Što je zapravo okidač za početak poroda?

Što je zapravo okidač za početak poroda?

Što je zapravo okidač za početak poroda?

Prosječna duljina trajanja trudnoće je otprilike 40 sedmica, no ulaskom u 37. sedmicu trudnoće zapravo  se smatra ulaskom u termin. Sve do 42 sedmice trudnoće ne smatra se da je trudnica prenijela trudnoću. Većina beba je u 37. sedmici potpuno razvijena i spremna za samostalno disanje i funkcioniranje izvan majčinog trbuha. No, oko trećine trudnica ne rodi u roku 10 dana nakon predviđenog termina poroda. S danom očekivanog poroda kod većine trudnica nastupa određena doza nestrpljenja, a svakako sretno iščekivanje ne olakšavaju nestrpljivi prijatelji i porodica koji su sve nestrpljiviji pa mogu dodatno povećati nervozu.

Mame koje su rodile nakon 40. sedmice trudnoće svakako su prošle taj period kada se svaki dan čini kao mjesec, pogotovo kada nestrpljenje dolazi u kombinaciji sa sve bolnijim leđima, sve većim problemima sa spavanjem i ostalim ne tako ugodnim simptomima koji ukazuju da se dan D približava. Iako se čini kao da ćete zauvijek ostati trudne, kraj se ipak polako bliži.

Upravo zato šala koju trudnice često izgovaraju jest da svaki mjesec trudnoće traje prosječno 30 dana, samo zadnji mjesec trudnoće traje 1000 dana. I zapravo nije daleko od istine, zar ne?

Kako se bliži 40. sedmica, nije neuobičajeno da liječnici počnu spominjati induciranje poroda kao opciju za slučaj da porod ne krene sam. Otprilike tada trudnice počinju istraživati mogućnosti prirodnog poticanja poroda kako bi preduhitrili indukciju. Ljuta i začinjena hrana, sok od ananasa, skakutanje na pilates lopti, akupunktura i duge šetnje, nebrojeno je mnogo taktika o kojima kolaju priče da su nekim trudnicama pomogle. U svakom slučaju, metode su to koje ne mogu odmoći.

 

Što zapravo potiče početak poroda?

Kod ljudi, kao i svih sisavaca, prije nego se rode presudan je potpuni razvoj pluća kako bi beba bila spremna na samostatno funkcioniranje. Ujedno su istraživanja pokazala da je upravo završetak razvoja pluća ključ za početak poroda.

Bebe kroz cijelu trudnoću kisik dobivaju kroz placentalnu krv, no pluća se počinju razvijati vrlo rano, a proces traje sve do poroda. Između 24. i 28. sedcmice trudnoće u bebinim plućima počinje se stvarati plućni surfaktant.

Što je plućni surfaktant?

Plućni surfaktant je tvar koja oblaže unutarnju stranu alveola. Alveole su zapravo zračni mjehurići u plućima koji se svakim udisajem šire, a svakim izdisajem ponovno skupljaju. Surfaktantom se smanjuje površinska napetost te je samim time djetetu omogućeno pravilno udisanje zraka neposredno nakon poroda.

Kako bismo slikovito objasnili učinak surfaktanta zamislite ga poput sapunice koja omogućava da se plućne alveole ne „slijepe“ prilikom udisaja. Bez nedovoljno surfaktanta alveole se ne mogu potpuno ponovno otvorili nakon udisaja.

Ukoliko prilikom poroda u bebinim plućnim mjehurićima nema dostatne količine surfaktanta može doći do respiratornog distresa djece i u tom slučaju je bebi potrebna posebna njega sve dok se pluća u potpunosti ne razviju.

Posljednja faza razvoja pluća traje od 36 sedmice trudnoće, pa sve do djetetove 8. godine. U završnoj fazi broj alveola se neprestano povećava.