe, a nekad i ljubičaste linije. Mogu se pojaviti na stomaku, stražnjici, bedrima, kukovima ili grudima. 

Šta uzrokuje strije u trudnoći?

Strije su zapravo manji rascjepi tkiva ispod kože koje se u toku trudnoće razvlači. 

Da li će se pojaviti ili ne zavisi od elastičnosti vaše kože. U tom slučaju se možete ‘zahvaliti’ genetici: Ako je vaša majka imala strije, velike su šanse da ćete ih i vi imati. Životni stil, tj. navike poput dobre ishrane i redovnog vježbanja također poboljšavaju zdravlje i elastičnost kože. 

Jedan od faktora koji također utječe na pojavu strija je koliko dobijete kila u trudnoći i koliko brzo. Brz dobitak kilograma povećava mogućnost pojave strija. Što se vaša koža brže razvlači, prije će se strije pojaviti.

Šta možete učiniti?

Iako su strije nešto na što možete biti ponosni, postoji šansa da želite da ih umanjite, pa evo šta trebate znati. 

Hidratizirajte i masirajte

Masiranje strija uljem ili kremom na stomak, kukove i bedra može biti od pomoći. Neka istraživanja navode kako hijaluronska kiselina može pomoći kod sprječavanja pojave strija, ali to još uvijek nije 100% sigurno i treba se sprovesti još istraživanja. 

Postoje još neka istraživanja koja kažu kako puter i ulje od kokosa, maslinovo ulje, bademovo ulje i E vitamin mogu spriječiti strije. Te su studije pokazale da ove i druge protuupalna i antoksidansna ulja čine kožu hidratiziranom i pomažu kod zacjeljivanja rana i oporavke barijere kože. U svakom slučaju, dnevno hidratiziranje može pomoći kod suhe kože koja svrbe, što je povezano s trudnoćom. 

Hidratantne kreme i ulja trebate koristiti rano u trudnoći, i masirati nježno da biste dobili najbolji efekat. Neki istraživači misle da je upravo masiranje, a ne sastojci, ono što pomaže kod strija. 

Nastavite koristiti gel ili kremu kroz čitavu trudnoću, s obzirom da će ovi sastojci imati efekta tek nakon nekoliko sedmica. 

Hranite kožu iznutra

Nastavite uzimati prenatalne vitamine, koje pomažu tijelu da dobije sve nutrijente koji pomažu kod razvoja bebe i zdravlja kože. 

Jedite hranu koja je bogata C vitaminom poput paprike, citrusa i jagoda. C vitamin pomaže kolagenu i proizvodnji tkiva, što čini kožu jačom i elastičnom. 

Iako je daleko od dokazanog da dosta D vitamina u ishrani može pomoći kod strija, sigurno neće odmoći. Jedite dosta masnih riba, punomasnih mliječnih proizvoda i jaja, jer su puni D vitamina. 

Pokušajte sporije dobivati na kilogramima 

S obzirom da je brzo dobivanje kilograma jedan od razloga pojave strija, sporiji dobitak kilograma jedan je od najefikasnijih načina da ih spriječite. 

Lako se ‘preći’ kada jedete za dvoje ljudi. Pokušajte pratiti preporučen unos hrane u toku trudnoće, što će sveukupno garantirati zdravu trudnoću za vaš i vašu bebu. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave