Strah od porođaja

Sasvim je normalno biti malo uplašen zbog porođaja. Porođaj je složen proces i događaj koji zaista mijenja život svake žene. Ipak, mnoge žene pate od pretjeranog straha od porođaja, koji se naziva i tokofobija, što može negativno utjecati na njihovo porođajno iskustvo.

U ovom članku pročitajte zašto mnoge žene osjećaju značajan strah i kako to može utjecati na trudnoću i porod. Predložit ćemo vam i neke mehanizme za suočavanje sa tim strahom.

Zajednička briga

Ako se bojite poroda, niste sami! Oko 15 do 22 posto žena širom svijeta u nekom trenutku trudnoće iskusi strah od procesa rađanja. Ne osjećaju se tako samo majke koje su prvi put trudne. Žene koje su ranije rodile mogu također razviti značajnu anksioznost zbog svog predstojećeg porođaja. I za žene koje će postati majke prvi put i one iskusnije, strah se temelji na neznanju šta će se tačno dogoditi tokom porođaja. Mamama koje prvi put rađaju nedostaju iskustva i ne znaju što mogu očekivati, dok žene s djecom shvataju da je teško pouzdano znati šta će se dogoditi tijekom porođaja.

Strahovi i manifestacije

Trudnoća već dolazi s dugim popisom simptoma i tjelesnih promjena. Fiziološki odgovor na stres koji prati strah može dodati čitav novi niz neugodnih nuspojava.

Žene obično imaju strahove povezane sa:

  • Boli
  • Održavanjem kontrole
  • Njihova lična dobrobit
  • Nepovjerenje u vlastitu kompetenciju
  • Sigurnost njihove bebe tokom porođaja

Ovi strahovi se često mogu manifestirati kao:

  • Nervoza
  • Bolovi u stomaku
  • Noćne more ili drugi problemi sa spavanjem
  • Česte posjete doktoru prije porođaja
  • Zahtjev za carski rez

Međutim, strah se ne mora povećavati kako trudnoća odmiče. U jednoj studiji, stopa straha se zapravo smanjila sa 22 posto, koji se navodno osjeća usred trudnoće, na 17 posto blizu porođaja. Dakle, znamo da postoje načini za rješavanje straha i smanjenje anksioznosti.

Tehnike suočavanja

Jedan od načina da smanjite strah je aktivna priprema za porod unaprijed.

Potražite stručnjake i resurse kojima vjerujete kako bi pružili dobre, korisne informacije ili njegu. Lako je biti preplavljen zastrašujućim pričama o porođaju drugih ljudi ili medijskim izvještajima o neobičnim porođajima. Zapamtite da ove priče često nose negativnu pristranost i potražite nepristrane informacije radi uravnotežene perspektive.

Postavljajte pitanja o stvarima koje vas najviše brinu. Na primjer, ako ste zabrinuti za njegu novorođenčadi, saznajte više o kvalifikacijama onih koji brinu o vašoj bebi i nivou njege tamošnjih pedijatara. Ako se strah proširi i na odvođenje nove bebe kući, nastavite sa časovima njege novorođenčadi. Pohađajte nastavu da biste razumjeli šta ćete trebati raditi tijekom porođaja i obiđite objekt u kojem planirate porođaj kako biste znali šta možete očekivati ​​po dolasku.

Časovi pripreme, osposobljavanja za porod i ostajanje aktivnim tokom trudnoće mogu vam pomoći da budete fizički spremni za porođaj. Ova priprema može biti posebno korisna ako ste zabrinuti zbog performansi tokom porođaja i kako vratiti formu u formu nakon porođaja.

Na kraju, ispitajte svoje strahove i razgovarajte o tome sa svojim zdravstvenim radnikom. Ne držite ove brige za sebe. Prepoznavanje i obrada straha prije porođaja može promijeniti vaš pogled na porođaj, a ako znate zbog čega se brinete, može vam se pomoći da to riješite.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave