Šta uzrokuje infekcije uha?

Svaka odrasla osoba koja je imala upalu uha zna koliko bolna može biti – razlog više zašto boli vidjeti vašu bebu kako se muči. Nažalost, infekcije uha kod beba su izuzetno česte. Većina djece – do 80 posto – imat će jednu do četvrte godine.

Šta uzrokuje infekciju uha?

Infekcija uha je virusna ili bakterijska infekcija u srednjem uhu. Obično započinje prehladom ili alergijama, što može dovesti do začepljenja eustahijevih tuba – prolaza između srednjeg uha i gornjeg grla. Rezultat: nakupljanje tekućine u područjima odmah iza bubnjića, a pritisak od upale uzrokuje svu tu bol.

Kako uočiti upalu uha

Djeca mlađa od dvije godine nisu u stanju jednostavno reći: “Boli me uho”, što otežava otkrivanje dječije upale uha. Pripazite na visoku temperaturu, posebno ako joj prethodi prehlada, kao i plač, gubitak apetita i razdražljivost. Djeca s upalom uha često neće dobro spavati, jer se pritisak u srednjem uhu na eustahijeve tube povećava kada leže. Ako vidite da se iz uha vašeg djeteta cijedi tekućina ili gnoj, to je siguran znak infekcije. Možete primijetiti i kako vaše dijete vuče ili trlja uho.

Kako liječiti upalu uha

Dobra vijest je da većina infekcija dječjeg uha nestaje sama od sebe. Nekima će biti potrebni antibiotici. Ako je vaše dijete starije od šest mjeseci, ako dobro izgleda i nema visoku temperaturu, pripazite na njega prije davanja antibiotika, jer će vam u bolnici uglavnom reći da se javite za dan-dva ukoliko se situacija ne promijeni. Ako je vaša beba mlađa od šest mjeseci, doktor vam može propisati antibiotike, ovisno o težini simptoma. U svakom slučaju, acetaminofen može pomoći u ublažavanju bolova kod beba tijekom tri mjeseca, a ibuprofen se može koristiti kod beba starijih od šest mjeseci. Klonite se letenja – promjena pritiska zraka može prouzrokovati još više bolova u bubnjiću ili čak puknuti u njemu.

Da li su upale uha zarazne?

Za razliku od, recimo, želučane gripe ili upale grla, upale uha nisu zarazne – iako prehlada koja je jedna od njih definitivno jeste. I dok se upale uha ne mogu spriječiti, djetetu možete smanjiti šanse da je dobije pranjem ruku, dojenjem ako je moguće, nepušenjem i vakcinisanjem djeteta (konjugirana pneumokokna vakcina štiti od pneumokoknih bakterija, što može pomoći u smanjenju upala uha) ). Vakcinacija protiv gripe također može smanjiti rizik od upala uha. Izloženost vrtiću također je faktor rizika, jer više djece znači više prehlade i virusa koji se prenose.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave