Štetni uticaji mobilnih telefona na djecu

Kako zaštititi djecu od štetnog uticaja mobilnih telefona

Dopuštate li najmlađim članovima vaše porodice da koriste  mobitel? Provodi li vaše dijete duge sate na  telefonu? Mislite li da je bezopasno dati mobilni telefon svom djetetu? Ako da, onda ćete možda morati razmisliti dvaput prije nego što to učinite!

Mobilni telefoni postali su raširena pojava u današnje vrijeme. Ti alati veličine džepa nisu ništa manje od mini računala. Mogu učiniti sve – od standardnog telefonskog poziva do pretraživanja interneta. Ne samo na odrasle, ova tehnologija utiče i na djecu. Ali jeste li znali koji su štetni učinci mobilnih telefona na djecu? Čitajte dalje kako biste saznali više o uticaju mobilnih telefona na djecu školskog uzrasta.

Loši efekti mobilnih telefona na djecu:

Današnja djeca odrastaju u okruženju radiofrekvencija koje nikad prije nisu postojale u ljudskoj povijesti. Zračenje koje emitiraju mobilni telefoni može imati štetne učinke na djecu. Neki uključuju:

1. Opasnost po zdravlje:

Posljednjih godina mnogo se špekulira o uticaju zračenja mobitela na naše tijelo. Studija časopisa American Medical Association izazvala je raspravu kada je istraživala posljedice koje mobiteli mogu imati na moždanu aktivnost. Moguće opasnosti po zdravlje za djecu  zbog mobilnih telefona su sljedeće:

A. Nemaligni tumori:

Studija je pokazala da djeca koja koriste mobilne telefone imaju mogućnost razvoja nemalignog tumora u mozgu i uhu.

B. Rak:

Svjetska zdravstvena organizacija je klasificirala zračenje mobitela kao “moguće kancerogeno za ljude”. Djeca apsorbiraju više od 60 posto zračenja u mozak nego odrasli. Tanja koža, tkiva i kosti u njihovom mozgu omogućuju im da apsorbiraju zračenje dvostruko od odraslih. Njihov živčani sistem u razvoju čini ih osjetljivijim .

C. Učinci na mozak:

Naučnici su otkrili da samo 2 minute telefonskog poziva mogu mijenjati izbornu aktivnost dječjeg mozga do sat vremena. Radio valovi iz mobitela prodiru duboko u mozak, a ne samo oko uha. Poremećena aktivnost mozga može ugroziti sposobnost učenja djece i druge probleme u ponašanju. To čak može uticati na njihovo raspoloženje i sposobnost učenja u učionici ako su telefon koristili za vrijeme pauze.

2. Učenici:

Djeca su, baš kao i tinejdžeri, ovisna o mobilnim telefonima. Oni stalno igraju igrice, razgovaraju s prijateljima na svom mobilnom telefonu. Uz školske potrepštine, mnogi učenici svakodnevno putuju u školu sa svojim mobilnim telefonima. Tokom slobodnog vremena razgovaraju telefonom i šalju poruke tokom nastave. Tako propuštaju lekciju i zaostaju za ostalim učenicima.

3. Neprimjereno ponašanje:

Korištenje mobitela može natjerati djecu na neprimjereno ponašanje. Slanje poruka i slanje neprimjerenih slika sve je veći problem kod tinejdžera. Slike idu u krive ruke, a drugima daju pristup privatnim fotografijama. Djeca također mogu pristupiti pornografskim mjestima sa svojih multimedijskih uređaja.

4. Varanje na ispitima:

Većina učenika sklona je varanju tijekom  testova i ispita u školi. Neki koriste telefone gdje  pohranjuju informacije koje će im koristiti na ispitima. Neki ga koriste i za slanje tačnih odgovora onima u ispitnoj sali.

Sigurnost mobilnog telefona za djecu:

Kao roditelj morate poduzeti preventivne mjere kako biste smanjili djetetovo izlaganje štetnim učincima mobilnih telefona. To uključuje:

Ne dajte mobitel ako je vaše dijete mlađe od 16 godina. Dječji mozak je previše osjetljiv da podnosi učinke mobilnog zračenja.

Ne dopustite da vaše dijete drži mobitel izravno do glave. Upotrijebite bežične slušalice.

Ne dopustite djetetu da zove u autobusima, vozovima, automobilima i liftovima. Mobilni telefon djeluje jače na izlaganju signala kroz metal, što povećava razinu napajanja.

Ne dopustite djetetu da koristi mobitel kada je signal slab. Povećat će snagu do maksimuma jer se telefon pokušava spojiti na novu relejnu antenu.

Ograničite upotrebu mobitela oko djece.

Provjerite nema li jarbola ili mrežnog tornja u blizini vašeg doma ili škole vašeg djeteta.

Ne dopustite djeci da koriste mobilne telefone u školi.

Ne ostavljajte mobitele u spavaćoj sobi svoje djece noću. Dakle, ovo su štetni učinci mobilnih telefona na d

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave