Što sve tvoja beba može u prva tri mjeseca?

Razvoj novorođenčadi u prva tri mjeseca života

Prva 3 mjeseca razvoja vašeg novorođenčeta proći će brže nego što možete zamisliti. Za to vrijeme primijetit ćete promjene u rastu, izgledu, motoričkim sposobnostima i razvoju čula vašeg djeteta.

Zanima vas koliko će vaša beba narasti u prvih par mjeseci? Da li je vaša beba veća ili manja od prosječnog novorođenčeta? Istina je da rijetko postoji razlog za zabrinutost. Širok je raspon “normalnog” rasta i težine. Veličina vaše bebe bit će povezana s nekoliko faktora:

Veličina roditelja kao novorođenčadi

Koliko dugo je majka nosila dijete

Prehrana

Okruženje i kultura kojoj pripadaju roditelji

Prekretnice visine i težine

Jasno razumijevanje onoga što doktori očekuju od visine i debljanja novorođenčeta može vam uštedjeti bespotrebnu brigu o ukupnom rastu djeteta. Možete očekivati ​​da vaš pedijatar provjeri sljedeće prekretnice rasta.

Prekretnice od 0 do 3 mjeseca

 • Gubitak 5 do 7 posto težine tokom prve sedmice života. Djeca koja doje mogu izgubiti čak 10 posto svoje porođajne težine, ali ih doktor mora pažljivo nadgledati.
 • Povratak na porođajnu težinu oko druge sedmice života.
 • Nakon toga, dobitak od oko 30 grama dnevno je normalan.
 • U dobi od tri mjeseca, očekuje se da se dijete deblja oko pola kilograma mjesečno, dok će im se visina povećati za oko 20 posto.

Izgled glave

Nije tajna da glava vašeg novorođenčeta čini najveći dio njihovog tijela. Njihova lobanja je donekle fleksibilna u odnosu na lobanju odrasle osobe i zbog toga ćete na glavi primijetiti nekoliko mekih mjesta, tj. fontanela. Glava se može činiti lagano izobličenom od oblikovanja tokom porođaja, ali ne trebate brinuti, jer će se glava na kraju lijepo zaokružiti.

Fizičke osobine

Ne brinite ako primijetite sljedeće osobine. Smirivat će se i nestajati kako vaša beba stari.

 • Otečene oči pri rođenju
 • Spljoštene uši
 • Plik koji se stvara na usni od hranjenja
 • Dlake na tijelu
 • Suha koža
 • Povećane genitalije
 • Zgnječen nos

Motoričke sposobnosti

Razmišljajte o razvoju motorike vaše bebe kao o procesu koji ide odozgo prema dolje. Prvo ovladava pokretima glave, a zatim prelazi u pokrete trupa, ruku i nogu.

Do 8. sedmice, njihovi pokreti su uglavnom izvan njihove kontrole. Nehotični pokreti su nenamjerni, pa nemojte misliti da vas odguruje tokom hranjenja ili hvatanja za igračku.

Tek nakon otprilike 3 mjeseca možete primijetiti kako beba gleda. Počinje shvatati da te ruke koje vidi nisu samo još jedna igračka u njegovom vidokrugu, već dio njihovog tijela.

 

Razvoj čula okusa i mirisa

Možda će vas iznenaditi saznanje da je vaša beba mogla mirisati i okusiti još u maternici. Neka istraživanja pokazuju da prehrana majke tokom trudnoće i dojenja može utjecati na nepce njenog djeteta kasnije u životu.

Tada možete iskoristiti njihov njuh u svoju korist. Prepoznaje mamin poznati miris i može pronaći utjehu u mirisu koji dolazi s njene odjeće za vrijeme njenog odsustva.

 

Razvoj čula sluha

Vjerovatno ste primijetili da vaša trgne na neke zvukove ili se okreće prema glasovima. Vaša beba je mogla čuti u maternici, ali po rođenju njihov sluh nije toliko napredan kao kod odrasle osobe. Njihov sluh će ubrzano napredovati u narednim mjesecima.

 

Razvoj čula vida

Proveli ste sate gledajući u te prekrasne i najvjerovatnije plave oči svoje bebe. Njihove oči otvorile su se ubrzo nakon rođenja, ali će zbog pritiska u maternici biti natečene nekoliko dana. Njihov vid je najmanje razvijen od njihovih čula.

 

U početku se mogu fokusirati samo na predmete u blizini njihovog lica, udaljenih najviše 15 centimetara. Njihov zamagljeni vid još nije usvojio percepciju dubine i pokazuje sklonost jarkim, kontrastnim bojama.

Što se tiče boje očiju, skoro sve bebe imaju plave oči. Tek oko 9 mjeseci starosti utvrdit će se njegova boja očiju.

 

Razvoj čula dodira

Čulo dodira vašeg dojenčeta možda je najrazvijenije čulo koje ima pri rođenju. To biste mogli primijetiti dok žudi za kontaktom kože s kožom, smiruje se tokom povijanja ili reaguje na razne dodire.

Postoje studije koje sugerišu da odgovarajućim odgovorom na potrebu vašeg dojenčeta za stimulacijom dodira može imati pozitivan učinak na njihov kognitivni i socijalni razvoj. Zbog toga, važno vam je otkriti jedinstvene načine na koje vaše dijete pozitivno reaguje na dodir i iskoristiti ovu potrebu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave