Strah od kupanja: Bebe i djeca

Novorođenčad možda neće voljeti osjećaj kupanja. Starije bebe i djeca će se možda plašiti kupanja.

Probajte ih upoznati s kupanjem polako, radeći stvari da im pomognete da se osjećaju sigurnim i čineći kupanje zabavnim. Odrasla osoba bi uvijek trebala nadgledati bebe i djecu u kadi.

Novorođenčad se vjerovatno boji novih stvari, ne vole promjenu temperature ili osjećaj lebdenja.  Starije bebe i djeca se vjerovatno boje buke koju pravi voda ili skliskosti. Vjerovatno ne vole pranje kose niti sapun u očima.

Kako se nositi sa strahovima u toku kupanja

Kada se beba veoma boji kušanja, najbolje je taj strah ozbiljno shvatiti i ne tjerati je na to kad je uznemirena.

Umjesto toga, možete joj pomoći tako što ćete biti nježni i čuvati ruku na njenom stomaku. Spužva za pranje lica na njenom stomaku ili prsima može joj pomoći da se osjeća sigurnom. Ovo održava temperaturu i toplotu.

Rutina kupanja može biti malo lakša kod novorođenčadi i beba, jer mogu znati šta da očekuju. Naprimjer, možete im pjevati posebnu pjesmu kad se kupaju ili se igrati s riječima kada ih sušite.

Novorođenčad: Savjeti za kupanje

Evo nekoliko načina da kupanje učinite lakšim za vas i vaše novorođenče:

Koristite malu banjicu, ovo će im dati osjećaj sigurnosti.

Neka voda temperature bude slična temperaturi tijela.

Održavajte kontakt očima s vašom bebom.

Pričajte im šta radite dok ih kupate.

Provjerite kako izgleda ilustrovani vodič kupanja novorođenčadi.

Bebe i djeca: Savjeti za kupanje

Evo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći kod da se starije bebe i djeca naviknu na kupanje:

Polako ih upoznajte s kupanjem – naprimjer, sjedite dijete u praznu kadu i dajte mu spužvu za kupanje. Kada se navikne, probajte dodati malo vode u kadu.

U kadu stavite i banjicu za bebe, dok se vaša beba ne navikne.

Kupajte se s vašom bebom. Možete je staviti između noga ili u krilo da se osjeća sigurnom.

Koristite gumu u kadi, da ne bude sklisko. Ovo će pomoći vašem djetetu koje se boji da se ne oklizne.

Izvadite bebu ili dijete iz kade (možda čak i van kupatila) prije nego što podignete čep. Zvuk odlazeće vode može biti veoma zastrašujući za neku djecu.

Ako se vaše dijete boji da mu šampon ne uđe u oči, možete koristiti posebno napravljenu kapu. One čuvaju sapun i mjehuriće od očiju djece. Neka djeca vole nositi i naočale za ronjenje! Također je dobra ideja koristiti šampon za djecu i bebe, što neće oštetiti njihove oči.

 

Ako vam kupanje jednostavno ne uspijeva, probajte s tuširanjem djeteta. Ili ih čuvajte u rukama ili je sjedite na pod kade, a vodu okrenite suprotno od njih.

Nikada ne napuštajte sobu dok je vaša beba ili dijete u kadi. Lako i brzo se mogu udušiti. Pobrinite se da imate sve što vam treba prije kupanja. Pročitajte više o sigurnosti.

Ideje za zabavno kupanje

Vjerovatno ćete im moći pomoći sa strahom od kupanja, tako što ćete iste napraviti zabavnim:

Kupite posebne igračke za vrijeme kupanja – bojice za vrijeme kupanja, igračke koje prave zvukove i slično. Neka vaše dijete odabere neke nove igračke za kupanje.

Kupajte mlađu i stariju djecu zajedno. Naprimjer, stavite vaše mlađe dijete i predškolsko dijete zajedno. Na ovaj način mogu se zajedno igrati u kadi, dok dijete koje se boji može od svog brata ili sestre vidjeti da se kupanja ne treba bojati i da se može zabaviti.

Koristite to vrijeme kao šansu da provedete vrijeme s djetetom. Pjevajte pjesme, čitajte priče i igrajte se dok ga kupate.

Neka vaše dijete proba okupati svoju igračku kao dio igre. Ovo je zabavno i može mu pomoći da shvati koncept kupanja.

Sušenje i mazanje kremom su također dio kupanja. Ako je vaše dijete dovoljno odraslo, možda će samo htijeti odabrati mekani, raznobojni peškir namijenjen samo za kupanje. Možete i probati proizvode koji su sigurni za djecu, s raznim mirisima koje vaše dijete voli.

Probajte mijenjati doba dana kada kupate svoje dijete. Neka djeca vole da se kupaju ujutru, kada nisu umorna i mrzovoljna.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave